遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: NHK大河劇 [風林火山]------山本勘助
woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

NHK大河劇 [風林火山]------山本勘助

此次,介紹的軍師是戰國最強的武田軍團,作為信玄的右腕充分活躍,身兼信玄智囊、頭腦的山本勘助。

其一:對信玄的仕官
過去由於只在「甲陽軍鑑」裡登場並無其他史記資料可證實其存在性,因此山本勘助被認為是虛構人物或是信玄的重臣山縣昌景的貼身步卒。
但是昭和44年發現的「市川文書」(1969)裡確認了勘助的名字,成為證實山本勘助是實際存在的人物,並在信玄身邊輔佐信玄的證據。
傳聞出生於三河的勘助,出仕武田信玄的時間點,一般認為是天文十二年(1543)左右。
直到出仕信玄為止的這段期間,勘助以武士遊學練武做為名義遊歷各國。但是他的目的在於見聞各國的形勢,尋找適合自己的戰國諸侯。
當時勘助對小田原北條、駿河今川,感到未來的可能性,不過最後還是未能如願出仕。
(也有因為勘助身形短小獨眼且手活動不靈活,被認為是殘疾者所以不被諸侯任用這樣的見解。)

接下來勘助著眼的,是甲斐的武田信玄。
二年前的天文十年,從甲斐驅逐自己父親信虎,成為武田家家督的信玄,翌年進攻信濃,佔領高遠、下伊那一帶,納入武田領土。
信玄的戰略、甲州禁令的制定、金礦山的開發、信玄堤的治水工程、稅制改革、專注民政的領地經營方針。
這些政略讓勘助強烈感受到信玄將來的強大,產生了出仕信玄證實自己實力這樣的想法。
因此勘助前去尋找武田家中頭號勇猛的宿將,亦身為信玄年幼時代的傅役板垣信形,希望能經由他引薦信玄。
信玄見到勘助後認為是個不尋常的人才,決定邀請勘助成為家臣。當時信玄方才二十三歲,勘助已經四十多歲了。

其二:湖衣公主
到此勘助終於成功的服侍在信玄手下,不過,他的地位不過是個步卒隊長,知行只有三百貫。
但是勘助並不急躁,慢慢的等待時機,終於等到可以得到信玄信任和發揮自己手腕的機會。
天文十一年、信玄消滅為了維持友好關係出嫁到上原的妹妹禰禰其夫家諏訪,並且將家督賴重(也就是信玄的妹夫)護送至甲府,命令他自盡。
這時誰也沒想到,賴重和側室所生的女兒,此後會成為動搖武田家的大問題。
這個女兒,叫做湖衣公主,年幼的時候便以美貌有名,三年的歲月過去,越發長的嬌美,不論如何信玄都想要把她納入自己的側室。

但是此舉讓板垣信形等等歷代的重臣們相當反對,並希望信玄自重。

對於這個問題勘助對板垣信形等重臣說:「信玄公和湖衣公主成親,如果能生下男孩的話,從被消滅的諏訪來投到武田家的人們,就會對諏訪的再興抱持希望,會越發對信玄公忠實勤奮吧。」,說服了眾議。
於是就這樣,信玄成功的把湖衣公主納入了側室,從這個事件之後信玄亦越發重用勘助。
題外話:湖衣公主翌年生下後來信玄的繼任者的四男勝賴,於弘治元年(1555)以花樣年華的二十四歲逝世。

其三:本家的築城法-勘助流
由於湖衣公主的事件,勘助得到信玄的器重,不過,有關武田的戰略,勘助也做出了巨大的貢獻,
「甲陽軍艦」記載「本家的築城法-勘助流,是勘助傳給馬場美濃守世代相傳的」,由此可見勘助是個能幹的築城技術人員。

勘助的築城技術,能從「甲州流桝形」、「馬出」、「新月溝」等看出特徵。
每座城通常都有稱為虎口的重要出入大門,所謂「桝形」,就是在城門中做出四角形的空地,有著防止敵人一直前進的作用。

並且,為了殺死進入的敵軍,從周圍用弓箭,鎗等給予集中攻擊,「桝形」便是以這樣的目的而創造出來的。
「馬出」則是在虎口前面用土堡圍起的野戰設施,用途是為了讓城門內的人馬進出不被敵人知道,圓形的「圓馬出」被認為是武田的特徵。

