遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 集體回憶 - 兒歌
蔘蜜綠茶     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29

再來一首日本卡通主題曲跟插曲, 又是跟"豬"有關係的, 就是 "晴天 pig pig"

主題曲名稱: 記一記驚喜
由山本洋太作曲、因葵填詞、葉佩雯主唱
歌曲下載點 : http://quanji.zsnet.com/returnold/music/PigPig_op.mp3

老友我記一記 開心我記一記 我會記記怎會去飛
但我更會記一記 這個知己 好容易會飛
困惱不去一記 陰天我記一記 我永記掛豬也會飛
若世界轉了天氣 變了傷悲 也倆心一起

* 記住平日笑開眉 祇要前面有驚喜
   全賴有你 有我朝氣 永遠友愛高企 創造下世紀

晴天霹靂 晴天 Pig Pig 有你有愛有精力
   熱情若付上 必然能全勝 灼熱心不息
   晴天Pig Pig 我望見你蹤跡 常常常常能和應
   如心中已經 不需一些保證 卻互傾心聲 永不會任性 終於會獲勝 *

哎喲我記一記 Oh No 我記一記 試試唱唱點下唱機
但我更會記得你 每個驚喜 心情便會飛
細個我記一記 媽媽抱抱手臂 我要抱抱高到會飛
但那次察覺到你 問預算未 與隻豬一起

重唱 *

插曲名稱 : 好友入門
也是由山本洋太作曲、因葵填詞、葉佩雯主唱
歌曲下載點 : http://quanji.zsnet.com/returnold/music/PigPig2.mp3

若然是太悶 沒人共我玩
望城內街中彷似大棋盤
問誰做友伴 熱情地呼喚
真摯的好友入門

* 願每個回憶都可一罐一罐
每天各種氣息在密密替換
若你要離開的一刻鐵罐做伴
(若然離開共鐵罐做伴)
都可以望望(來)看夠本

# 各有各身份也可以玩
也許最後的喜與怒樣樣一半
我更珍惜我的友伴
那空間都會全面放寬

@ 地球上太悶 沒人做我伴
是疑問失望竟會沒人管
願明日結伴 盡情地解悶
感覺到好友入門

Repeat*#(*)

都可以暫別那不滿

Repeat@

但暫時誰可做伴

可到以下網址參考:
http://home.macau.ctm.net/~fionamok/pig/pig.htm

最後編輯: 蔘蜜綠茶 : 2007-5-20 11:43 AM
頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-4-27 11:02 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-4-24 11:32 PM 發表
依家好似變成卡通片主題曲回顧咁喎 ....

好~~ 等我再貼返下經典兒歌先!! 相信好多人都未聽過!!
首歌點唱 .... 用依家的字眼叫做"rap", 幾十年前的兒歌都係rap, 咪話唔in!!

小圓球 香蕉油
...

actually what is it about ga?
(but i can know how to "rap" it XD)

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-4-27 11:07 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-4-26 04:19 AM 發表
再玩落去咪比人知道晒我地o既年齡?

另一首: 歡笑樂園開心地 (可惜搵唔到midi放上黎)

歡笑樂園開心地      開心到日夜笑嘻嘻
喜氣揚眉歡笑面      我地大家歡聚真有趣

我成日要聽大家笑      連細蚊仔 ...

i know this song too.. but i dun like it somehow.. @@"

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-4-27 11:09 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-4-26 08:33 AM 發表

sunny哥哥係主持跳飛機嘅,
香蕉船嘅主持係蔡楓華and鄧藹琳,
430 時代, 一個係 TVB 兒童節目,
一個係麗的電視兒童節目,
至於跳飛機時代, 麗的嘅兒童節目叫荔園小天地.

wahwahwah

im only familiar with 430 ja,.,,

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-4-27 11:11 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-4-27 12:14 AM 發表

hahahaha......七小福, 又比你快一步, 想當年我個妹最鐘意辣椒七 (可能年紀差不多),
日日唱呢首歌洵動\該時話都未講得正呀, haha....

never heard of the show wor...
when was it ga?

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-4-27 11:13 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-4-27 12:20 AM 發表

嘈嘈, 呢樣野真係考起, 之前都話係用嚟跳橡筋繩時打拍子用嘅 (依家叫 Rap)
係一種花繩跳法, 隻腳隨住隻小皮球一路"繞", 文字上真係好難話你知.
拍段片就差唔多.

really ma?
i never "sing" it when i play a game wor....

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-4-27 11:16 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 蔘蜜綠茶 於 2007-4-27 08:32 AM 發表
再來兩首英文兒歌/童謠

London Bridge is falling down

Falling down
Falling down
My fair lady

OLD MACDONALD

Old Macdonald  ...

still remember that singing London Bridge is falling down when i was little.... i dont even know what the song is about and mix up all the words..

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-4-27 11:17 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 蔘蜜綠茶 於 2007-4-27 09:55 AM 發表
再來一首日本卡通主題曲跟插曲, 又是跟"豬"有關係的, 就是 "晴天 pig pig"

主題曲名稱: 記一記驚喜
由山本洋太作曲、因葵填詞、葉佩雯主唱
歌曲下載點 : http://quanji.zsnet.com/retur ...

never heard of this tim..

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-4-27 11:11 AM 發表

never heard of the show wor...
when was it ga?

跳飛機時代嘅卡通, 麗的電視台做嘅.
你唔係呢個 generation 所以你唔知架喇.

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-4-27 11:13 AM 發表

really ma?
i never "sing" it when i play a game wor....

都話係橡筋繩嘅花繩跳法, 如果你唔識呢種跳法,
又未見過的話, 點講你都唔會明友喇.

頂部

快速美言