诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [疑難] Download Speed
  megmeg     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 353

精華 0
帖子 113
積分 170   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-30

Jello 唔記得提你 upload limited 唔好set 咁高 set 到20 左右  等bandwidth 唔好扯得咁盡

Jello :
我已經整好哂(個port係11024)
但就唔係快好多
最多去到幾十KB
以前用Sympatico就快好多lu
起碼都過百,甚至有2xx

頂部

青出藍
性別 保密
UID 353

精華 0
帖子 113
積分 170   詳情

閱讀權限 40

QUOTE:
原帖由 alanhkk 於 2006-8-5 07:04 AM 發表
其實呢…我覺得BitComet比較有用。

多種子的,自然下載速度會快了,但仍要注意到自己的磁碟機。
因為BT上傳的是需要磁碟機來運作的。

我家有兩部電腦,一新一舊。舊的只有40GB,新的有80GB。
當 ...

依個問題應該唔係喇  問題係東岸 rogers 佢用traffic shaping 黎令 到用家唔可以用咁多bandwidth 可以咁講話希望你唔好用P2P 而禁住個速度 等你覺得好慢自己放棄 基本上north america's cable companies 都係做緊同一樣野  西岸既 shaw 係其他boardband forum 都有聽過咁既情況  美國亦有,因為cable company 唔多想用錢upgrade network 但又想增加客路 如一個area有好多人用cable  而有人再BT 就會扯得個bandwidth 好慢 有人投訴 又唔想upgrade network  情況下唯有 traffic sharping 用過多bandwidth 既p2p program  我聽過有人講佢地用cable 慢到好似56K dial up 咁 但又轉唔到 DSL 因為  not avaliable   無計  唯有照用   

我唔鍾意用bitcomet既原因係 bitcomet 要因上載速度 而因下載速度既快慢 (起碼我係咁)Rogers 係有 bandwidth cap 用過左佢限制既數量就會將你既上網速到下降直至下一個billing cycle 為止  但 utorrent 等其他 BT prgram 情況好d 唔會因上載速度限制 而令下載太慢   

至於你講hard drive 問題 我又無咁既情況  我家有六部電腦 我自己有兩部 PC機  一個250 GB harddrive ( desktop)    一個係40GB  ( Laptop)  兩部下載 同一file 時都無咩大分別    我唯一分別係我係Mac User 屋企得兩部PC  但唔知咩原因 用MAC黎  BT 速度比 慢 用 PC 機就快 咁唯有用PC download

最後編輯: megmeg : 2006-8-6 08:35 AM
頂部

青出藍
性別 保密
UID 353

精華 0
帖子 113
積分 170   詳情

閱讀權限 40

Jello 唔得呀 set 錯port 要用50000 以內呀 即5字頭呀   你改過喇   !
咁點解唔用BELL ?

Jello :
咁即係乜呀?How many digits?
舉個例嚟睇下....
我以為cable會仲快,點知......唉

最後編輯: megmeg : 2006-8-6 08:23 AM
頂部

青出藍
性別 保密
UID 353

精華 0
帖子 113
積分 170   詳情

閱讀權限 40

比個number你照住打喇    port :51372   

講download理論係 cable 快d 但其實如你住個area多人用rogers係會拖慢個速度結果都係唔快得去邊  但DSL 唔會

Jello :
攪點哂.....
其實11024同51372有乜分別呢?
我發覺兩個都一樣速度喎
點都好,thank you so much!

頂部

青出藍
性別 保密
UID 353

精華 0
帖子 113
積分 170   詳情

閱讀權限 40

基本上無人用5萬以內既port黎做野 米唔阻人  (用五萬以內既port係其他用rogers既人發現 )   
同埋你試下搵d多人download既戲試下好唔好d 我自己轉左port後 人多時速度都唔差 但可能我依面地區少人用rogers  如你發覺過一排都無咩改善 可能對你無咩作用 因為我朋友住係多人用rogers既地區 本來速度得幾KB 我叫佢set左後 download阿笨與阿占時 有成80KB 你睇睇啦  如你搵埋多人download既野都無咩改變 咁你要諗諗用返 Bell

Jello :
一於咁話.....thanks again.

頂部

lql     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 738

精華 0
帖子 109
積分 253   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-12

頂部

ktsf     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 5459

精華 0
帖子 12054
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-10

Thanks for megmeg!!! It works.  You solved my problem.  Thanks again!!!