再來是所謂的「新月溝」,圍著馬出外圍做出弧形的空壕,這個也被認為是武田城的特徵。
有關築城的方面,勘助的能力充分地被發揮,高遠城、小諸城、海津城等經由勘助的手一一的築起。
(據說被命名勘助曲輪的部分區域還殘留著在高遠城)

後來,這個築城技術由馬場信房繼承,駿河方面馬場信房築起的城,都導入了勘助的築城技術。

其四:啄木鳥戰法
永禄四年(1561)四月,上杉謙信率領一萬三千的兵力從越後的春日山城出發,朝川中島出陣。
歷經天文二十二年(1553),弘治元年(1555),弘治三年(1557)年之後,成為第四次的川中島合戰的開始。
川中島的交戰起端要追朔到天文二十二年被信玄征服,逃出信濃的小笠原長時和村上義清向謙信要求幫助為發端而引起的爭戰 ,
到此為止前三次交戰,都沒有演變成大交戰,都以小衝突結束。
接到謙信自春日山出陣消息的信玄,立刻帶領一萬七千的兵力自躑躅崎館出發,
途中抵達信濃的武田前線基地海津城與城代高坂昌信的三千兵力會合,共二萬兵力朝川中島推進。
十六日到達善光寺的謙信,在此留下三千兵力,殘餘的一萬渡過犀川登上妻女山,在山上築構本陣。

而此時信玄,在海津城的西方茶臼山築構本陣與謙信對峙。
雙方對峙十一天後,擔心如此下去會招致大軍士氣下降信玄方面的宿將們,接受飯富虎昌的建議,武田方面開始動作。
這個時候,勘助向信玄提出「啄木鳥戰法」。
「啄木鳥戰法」、是啄木鳥為了捕抓躲藏在木穴中的蟲、在木穴反對側不斷敲啄讓蟲驚嚇而自木穴中逃出、然後捕抓逃出木穴的蟲這個習性,
勘助將它運用到戰略上、以二萬軍勢分成二隊、一隊朝在妻女山的謙信本陣發動夜襲、另一隊在八幡原構陣、
等待上杉軍自妻女山逃到八幡原、再加以擊潰的戰法。
信玄採用了這個戰術,讓一萬二千兵力向妻女山背後出發,自己帶領八千兵力朝八幡原前進。

其五:喪命川中島
然而,這個戰術被謙信識破了。看穿了信玄戰術的謙信,向全軍發佈命令,除了留在妻女山的本陣少數兵力以外,
全軍下妻女山趕在拂曉前,到達八幡原張開陣勢等待武田軍來臨。
到了拂曉時刻,看到突然出現在眼前的上杉軍,信玄和勘助才知道「啄木鳥戰法」已被謙信識破,但為時已晚。

由於「啄木鳥戰法」被識破,武田軍頓時陷入窮境,此時上杉軍開始猛烈的攻擊。

武田的軍勢在使用「車懸戰術」猛攻的上杉軍面前節節敗退,上杉一步步地逼近信玄本陣。

為了保護信玄,信玄的弟弟武田軍的副將武田信繁,諸角昌清等武將一個個的倒下,看到這全線崩潰的慘景,勘助下了決心。

"現在唯一能做的,只有衝入敵陣了。因為採用了我的戰術反被謙信識破,導致我軍慘敗,我應該負起責任。"
衝入敵陣的勘助,在身負八十六個傷口奮戰之後,終於壯烈戰死。享年六十二歲。
此後史稱此次大戰為第四次川中島合戰,在應該急襲妻女山的別動隊一萬二千兵力回到八幡原之後事態為之一變,
上杉軍最後敗逃,信玄得以開闊新版圖而得到勝利。

轉載自日本網頁文章
http://www.globetown.net/~hara_1962/SENGOKU/sengoku_12.html

BT 下載:
http://www.lipscorner.net/viewth ... &extra=page%3D1

[attach]19069[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

最後編輯: woodstock : 2007-5-1 08:12 AM

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

版主 , 呢套劇係古裝武俠劇 , 所以我冇興趣睇o勒 !
就算木村果套都係因為俾面佢先至睇 !
不過係度補充小小資料 ,
睇o黎d收視唔錯 ~

劇 名:風林火山

電視台:日本放送協會NHK

首 播:2007-01-07 週日(日)

