遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 誤偷國家機密被拘
  小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

誤偷國家機密被拘

QUOTE:
【明報專訊】北京一個7人行騙集團,試圖以賭博「出千」騙財卻沒人上當,遂「轉行」偷竊,不料卻「誤偷」國家機密文件,拿回家後百無一用,只能用來墊高枕頭。日前被警方以「非法持有國家機密文件罪」拘捕。

據《北京晨報》報道,丁×等7人本來想到北京找人賭錢,然後串謀「出千」騙財,但一連幾天,出入北京各大飯店找目標都無人上當。

本月17日,7人在西城區一間酒店騙財不果,卻發現有大堂擺放了一批一模一樣的皮包,估計是會議紀念品,是值錢的東西,便順手牽羊偷了一個回來。但打開後發現,皮包中並沒有值錢的東西,只有9本書,全是一些深奧的公式和數字,根本看不懂。於是7人分別拿了來用作墊高枕頭。本月22日,當7人用這些「枕頭」睡覺時,警方破門而入把他們拘捕,7人才恍然大悟,「枕頭」原來是國家機密。

乜國家機密係咁易偷架..
d 國家機密咪好易洩露比人知lor..

頂部

家有小揚     Rank: 6Rank: 6
雲中藍
性別 保密
UID 2130

精華 0
帖子 2985
積分 12084   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-30
來自 ~ 洪 詩 幫 ~
狀態 離線

就咁放嚮大堂....
最尾仲要俾人知道係國家機密....點做野架..

頂部

HARO     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 1111

精華 0
帖子 435
積分 141   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-17

係國家o既文件, 都算係 "機密" 嫁喇!

唔通叫 "國家文件" , "國家物件" , 又或者 "國家東西" 咩.

無晒台型呀嗎! 叫 "國家機密" 高級好多!

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

就咁放喺大堂,梗係比人攞走啦

頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2007-6-5 01:36 PM 發表
就咁放喺大堂,梗係比人攞走啦

但我係度諗~~如果拿左戈d野ge人~~~係有心拿ge~~而且對戈d資料十分有認識~~~~~咁對國家會有咩影響呢??

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sute_snoopy 於 2007-6-5 09:55 PM 發表

但我係度諗~~如果拿左戈d野ge人~~~係有心拿ge~~而且對戈d資料十分有認識~~~~~咁對國家會有咩影響呢??

拿果個人就肯定係有心..
唔會唔小心拿到o既..

不過如果果個人係007..
咁可能中國會出動國產零零漆去偷番黎..

頂部

快速美言