遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 邊個角色係你心目中嘅 No.1?
woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

邊個角色係你心目中嘅 No.1?

我想問吓大家, 咁多日、韓劇入面邊個男、女主角係你心目中嘅 No.1?
以我自己為例, 以下角色係我嘅至愛:

日劇:   男: 瀨名秀俊 (長假), 我都係因為呢個角色先成為 Kimura san嘅 super fans.
          女: 莉香 (東京愛情故事), 呢個女主角對男主角嘅付出真係令我印象太深刻.
                雖然好多人都會覺得山口智子嘅葉山南最好, 但我覺得佢都有模仿鈴木
                嘅莉香之嫌.

韓劇 (暫時性, 因我睇得唔多)
          男: 申東賢 (情訂大飯店), 一出場就殺死咗我, 到依家仲係覺得佢無敵呀.
          女: 長今 (大長今), 又係無敵呀~~

最後編輯: woodstock : 2007-5-21 10:16 PM

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

老實講,我暫時都睇過唔少日劇,不過最令我深象深刻而且令我產生共鳴ge,就只有一個。
雖然呢位演員拍劇不多,而且我覺得佢演技麻麻,但係有一個鏡頭真係令我好感動。

佢就係 《戀愛補給品》石田勇也(龜梨和也),我記得一集係講佢同女主角去到一個釀酒園出差,佢為左送一支同女主角同出生年份的紅酒而放棄左出差的工作,晚上在酒園打工賺支紅酒,後果被女主角發現佢唔幫女主角做出差的工作,仲怪石田做埋晒d無聊野。但係石田到最後都係冇講個真相比佢聽,默默咁比女主角話。

我覺得佢呢一幕真係交足戲呀。

woodstock :
係!佢嗰場真係交足戲, 所以响咁多新紮哥仔入面, 我最睇好佢

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

最初睇日劇係當時o既d版日劇潮 ~
另一原因係好多同事都鍾意睇 , 有共鳴 !
當時同某同事就專攻日劇天王木村d劇 ,
雖然好多人話佢做戲o既表情一成不變 ,
我諗呢家野每人o既睇法都好主觀 ~

所以日劇男角no:1 我實話係"木村" !
最欣賞都係[悠長假期]入面o既演繹 ,
1. 小南係攝影室通未返 , 佢睇唔著天未光就打藍球 ,
點知咁o岩撞到攝影師送番鎖匙俾小南 !
2.小南搬家倚窗遙望 !
3.攝影師到瀨名家探問瀨名是否真心 ,
瀨名答話果一幕 !

女角就鍾意"篠原涼子" , 覺得佢近年o既演技越來越成熟 !
係"ぼくの魔法使い我的魔法老婆、我的老婆是男人 "開始迷上佢 ~

韓劇第一個迷上o既唔係張東健 ,
當然佢係"愛上女主播入面真係殺死人 ~

但引起我睇韓劇o既係"美麗的日子 " !
入面李炳憲o既組長d眼神真係...
有一幕佢見到蓮秀為o左細妹傷心落淚 ,
佢隔住玻璃門幫蓮秀抹眼淚 ...

韓劇女主角就比較難選擇 ,
因為有d靚得o黎就冇演技 ,
有演技o既又 ......
所以最後最係選擇:保留

woodstock :
haha.....真係同志, 木村嘅瀨名真係好迷人, 你講嗰幾場雖然正, 但我印象最深反而係教授响大學(户外)同瀨名講, 佢彈琴欠激情, 叫佢放棄嗰一場, 個鏡頭由遠到近影埋木村度, 佢個表情真係好無奈, 好 hurt.
仲有就係佢彈琴比小南聽嗰一場, 正呀!
其實我都鐘意涼子, 不過我個問題係問角色, 唔係演員, 涼子做嘅所有角色未去到我認為係至愛嘅地步.
其實張東健响愛上女主播個角色我都勁鐘意, 真係排第二架, 不過申東賢真係殺死得我好徹底, 無得救嗰隻~~~

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
woodstock :
係!佢嗰場真係交足戲, 所以响咁多新紮哥仔入面, 我最睇好佢

加上佢又幾靚仔,所以果一幕我好深刻印象呀。

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2007-5-23 01:16 PM 發表
加上佢又幾靚仔,所以果一幕我好深刻印象呀。

咁你有冇睇佢套"唯愛"呀?呢套好似 Romeo and Juliet 咁架, 好多內心戲佢都做得好好. 至於你話佢靚仔.....事務所都落咗唔少心機至攪到佢依家咁樣. 同期嘅赤西仁就真係靚仔喇, 可惜一山不能藏ニ虎, 唔夠佢鬥, 黯然離場....好鄧佢唔抵.