回 數:   

STAFF

編 劇:大森寿美男 原作:井上靖『風林火山』
配 樂:千住明
製作人:
導 演:清水一彦
其 它:

演 員

山本勘助晴幸�内野 聖陽(內野 聖陽) 武田信玄�市川亀治郎 上杉謙信(長尾景虎)�Gackt 由布姫�柴本幸 三条夫人�池脇 千鶴(池協 千鶴) ミツ�貫地谷しほり 平蔵�佐藤 隆太 板垣信方�千葉真一 萩乃�浅田 美代子(淺田 美代子) 飯富虎昌�金田 明夫 甘利虎泰�竜 雷太(龍 雷太) 真田幸隆�佐々木 蔵之介(佐佐木 藏之介) 忍芽�清水美砂 今川義元�谷原 章介 武田信虎�仲代達矢 大井夫人�風吹 ジュン(風吹 純) 寿桂尼�藤村志保 上杉憲政�市川左團次 教来石景政�高橋和也 小山田信有�田辺誠一(田邊誠一) 禰々(ねね)�桜井 幸子(櫻井 幸子) 諏訪頼重�小日向文世 ヒサ�水川 あさみ 武田信繁�嘉島典俊 北条氏康�松井誠

官方網站 http://www3.nhk.or.jp/taiga/

收視率

第1 回:2007-01-07 21 %  第2 回:2007-01-14 20 %
第3 回:2007-01-21 19.8 %  第4 回:2007-01-28 21.9 %
第5 回:2007-02-04 22.9 %  第6 回:2007-02-11 19.3 %
第7 回:2007-02-18 21.9 %  第8 回:2007-02-25 19.4 %
第9 回:2007-03-04 19.2 %  第10 回:2007-03-11 19.9 %
第11 回:2007-03-18 20.1 %  第12 回:2007-03-25 18.4 %
第13 回:2007-04-01 18.5 %  第14 回:2007-04-08 16 %
第15 回:2007-04-15 20 %  第16 回:2007-04-22 19.4 %

以上資料來自日本偶像劇場http://over-time.idv.tw/

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2007-4-30 11:40 PM 發表
版主 , 呢套劇係古裝武俠劇 , 所以我冇興趣睇o勒 !
就算木村果套都係因為俾面佢先至睇 !
不過係度補充小小資料 ,
睇o黎d收視唔錯 ~

劇 名:風林火山

電視台:日本放送協會NHK

首 播:2007-01-07 ...

你錯喇, 我都唔睇大河劇架, 本來好奇加埋有人大力推介,
咁咪 down 咗一集嚟睇, 點知咁就出事喇,
睇完第一集係會令人好想追落去,
因為拍得實在太好喇, 比依家做緊嘅任何一套日劇更好睇.
所以只有呢套日劇我係按時個個禮拜 down 完即刻睇,
其他嗰 d download 咗都未睇過 (全部淨係睇咗第一集咋)
咁你可以知道我對今季日劇有幾失望啦.((

頂部

ryuhei     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (問號人)
性別 保密
UID 3778

精華 0
帖子 882
積分 1666   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-4
來自 天堂與地獄之間
狀態 離線

mokmok,冇錯呢套係古裝片,但絕對唔係武俠片
講既係日本歷史(可以話係神話)人物
如果未睇過大河劇,又覺得日本古裝片一定係爆悶既
咁你就錯喇
呢套劇唔單止節奏明快,而且劇入面個個又係有實力既演技派
再加上細節布景整作得一絲不拘
好直得大家去欣賞ga
如果唔係,日本都冇可能集集都去到20%啦

講真,當初我係一心諗住睇呀Gackt sin會去留意呢套劇
但係一睇個片頭就俾佢吸引左
真係拍得好鬼死靚ga!
雖然,呢套野冇咩靚仔靚女(Gackt除外)
但係劇情張力好夠,佈局編排又好細緻,
睇開就好想追落去GA喇
而且演員真係冇得頂,
比起d靠樣既偶像仔真係勁好多,
就連d配角都一樣好好戲ga!

