遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 大家對於最近的內地旅行團被掠水單野點睇?
  花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

大家對於最近的內地旅行團被掠水單野點睇?

想講呢個話題好耐了
唔知大家有乜諗法呢?

我記得幾年前一個內地的網友來香港探我
佢拎左個在金至尊買的頸鍊連吊咀給我看
就和現在果款會郁郁下會轉的一樣
價錢都幾貴下架
我當時聽左都呆一呆,心諗:哇!搵笨!

但是那個朋友是個大學生
條鍊是她父母一心諗住來香港買份真的首飾給女兒作為禮物
見到她很開心地看著我又不好意思說什麼
問她是在哪裡買的,就是那間金馬桶了
當時金至尊還不是太出名 (又可能我無留意,總知我就唔知有間咁的野)

不過事後,當有內地的網友問我來香港什麼地方買首飾時
我就第一時間叫佢地唔好跟導遊買
如果他們有時間見見我的話
我情願帶佢地去周XX金鋪好過
起碼唔好斬到一頸血先喇
後來我都做左幾次導遊
帶過幾個網友去金鋪買野
仲可以講下價減下手工錢添
咁樣的自由行至玩得開心丫

現在香港的導遊搞 d 咁的野
香港的旅遊業好快死亡
香港無晒重工業無晒生產線
現時最興旺的輕工業:零售和旅遊業都搞成咁
最慘的就是金至尊這個名
好多內地人都當佢是品牌來看
現在連出名的品牌都咁
真是唔敢睇

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

我覺得要睇2邊! 無錯導遊帶團去比黑店□客係錯, 錯在無專對操守; 但依家好興的零團費再加上旅行社拖導遊費, 有時更用代支費用, 呢類情況直接令事件惡化的主因. 如果班導遊唔用呢類旁門左道方法去賺錢, 佢地又點生活呢? 所以我覺得係結構性問題, 除非改變呢種變相要導遊帶錢返工的情況, 否則都幾難真正解決.

頂部

牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2007-4-22 04:29 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談
個金廁所,係同胞來都話要參觀嫁...我記得我大陸有D親戚...佢地會問,我地有冇睇過金廁所...我話冇喎...可見金廁所在國內的威力

頂部

lamray     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 265

精華 0
帖子 78
積分 168   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-27

其實黑店呢家野,你話佢掠水,營商誰不為錢。

不過作出虛假的描述,的確是過份,十足十街頭騙案。

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

其實佢帶你去買,你大可以唔買。。。
有時係睇你自己點諗啦
我自問就係一個勁cheap既人,即係去買野以前會check過價,如果係平先會買
另外,我唔會去唔係專門店啦,雖然貴少少,但係自己會安心0的

買金呀?好難講,佢地覺得個"金屎坑"係好野,可能係一個傳一個啦
最緊要係佢地買得開心,"豪"得起
其實我見好多case,都係話要"豪",佢地係暴發戶,個個咁有錢
但係又要參加0的零團費
都係0個句啦,太平既野係無好。。。

你地諗下,零團費去日本肯唔肯呀?我一定唔會貪小便宜啦。。。
到時要訓街就大件事

頂部

wcm100     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 1127

精華 0
帖子 66
積分 176   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-17
來自 Hong Kong
狀態 離線

香□人自大而眼光短, 以為人地□, 用騙人手法去賣假野都明正言順話無講大話. 係工廠大廈開謀人寺, 政府同旅游界又唔理. 終歸大陸出手才理. 自作孽.

如果唔制止呢班友去賣假野當正野, 邊可以只捉老番又放過呢D紅堪友.

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wcm100 於 2007-4-24 10:19 PM 發表
香□人自大而眼光短, 以為人地□, 用騙人手法去賣假野都明正言順話無講大話. 係工廠大廈開謀人寺, 政府同旅游界又唔理. 終歸大陸出手才理. 自作孽.

如果唔制止呢班友去賣假野當正野, 邊可以只捉老番又放過呢D紅 ...

以前經過黃竹坑工廠大廈周XX金鋪樓下都見一車車的大陸團
果陣我都想上去買埋一份架
諗住佢地會平過出面門市添
香港人的感覺上廠買野一定會平過門市的
基本上都無諗過會有謀人寺
不過金至尊之後就令我改變呢個諗法了

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 花子姐姐 於 2007-4-24 01:55 PM 發表

以前經過黃竹坑工廠大廈周XX金鋪樓下都見一車車的大陸團
果陣我都想上去買埋一份架
諗住佢地會平過出面門市添
香港人的感覺上廠買野一定會平過門市的
基本上都無諗過會有謀人寺
不過金至尊之後就令我改變呢 ...

我反而唔覺得上樓呀,開倉野會平得去邊啦
就算係平,都唔會有咩好野(可能我成日都唔好彩啦)
香港人好怪,有時賣平少少,個心又會覺得係假。。。

聽講美國burberry outlet0的野咁平,好多都係假
(真係聽人講,無去睇過)

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2007-4-25 05:55 PM 發表

我反而唔覺得上樓呀,開倉野會平得去邊啦
就算係平,都唔會有咩好野(可能我成日都唔好彩啦)
香港人好怪,有時賣平少少,個心又會覺得係假。。。

聽講美國burberry outlet0的野咁平,好多都係假
(真係聽 ...

唔係架,好多大牌子的代理公司要開倉清辦時真是平好多架
有時平到一、二折
不過就好多都是益自己員工或生意上有關的自己友先,第二日就公開比街客揀
所以到第二日未必有正野揀到

如果唔係特別開倉的樓上貨
我就諗住鋪租都平過街鋪
又唔使特別裝修,所以應該比外面平 (自己咁諗)
所以都無諗過自由行幫襯會掠佢地

美國burberry outlet 都有假?是在唐人街嗎?

頂部

家有小揚     Rank: 6Rank: 6
雲中藍
性別 保密
UID 2130

精華 0
帖子 2985
積分 12084   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-30
來自 ~ 洪 詩 幫 ~
狀態 離線