遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 集體回憶 - 兒歌
ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

見大家都出埋小露寶, 小雲小吉, 咁無理由呢首唔出先得! 當年絕對係每個男仔必睇!

幪面超人    聲威震九天
鐵臂銅拳    風雷電
勇猛似虎    身壯力又健

一飛沖天    心堅志更堅

絕招……打!
絕招……打!
一身功夫    一聲喝變    動地驚天

鋤奸……殺!
除魔……殺!
制惡助善    一腔正氣    人人仰羨

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

另一件好好睇o既卡通!

Yor Ku Lu Yor Ki Ku Li
Yor Ku Ku Li Yor Ku Ku
Yor Ku Lu Yor Ki Ku Li
Yor Ku Ku Li Yor

迷途迷途孤燕
未得歸家 這小孤燕
夜晚嚇怕小燕
小燕徨恐的小燕

乳燕乳燕望著天天邊
誰同情小小孤燕
徬徨乳燕
迷途燕孤單小孤燕

Yor Ku Le He Le He Le
Yor Ku Le He Ho Li
Yor Ho Ho
Yor Ku Le He

小孤燕

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部

蔘蜜綠茶     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29

今次要送兩首廣東及一首英文的兒歌/童謠給大家

小小姑娘

小小姑娘   清早起床
提著花籃上市場
穿過大街   走進小巷
賣花賣花聲聲唱

花兒真美   花兒真香
沒人來買怎麼樣
滿滿花籃   空空錢囊
如何回家見爹娘

月光光
http://www.pconline.com.cn/pcedu/carton/mtv/0503/573601.html

月光光,照地堂,虾仔你乖乖"訓"落床
听朝阿妈要赶插秧罗,阿爷睇牛去上山冈
啊 ...........
虾仔你快高长大罗,帮手阿爷去睇牛羊

月光光,照地堂,虾仔你乖乖"訓"落床
听朝阿爸要捕鱼虾罗,阿嬷织网要织到天光
虾仔你快高长大罗,划艇撒网就更在行啊

月光光,照地堂,年卅晚,摘槟榔
五谷丰收堆满仓罗,老老嫩嫩喜喜洋洋
虾仔你快D眯埋眼罗,一觉"訓"到大天光

Twinkle Twinkle Little Star
http://www.niehs.nih.gov/kids/lyrics/twinkle.htm

Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are.
Up above the world so high,
Like a diamond in the sky.
Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are!

When the blazing sun is gone,
When he nothing shines upon,
Then you show your little light,
Twinkle, twinkle, all the night.

Then the traveler in the dark
Thanks you for your tiny spark;
He could not see which way to go,
If you did not twinkle so.

In the dark blue sky you keep,
While you thro' my window peep,
And you never shut your eye,
Till the sun is in the sky,

最後編輯: 蔘蜜綠茶 : 2007-4-25 03:54 AM
頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-4-24 11:32 PM 發表
依家好似變成卡通片主題曲回顧咁喎 ....

好~~ 等我再貼返下經典兒歌先!! 相信好多人都未聽過!!
首歌點唱 .... 用依家的字眼叫做"rap", 幾十年前的兒歌都係rap, 咪話唔in!!

小圓球 香蕉油
...

呢首野係用嚟跳橡筋繩架 bor~~咁都算係歌?
係"小皮球", 唔係"小圓球"呀

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

玩經典, 咁唔少得呢套啦~~

傳說
千年女王 插曲
曲:宇崎龍童 詞:鄭國江 編:黎小田 唱:路雲娜/梅艷芳

傳說中有個女王在世上
長長頭髮 兩眼似星光
傳說中這女王善變似
白雲樣

宇宙極奇妙 永□是留在你心
熱望在你心內燃亮 低聲歌唱

誰令妳 眼裡載滿了悲傷
唯願妳 眼裡載滿了星光

傳說中這個女王極漂亮
無窮神秘 叫你幻想
傳說中 她經過千載中
風雨霜

廣闊星際間 她可以自由地往返
活力是那生命點光 使她奔放

誰令妳 眼裡載滿了悲傷
唯願妳 眼裡載滿了星光

加埋呢套, 當年至愛之一

銀河鐵路九九九
曲:平尾晶晃 唱:黎小田

飛車要衝過那銀河
尋找心裡期望
窮困不必畏懼
如願歷盡滄桑
夢想能為世界
尋覓新生與安康

寧願奮鬥到永遠
憑著勇氣去作戰
理想一生都應該不變遷
寒夜那會到永遠
紅日你我會再見
世間幾多的悲歡亦變遷

闖過太空千里路
去找理想美夢
決心勇往天邊

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

最後編輯: woodstock : 2007-4-25 12:14 PM

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

再玩落去咪比人知道晒我地o既年齡?

另一首: 歡笑樂園開心地 (可惜搵唔到midi放上黎)

歡笑樂園開心地      開心到日夜笑嘻嘻
喜氣揚眉歡笑面      我地大家歡聚真有趣

我成日要聽大家笑      連細蚊仔個度笑起
成日大笑多美妙          大家開心唔谷氣

嘻哈……歡欣多喜氣
到開心世界真歡喜      歡天喜戲笑嬉嬉

歡笑樂園開心地      開心到日夜笑嘻嘻
嘻戲讓你歡笑面      我地大家歡聚真有趣

有D明星好長氣      今晚就唔同
一於令你地              開心大笑到碌地

歡笑樂園開心地      開心笑到落腳趾尾
喜上眉頭多快樂      闔家歡樂真有趣

嘻哈……

我地大家歡聚      個個歡笑歌唱
嘻嘻嘻 哈哈哈     ……

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-4-24 23:49 發表
呢首野係用嚟跳橡筋繩架 bor~~咁都算係歌?
係"小皮球", 唔係"小圓球"呀

我重細唔係好記得o麻!!

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

比跳飛機還早一點點的兒童節目, 主持人係sunny哥哥!!

香蕉變出香蕉船
船上面有一排歡笑面
多可愛多康健
齊齊共唱歌謠聽得見
歌聲笑聲滿世上
快樂雲裡現
滿載遊戲兼歡笑
它帶來溫暖
開心見到香蕉船
齊齊伴住彩虹天際現
彎彎掛於天空上
人人話那彩虹香蕉變

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-4-26 04:19 AM 發表
再玩落去咪比人知道晒我地o既年齡?

一早暴露咗啦, 唔係之前洗鬼鬧你咩?

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-4-26 04:19 AM 發表

我重細唔係好記得o麻!!

唔好扮野喎靚仔, 貼得"歡笑樂園開心地 " 嘅你有幾細呀?

最後編輯: woodstock : 2007-4-26 08:26 AM

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-4-26 04:21 AM 發表
比跳飛機還早一點點的兒童節目, 主持人係sunny哥哥!!

香蕉變出香蕉船
船上面有一排歡笑面
多可愛多康健
齊齊共唱歌謠聽得見
歌聲笑聲滿世上
快樂雲裡現
滿載遊戲兼歡笑
它帶來溫暖
開心見到香蕉船
...

sunny哥哥係主持跳飛機嘅,
香蕉船嘅主持係蔡楓華and鄧藹琳,
430 時代, 一個係 TVB 兒童節目,
一個係麗的電視兒童節目,
至於跳飛機時代, 麗的嘅兒童節目叫荔園小天地.

頂部

快速美言