遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 澳警五槍阻嚇 市民中流彈
  牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2007-5-4 07:37 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談

QUOTE:
原帖由 小神 於 2007-5-4 07:46 AM 發表
我唔明點解向天開槍..
但係個人o向幾百米外會中槍..
子彈射左上天, 跌番落黎都重可以射傷人?

即使好輕的野,係高空趺落來,佢的衝力會好大,同埋佢的子彈,易插穿物件,所以係有機會令人中槍

頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

QUOTE:
原帖由 牛丸 於 2007-5-4 07:37 PM 發表

即使好輕的野,係高空趺落來,佢的衝力會好大,同埋佢的子彈,易插穿物件,所以係有機會令人中槍

而且根據斜向拋體運動公式~~物體ge未速與初速有關~~~~~再加上衝力問題~~~~更加唔係無可能~~~~

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sute_snoopy 於 2007-5-4 07:42 PM 發表

而且根據斜向拋體運動公式~~物體ge未速與初速有關~~~~~再加上衝力問題~~~~更加唔係無可能~~~~

我諗如果粒子彈係成90度角向上射出,
佢會直線落番黎..
f=mg, 咁個力就會好小, 因為m 細..

但係如果粒子彈用小於90度角射出,
個初速就會有關..
不過我己經唔記得點計la

頂部

lamray     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 265

精華 0
帖子 78
積分 168   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-27

QUOTE:
原帖由 小神 於 2007-5-4 11:33 PM 發表

我諗如果粒子彈係成90度角向上射出,
佢會直線落番黎..
f=mg, 咁個力就會好小, 因為m 細..

但係如果粒子彈用小於90度角射出,
個初速就會有關..
不過我己經唔記得點計la

你幻想下粒冰薄.......

f= mg無錯,但係應該用1/2mv^2
佢受的力係應該係計佢尾o個個velocity,我忘了怎麼解釋,大約是計佢受幾多能量,而唔係力呱。

但一個簡單的反正係,一個coin由五米,同一米高拋在地下的你,是否感覺一樣?

頂部

水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634

閱讀權限 50
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lamray 於 2007-5-5 12:01 AM 發表

你幻想下粒冰薄.......

f= mg無錯,但係應該用1/2mv^2
佢受的力係應該係計佢尾o個個velocity,我忘了怎麼解釋,大約是計佢受幾多能量,而唔係力呱。

但一個簡單的反正係,一個coin由五米,同一米高拋在地 ...

我知你講乜~
你話個終端速度..
當外力=0, 即係下落o既力=空氣阻力o既時侯發生..
個計法會比較復習, 都唔記得點計la..
但係最後受o既力應該唔會大過mg..

頂部

lamray     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 265

精華 0
帖子 78
積分 168   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-27

QUOTE:
原帖由 小神 於 2007-5-5 07:39 AM 發表

我知你講乜~
你話個終端速度..
當外力=0, 即係下落o既力=空氣阻力o既時侯發生..
個計法會比較復習, 都唔記得點計la..
但係最後受o既力應該唔會大過mg..

以我放低多年的物理理解....

其實計佢受幾多力,而致傷,該是以J為單為,P.E = mgh 或 K.E
若果只用 f = mg 係無錯,在那極短時間佢係有咁多力,但若要計粒子單能作功係幾多,就要多少少資料先得。或者用impulse。

頂部

水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634

閱讀權限 50
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lamray 於 2007-5-5 09:40 AM 發表

以我放低多年的物理理解....

其實計佢受幾多力,而致傷,該是以J為單為,P.E = mgh 或 K.E
若果只用 f = mg 係無錯,在那極短時間佢係有咁多力,但若要計粒子單能作功係幾多,就要多少少資料先得。或者用i ...

我都放低左好多年..
所以好多野都唔記得左架la..

頂部

history9a     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 3274

精華 0
帖子 311
積分 398   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-3

I am sorry, but aren't you guys way off the topic? Haha... I mean no offense.

However, I would like to point out that a regular gun that police carries, even 流彈 should not create much damage, unless it was mistakenly fired "at" him.
When a bullet is fired from a gun, it will carry the momentum that the gun pushes it to go out. When the bullet reaches it max height, in terms of velocity and/or acceleration, it should be 0. When it comes down, what is pulling the bullet down is simply just the gravity.

Just logically thinking, i don't remember any physics either. Haha...

頂部

家有小揚     Rank: 6Rank: 6
雲中藍
性別 保密
UID 2130

精華 0
帖子 2985
積分 12084   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-30
來自 ~ 洪 詩 幫 ~
狀態 離線

點解唔用D空包彈既....
呢D場面應該預備定架嘛

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 小神 於 2007-5-5 02:04 PM 發表

我都放低左好多年..
所以好多野都唔記得左架la..

唔係計啦....
佢被 流彈 打中,,,
只係佢唔好運 而已...

最後編輯: super-hing : 2007-5-7 01:57 AM

頂部

快速美言