遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 中大情色版風波
  牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2007-5-24 12:36 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談

QUOTE:
原帖由 bc057 於 2007-5-23 05:47 AM 發表
我想是中大校方玩大左, 平時有幾多人會留意份校園報 ?

宜家搞到甘大鑊, 又話要罰幾十萬, 迫到學生唔同校方玩落去都唔得

評級方面, 份學生報有情色版, 唔評二級唔通評一級咩......

1級都算有色情...但係冇咁嚴重

頂部

linglingchacha     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 454

精華 0
帖子 510
積分 203   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-5
來自 美國東岸
狀態 離線

但係如果你有睇過份報紙, 你就會知道有幾嘔心.....

頂部

history9a     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 3274

精華 0
帖子 311
積分 398   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-3

QUOTE:
原帖由 sute_snoopy 於 2007-5-18 10:30 PM 發表

雖然我自己無宗教信仰~~~~~~
但我上網都搵到一d資料~~~~~~
而呢段係其中一段比人投訴ge~~~

If you would continue to read the Bible, you would understand that this is something that God forbids. This is only an example to tell His follower not to follow. Unlike what the CU newspaper is doing. CU newspaper is kinda promoting "weird" intercourse.

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lamray 於 2007-5-19 09:27 PM 發表
其實大家都了解投訴聖經,根本就是投訴班委員。
聖經當中的的確確有亂倫的事,但這正是人類發展中的一個過程,中國古代神話也有不少是由亂倫出來的,但以現今人類的目光覺得怪異而已。
中大情色版的風波,我也不 ...

講得好岩,我都想咁講
舊約聖經的內容就是講人類點樣繁殖衍生出來
根本佢地就是想挑戰社會才找這些來投訴
十分小朋友的行為
簡直像那些賴皮小朋友咁
亞媽話佢做錯事
佢唔會諗下自己有無錯先
就會話亞哥家姐夠做左 d 乜乜乜,點解你唔罰佢呀.......咁
我只可以講點解而家的大學生變成咁

佢地只係識班馬玩投訴
和之前有人投訴欣宜咁
無聊透頂

頂部

lamray     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 265

精華 0
帖子 78
積分 168   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-27

回覆 #14 花子姐姐 的帖子

的確在不同地方,我地有不同的身份。
在學校我們是學生,在工作的地方我們是工人,在母親眼中我們是仔卅女,在子女眼中我們是父卅母
我承認我也有種錯覺,希望大學生是一個正人君子,個個都飽讀聖賢之書,能克己服禮。

但我卻不斷的懷疑,這種無型的規範,是不是必要,是不是正確。
我不是鼓吹淫風浪語,只是覺得有好些東西,究竟是我們的道德意識日漸高漲,還是我們習慣聽從
一些所謂的道德團體所鼓吹。"秋天的童話"前在電視安然播放的,今天電視播放被投訴。
我承認巿民的投訴意識提高,但所謂的投訴,所謂的評審究竟有多少能分清楚藝術與色情的界線?
他們能不能清晰大眾的疑慮?例如如何解讀聖經不是不雅,但大衛像卻要樹葉遮蔽私處?

我絕對支持投訴聖經,因為我覺得審裁處不公。

最後編輯: lamray : 2007-5-29 10:03 AM
頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

牛丸: RMK added - PID 111525 [ view ]

最後回覆日期: 2007-5-18 10:15 PM
  編輯帖子
快速美言