當我睇完日本呢d超認真既古裝片之後
就覺得無記既古裝片簡直係冇得比囉(衰少少可講係不知所謂)
無論係演員、編劇、製作甚至係好細微既道具
日本既都係好講究同認真,
絕對唔會好似無記咁求其囉.......

ps. 爆期待Gackt既華麗登場呀~~~~~~~

最後編輯: ryuhei : 2007-5-1 05:04 PM

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ryuhei 於 2007-5-1 05:01 PM 發表
mokmok,冇錯呢套係古裝片,但絕對唔係武俠片
講既係日本歷史(可以話係神話)人物
如果未睇過大河劇,又覺得日本古裝片一定係爆悶既
咁你就錯喇
呢套劇唔單止節奏明快,而且劇入面個個又係有實力既演技派
再加 ...

我都知我對某類劇種有偏見係唔好 !
而且呢套劇o既收視咁好應該係好戲o黎 ~

但我淨係想睇Gackt san o既扮相 ,
睇吓佢有冇戴有色隱形眼鏡扮古裝呀 !?
有冇劇照 ???

頂部

水中藍 (問號人)
性別 保密
UID 3778

精華 0
帖子 882

閱讀權限 50
註冊 2006-8-4
來自 天堂與地獄之間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2007-5-1 17:34 發表

我都知我對某類劇種有偏見係唔好 !
而且呢套劇o既收視咁好應該係好戲o黎 ~

但我淨係想睇Gackt san o既扮相 ,
睇吓佢有冇戴有色隱形眼鏡扮古裝呀 !?
有冇劇照 ???

佢話今次唔會帶有色cons bor
劇照好可憐咁得一張jarrrrr
或者你幫我搵下啦~~~

woodstock :
Gackt 嘅扮相重靚過入面嘅所謂絕色美女由布姬呀陰功.......

頂部

水中藍 (問號人)
性別 保密
UID 3778

精華 0
帖子 882

閱讀權限 50
註冊 2006-8-4
來自 天堂與地獄之間
狀態 離線

woodstock :
Gackt 嘅扮相重靚過入面嘅所謂絕色美女由布姬呀陰功.......

緊係啦,人地呢d叫天生麗質
講真成套戲之中佢係最靚0個個囉
d女角真係要行開一二面呀~哈哈哈哈
(注:以上乃個人的"""偏見""""")

woodstock :
haha.....我冇"偏見"架, 但係絕對同意你咁講.
我都好期待佢嘅華麗登場呀!

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ryuhei 於 2007-5-1 10:04 PM 發表

佢話今次唔會帶有色cons bor
劇照好可憐咁得一張jarrrrr
或者你幫我搵下啦~~~

呵呵 ! "棋魂"如果拍真人版 ,
佢做佐為一定掂 ~

woodstock :
咁都比你諗到.....莫非你個頭像係Q版佐為?
當年我比呢套漫畫激到半死呀~~

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

woodstock :
咁都比你諗到.....莫非你個頭像係Q版佐為?
當年我比呢套漫畫激到半死呀~~

版主你e十至睇到 !?
哈哈 ! 我個頭像真係Q版佐為 ,
我同個仔一齊睇o架呢套卡通 ,
有好多美好回憶 , 仲覺得個劇好感人tim !
所以買埋套DVD珍藏 ~

woodstock :
我唔係依家先睇到, 不過Q版真係估唔到係乜水,
太多漫畫嘅主角係呢種造形, 你話呢個係源氏都得架.
就係因為呢套漫畫好睇, 先會因為佢爛尾激到半死.
所以卡通冇睇, (我嘅回憶唔係太美好........)

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

呢套劇真係越睇越精彩呀, 演員功力夠, 劇情鋪展不除不疾.
比同期任何一套時裝日劇都要優勝.

以前睇"戀愛世紀"真係唔覺內野聖陽有咁好演技,
(最大因素係當時只留意木村, 而內野的角色又不討喜)
日前看了第22集, 他有一場與千葉真一互颩演技,
兩人的眼神, 散發的張力, 看到我熱血沸騰.

風林火山, 真是今年一套不可多得嘅好劇.

頂部

快速美言