頂部

pandamao     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 829

精華 0
帖子 23
積分 131   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-13

wow - great stuff ... too bad i can't really read chinese

頂部

dragonli     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423
積分 1190   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-24
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

關於BT的速度:
任何BT軟件速度的標杆都是http下載的速度,BT的速度不會超过你的真實頻寬。說慢的人請先搞清楚自己的頻寬。如果比以前慢,最大的可能是你的頻寬服務供應商的問題,又或安裝了新硬件,其次才是軟件的問題。

提高BC速度的基本原則只有簡單2點,adsl用戶户就適當限制上傳速度或者安裝cFos Speed官方版(xp/2000/2003下有效http://www.cfos.de/index2.htm,安裝後如正常工作可上傳下載同時進行,而克服了adsl本身上傳有可能拉慢下載的特性),其他的頻寬用戶就加大每任務的最大連接數。各種頻寬情况都不一樣,同一個地區同一家營運商同樣頻寬的adsl都可能速度有很大不同,因此掌握大原則,根據自己實際情况週整設置是最簡單有效的辦法。

BT是一種隨機性很大的下載方式,不同的torrent,不同的連接數,不同的時間都可能導致速度差别很大。
影響下載速度的因素有很多,如果出現長時間的下载速度偏低,請所有的人先從用戶列表開始分析。要看此时此刻連接上的用戶和你之間的速度,以及大家的完成度,“之前速度還很快,現在怎麼這樣”這樣話沒有什麼幫助,BT下載不存在可比性。

***** 常見問題和解答*****
1. 為什麼速度時快時慢
你的速度来源于其他的用戶(peer),因此連接到的peer的數量和質量是决定速度的關鍵。而由于這種連接都是不穩定的,隨时有斷連、對方下連綫之類的問題,因此偶爾速度起伏很大是很正常的。

2.點解個BT次次一開始有成600kb-700kb,跟住慢慢會跌番幾十K??
此外,經常有人說得諸如“幾小時前速度還很快。現在就才10K或者不下载只上傳”之類的問题,請自己去觀察用戶列表,大部分都是因為種子少、你的進度超過了大部分人的進度、有你需要的塊的peer變少的緣故。
也有可能你改了設定,令自己的上傳少了,分享少了那就影響下載。

3. 下到XX%就不能下了
至于那些下到XX%就不能下的問題,也請自己去觀察用戶列表裡别人是不是一樣這個進度!

4. 如何解決windows xp sp2的TCPIP連接限制
如果你是用bitcomet 5.5或以上,又或bittorrent 4.0或以上,基本上是不會受windows xp sp2的tcpip所影響。
但如果你有安裝NAT、Firewall或router,那BT的速度會受影響,根據bitcomet的official建議,你需要安將patcher,patcher的下載請按此
而bittorrent就參考http://www.portforward.com/english/applications/port_forwarding/Torrent/Torrentindex.htm

5. 為何一用BT上網便頓時變慢呢??
由於BT在download 時需要建立大量運綫及頻寬,這樣令整個網絡變慢,若然只是上網收發email或找尋資料等工作,由於這些工作要求頻寬不高,影響不會太大,但也有屆箝的延誤了。
當玩online game或大量資訊傳遞時,需要與server連接和互換資料,電腦無法同時間處理兩樣需要大量頻寬和即時互換資訊的軟件,令BT download和網絡同時出現延誤,所以請勿在同一時間進行BT download和大量資訊傳遞,如果真的有這個需要,請將BT的連接數目減少,令網絡的速度保持一定水平。

6.為什麼我的adsl下載速度最多只有60?
一般營運商提供的頻寬是以bit為單位,而一般下載軟件的流量统計是以Byte為單位,1 Byte=8 bit,所以512K頻寬的速度正常情况下是64KB。
         頻寬/8=理論下載極速,在這個范圍上下5%都算是正常的。
通常來說,營運商給的頻寬應該是他保證的最低頻寬。當然,由於綫路調整、插禎、負載平衡等等各種原因,經常也會出現大於給定頻寬的現象,這個并不是什麼優化能優出来的,撿了便宜的不用太惊訝,營運商隨時可能調整回去。

總之,BT下載需要的是耐心,一時半刻的速度慢不算什麼,有的下總比没得下好。還有,不要總看著别人的網速流口水!

由於BT版本、windows系統設定、硬件和你所使用的寬頻公司及地區的不同,皆會引起不同的變化,所有的速度參考,只供參考。使用前請三思,如引起你的電腦不適,我只可以盡力幫助,但回天乏術之時,請不是怨我。

頂部

hihi3388     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 5840

精華 0
帖子 18
積分 148   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-12

我用 Port 1720完全無問題,可以去到 2xxK to 3xxK,但記住要 set prot 係個 Router 到,同埋如果用 Windows XP SP2,係 Control Panel - Windows Firewall- Exceptions,要 Add port 落去咁就一定得呀!

頂部

快速美言