遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

投票標題: 在你個人而言,台灣是否屬於中國的一部份?  (單選) [參與投票的會員]
  9 (40.91%)
不是
  13 (59.09%)
對不起,您無權投票。

標題: 在你個人而言,台灣是否屬於中國的一部份?
  牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2007-5-28 12:41 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談
在你個人而言,台灣是否屬於中國的一部份?

大家認為台灣係唔係屬於中華人民共和國呢?

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

我選咗"不是", 會唔會比人打架?

sute_snoopy :
但你點解會choose "不是"ge???

頂部

家有小揚     Rank: 6Rank: 6
雲中藍
性別 保密
UID 2130

精華 0
帖子 2985
積分 12084   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-30
來自 ~ 洪 詩 幫 ~
狀態 離線

我想唔係
因為已經習慣左台灣係一個獨立個體~

牛丸 :
但係台灣好多國際組織都加入唔到

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
sute_snoopy :
但你點解會choose "不是"ge???

政治 d 嘢我唔太喜歡討論, 因為你地問"覺唔覺得", 咁代表個人, 咪選"不是"囉.
冇對對方出過任何力, 冇付出過任何嘢, 一句"主權"就理所當然咁認為嗰樣嘢
係自己嘅, 呢種行為不敢苟同.

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

事實上係中國既一部份....SO 我"YES"

BUT

政治方面既野都唔多清楚..

頂部

Snowcat     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24

好覆雜既問題 XD
政治野我唔叻
但直覺上台灣好多野都係好advance
相比大陸就係一個developing country
在外國人既眼中, 台灣同中國係2回事~
甘我係外國讀書, 唔多唔少都比拒地同化左
都會覺得台灣同大陸係2回事囉

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

兩睇呀
台灣朋友就話台灣唔係中國
但係中國朋友就話台灣係中國既地方
我係香港人,都覺得台灣係on its own
咁多年台灣人都係食自己,有時仲要比中國玩下。。。。

頂部

lamray     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 265

精華 0
帖子 78
積分 168   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-27

我不認為是一部份

計番歷史,其實四九年後台灣是更被認受的國家,但後乒乓外交等,跟美國建交
不少國家跟紅頂白,慢慢離棄台灣。其實你都見有些非洲小國為o左發展,中國比
好處就跟台灣斷交。但若果要以國際關係來認受一個國家的存在,我想現在的北韓
不是一個國家,從前的蘇聯,東德也不算是一個國家。

個人而言,保持兩國獨特性,比統一更好。至少以自由度來說,看看前陣子的廣西
暴動。看看台灣反貪腐遊行多麼的平和。

頂部

agelessoldman     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 5780

精華 0
帖子 361
積分 341   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-12

我有幾個問題想問一下認為台灣應該獨立嘅朋友﹐你哋覺得釣魚台係屬於中國定係日本嘅領土﹖台灣島嶼係唔係屬於中國版圖﹖

我可唔可以喺你屋企借宿一晚﹐第二朝响你間房棟支國旗話要獨立﹖

嗰仔喺報紙登段廣告話要同你斷絕父子關係﹐咁佢重係唔係你生嘅呢﹖

PS ﹕唔記得要投一票添﹐『在你個人而言,台灣是否屬於中國的一部份』﹖ -- YES
至於係唔係屬於『中華人民共和國』呢 -- NO

台灣係國父孫中山所創立嘅『中華民國』其中嘅一個省分﹐唔係一黨獨大、霸權主義嘅共產黨﹐亦唔係『你等會賤衰柄無路可走不知所為台灣亂嚟共和黨』

最後編輯: agelessoldman : 2007-5-31 06:06 AM
頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 agelessoldman 於 2007-5-31 05:31 AM 發表
我有幾個問題想問一下認為台灣應該獨立嘅朋友﹐你哋覺得釣魚台係屬於中國定係日本嘅領土﹖台灣島嶼係唔係屬於中國版圖﹖

我可唔可以喺你屋企借宿一晚﹐第二朝响你間房棟支國旗話 ...

你簡直講哂我想講既野@@

根據中史書入面所講,TW 既山現, 係因為 共產黨同XXX黨(國民黨? )打仗,
國民黨 輸左,之後走佬去 TW. 不過如果個次 內戰係 國民黨 勝利既話,
咁TW 仲係唔係獨立呢?仲係唔係唔屬於中國既一部份呢?

頂部

快速美言