遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] Windows Vista USB 問題
  jonci     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 4883

精華 0
帖子 26
積分 125   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-8

Windows Vista USB 問題

我剛用Windows VIsta... 發現了我無論放任何USB的東西(多個Harddisk, Cardreader, USB storage)都要我拿Driver,,,,,, 請問如何是好?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

呢個同vista的system有關, xp時代用usb唔需要install, 但只不過windows本身已代為安裝好. 而現時vista因為設計的問題, 好多xp時代可以的driver, 在vista上係用唔到的, 現時你只可以經microsoft update vista 或 聯絡usb商, 只要裝回vista support的driver便可

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 jonci 於 2007-5-2 01:47 PM 發表
我剛用Windows VIsta... 發現了我無論放任何USB的東西(多個Harddisk, Cardreader, USB storage)都要我拿Driver,,,,,, 請問如何是好?

...我本身都是用 VISTA 的, 當你放入USB的時候, SYSTEM 會自動 問你,

USUALLY  CLICK 第一個 CHOOSE 就會自動搵到個 DRIVE,
(CARDREADER , external hardriver 呢到會自動幫你ISYALL DRIVER.)
BUT PRINTER, WEBCAM..等呢D 就要自己上網DOWNLOAD..

最後編輯: super-hing : 2007-5-10 04:30 AM

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-5-9 01:32 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-2 09:32 PM 發表
呢個同vista的system有關, xp時代用usb唔需要install, 但只不過windows本身已代為安裝好. 而現時vista因為設計的問題, 好多xp時代可以的driver, 在vista上係用唔到的, 現時你只可以經microsoft update vista 或 聯 ...

wah~~~ its good that i got xp instead of vista.. really many problems wor... ><

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-5-9 01:32 發表
wah~~~ its good that i got xp instead of vista.. really many problems wor... ><

microsoft 的出品咁係好正常, 如果有次新product係無問題的話, 咁妳先驚啦!

當年xp都有好多問題o架!!

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-5-10 10:11 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-9 10:57 PM 發表

microsoft 的出品咁係好正常, 如果有次新product係無問題的話, 咁妳先驚啦!

當年xp都有好多問題o架!!

why's that happening neh
isnt that they should test the product before releasing?!

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-5-9 22:11 發表

isnt that they should test the product before releasing?!

好難詳細解釋比妳聽, 重之microsoft 特色係有問題! 但又唔可以唔用! >

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326

閱讀權限 60

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-5-10 10:11 AM 發表

會唔會可能 係商業 策略, 佢地明知有D BUG 都照出...之後佢地會慢慢推出 修正版 黎搵$。
LIKE, XP>XP SP1> SP2>SP3。。。

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-5-11 10:35 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 super-hing 於 2007-5-11 10:29 AM 發表

會唔會可能 係商業 策略, 佢地明知有D BUG 都照出...之後佢地會慢慢推出 修正版 黎搵$。
LIKE, XP>XP SP1> SP2>SP3。。。

ho gan wor... >

頂部

風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326

閱讀權限 60

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-5-11 10:35 AM 發表

ho gan wor... >

many company 都係咁既啦...

唔係點 EARN $$...

頂部

快速美言