之前佢係咁樣嘅, 赤西仁明顯靚仔過佢
[attach]19988[/attach]

後來又修眉又改髮質又 facial 又減肥先變成咁
[attach]19989[/attach]

橫掂貼開, 唔差在喇, 好想再見到佢呀~~~~
[attach]19990[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

最後編輯: woodstock : 2007-7-21 06:02 AM

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-5-23 01:35 PM 發表

咁你有冇睇佢套"唯愛"呀?呢套好似 Romeo and Juliet 咁架, 好多內心戲佢都做得好好. 至於你話佢靚仔.....事務所都落咗唔少心機至攪到佢依家咁樣. 同期嘅赤西仁就真係靚仔喇, 可惜一山 ...

聽講赤西仁歸o黎lor wor ~

赤西仁歸隊! KAT-TUN六人形態再現
更新日期:2007/04/20 14:55 記者:影劇中心
赤西仁真的回來了!已經有半年沒有正式在媒體面前出現的傑尼斯人氣偶像團體KAT-TUN成員赤西仁,在日本時間20日下午1點半舉辦「回國記者會」,除暢談留學生活,最重要的就是宣佈他正式歸隊,還表示應該會現身明(21日) KAT-TUN的仙台演唱會向粉絲們問好。

KAT-TUN成員赤西仁於去年10月閃電宣佈要出國留學,造成媒體與粉絲一陣嘩然,這中間不斷傳出有人目擊他或是往後發展的各種消息,而赤西仁終於在半年後「學成歸國」,19日傍晚低調現身成田機場,面對等候的媒體不發一語快速離開。

赤西仁在今(20)下午1點半和KAT-TUN另外五位成員一同現身「歸國記者會」,他聊到這半年在美國的留學生活,表示自己完全就是個普通學生,每天過著只用10塊美金的簡樸生活,此外在這半年間也有很努力的做發聲訓練,看的出赤西仁為了要復出下了一番功夫。

半年的留學生活似乎讓他收穫不少,至於大家最關心的到底何時復出,因為KAT-TUN最近正在舉辦全國巡迴演唱會,新專輯也剛上市,赤西仁說:「明天開始就會跟著到仙台演唱會,現在預定會露臉打招呼」,日本媒體推測他應該會在6月的東京巨蛋演唱會上正式復出。赤西仁也對成員表示感謝和抱歉,因為他的脫隊造成他們困擾,而對於歌迷,赤西仁表示感謝大家長久的等待,現在起會一步步做好眼前的事、好好加油!

http://tw.news.yahoo.com/article/url/d/a/070420/35/d6it.html

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

woodstock :
haha.....真係同志, 木村嘅瀨名真係好迷人, 你講嗰幾場雖然正, 但我印象最深反而係教授响大學(户外)同瀨名講, 佢彈琴欠激情, 叫佢放棄嗰一場, 個鏡頭由遠到近影埋木村度, 佢個表情真係好無奈, 好 hurt.
仲有就係佢彈琴比小南聽嗰一場, 正呀!
其實我都鐘意涼子, 不過我個問題係問角色, 唔係演員, 涼子做嘅所有角色未去到我認為係至愛嘅地步.
其實張東健响愛上女主播個角色我都勁鐘意, 真係排第二架, 不過申東賢真係殺死得我好徹底, 無得救嗰隻~~~

哈哈 ! 教授果場戲我只覺得個教授好正 !
教授有份做果套"不需要愛情的夏天 " ~ 仲正 !

認同木村彈琴俾小南聽係好經典 ~

日劇女星實在太多 , 每年新進唔少 ,
但能夠持久係呢個圈 , 而又有收視o既就唔多 !
所以覺得涼子好野 ~

woodstock :
我呢排真係有 d out, 居然咁大件事我到依家先知.....
不過都好開心, 又可以見番呀靚仔赤西仁喇~~好嘢!

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

woodstock: RMK added - PID 112318 [ view ]
woodstock: RMK added - PID 112230 [ view ]
woodstock: RMK added - PID 112683 [ view ]

最後回覆日期: 2007-5-25 01:13 AM
  編輯帖子
快速美言