遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 集體回憶 - 兒歌
ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

星仔走天涯

落雨不怕    落雪也不怕
就算寒冷大風雪落下
能夠見到她    可以日日見到佢面
如何大風雪也不怕
我要 我要 找我爸爸
去到那裡也要找我爸爸
我既好爸爸未找到
若你見到佢就勸佢回家

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-7 11:37 PM 發表
星仔走天涯

VW13JXejZlE

落雨不怕    落雪也不怕
就算寒冷大風雪落下
能夠見到她    可以日日見到佢面
如何大風雪也不怕
我要 我要 找我爸爸
去到那裡也要找我爸爸
我既好爸爸未找到
若你見到佢就勸 ...

你點搵到架?我之前點 search 都唔見有....

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-5-7 15:19 發表
你點搵到架?我之前點 search 都唔見有....

咪係youtube search, 但中文的只得呢個, 效果亦唔咁好

頂部

蔘蜜綠茶     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29

這次送上兩首廣東兒歌

歌曲試聽點 : http://sunyi.music.hexun.com/M41734.html
歌曲名稱:

三隻白白豬 (Property Street)

三隻白白豬
各自去搵屋
豬哥哥無厘頭問 police
豬姐姐通街逛

好彩有隻白白豬
醒醒目目禁電腦
港九到處樣樣盤
地產街睇到晒

property property property street
property property property street
上街搵樓快

歌曲試聽點 : http://translate.google.com/tran ... T4GGLJ_enHK219HK219
歌曲名稱:

打開蚊帳

打開蚊帳,打開蚊帳
有隻蚊,有隻蚊
快o的「羅」把扇o黎
快o的「羅」把扇o黎
撥走佢,撥走佢

打開張被,打開張被
有隻貓,有隻貓
快o的「羅」枝竹o黎
快o的「羅」枝竹o黎
嚇走佢,嚇走佢

打開書包,打開書包
有隻豬,懶睏豬
快o的「羅」枝針o黎
快o的「羅」枝針o黎
吉走佢,吉走佢

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 蔘蜜綠茶 於 2007-5-8 21:56 發表
這次送上兩首廣東兒歌

歌曲試聽點 : http://sunyi.music.hexun.com/M41734.html
歌曲名稱:
三隻白白豬 (Property Street)

三隻白白豬
各自去搵屋
豬哥哥無厘頭問 police
豬姐姐通街逛

好彩有隻白 ...

三隻白白豬... 好似有個地產公司用黎做廣告歌!

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

青蛙媽媽

青蛙媽媽睡醒了
呱呱呱呱叫
青青的楊柳隨風飄
地上長青草
小鳥在歌唱
春天來了
春天來了

(重唱一次)

-------------------------------------------

TEN LITTLE INDIANS

One little two little three little Indians
Four little five little six little Indians
Seven little eight little nine little Indians
Ten little Indian boys

Ten little nine little eight little Indians
Seven little six little five little Indians
Four little three little two little Indians
One little Indian boy

(Repeat)

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

這個帖是代蔘蜜綠茶貼出來的

'Q太郎' 歌詞:

人人話真心鍾意他,人人話真心鍾意
咁先開心嘛!
佢令我地開心歡笑真真誇啦啦!

生得真鬼馬,最怕冇大牙,
Woo Woo 都好怕 Sa La La,
唔同常人冇頭髮,
剩係生出三個叉,
Q太郎,Q太郎,有你冇有怕;
Q太郎,Q太郎係我o地好朋友o黎o架!

mp3下載點: http://www.sendspace.com/file/3xqha4

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-18 12:50 PM 發表
這個帖是代蔘蜜綠茶貼出來的

'Q太郎' 歌詞:

人人話真心鍾意他,人人話真心鍾意
咁先開心嘛!
佢令我地開心歡笑真真誇啦啦!

生得真鬼馬,最怕冇大牙,
Woo Woo 都好怕 Sa La La,
唔同常人冇頭髮 ...

點解要你代呀?佢自己唔貼?

頂部

蔘蜜綠茶     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29

很久沒來這個帖了, 又是時候來送兒歌.
這次送上兩首 Charlie 姐姐的兒歌.

歌曲試聽點:
http://www.weimei.org/forum/content/356258  到試聽發布指南的選單中找 003.楊采妮 - 全城來吧Cha Cha CHa 的 "試聽" 按左 click

歌曲名稱 : 全城來吧 Cha Cha Cha
大耳鼠之比 主題曲
曲:Nobuyoshi Koshibe   詞:陳少琪   編:黃尚偉   唱:楊采妮

天空裡盪漾是那七色的彩霞
 你在浮浮沉沉旋轉加倒掛
 凡塵無盡變化都懂得招架
 夜靜裡忠心使我無害怕

△人人來吧 CHA CHA CHA
 全城人也 CHA CHA CHA
 伴著你風中飛舞 CHA CHA CHA△

天空裡又伴著你輕鬆的飛馳
 我是頑皮人兒如公主放肆
 來回撩弄你那圈圈的雙耳
 謝謝你施展魔法無限次

Repeat △

一天我但願在你家鄉中飛馳
 接受純純情情王子的愛意
 人人同在讚美這一刻詩意
 月亮也一起歌舞傳謝意

Repeat △ × 3

歌曲下載點: http://quanji.zsnet.com/returnold/music/hfxmx.Wma

歌曲名稱: 愛的魔法
幻法小魔星 主題曲
作曲: 桑田佳佑   填詞: 陳少琪   主唱: 楊采妮

△Kuli Kuli Kuli (Kuli Kuli Kuli)
 Kuli Kuli Kuli (Kuli Kuli Kuli)
 Kuli Kuli Kuli Kuli Ah-Ah
 Kuli Kuli Kuli△

Repeat △

容許我 用這雙閃爍眼睛
願為你力拼 將風雪掃清
來傾聽 讓孤單的你說聲
就是我令你 出色起勁與優勝

○願我魔法 容你探測
 這世上 無限個愛方法○

Repeat △

寒冬裡 沒星星影照晚空
盡量叫喚我 將星際串通
黃昏裡 粟子色輕染半空
就是我為你 將天空抹去冰凍

Repeat ○△ × 4

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

ah_cho: 咁多我都未聽過既?
薰衣草: me too me too... XDD we are young~~~ XDDDDD
小神: 同時代脫左節la..有d 都未聽過wo.. 可唔可以post d mp3 黎聽下..
woodstock: 你地.....嗚嗚.....早知係咁就哈唔出post la, 阿旦, 你好嘢
koon1218: 呢地係證明我地有童真啊...
woodstock: 咁我諗我會係呢個post嘅常客都得喇, 因為我有好多私人珍藏
ultraegg: 嘩 .... 連小路寶都出埋 ..... 唔得 .... 等我又搵d經典卡通先!!
woodstock: 比你快過我 post 咗甜甜出嚟 tim~~少女嘢梗係留返比少女啦, 乜你咁架
ultraegg: 重有小忌廉 我都未出!!
woodstock: 咩話!?連小忌廉你都要出埋?你知唔知咩叫 lady first 呀?睇怕阿旦嫂要再教育下你啦 :D
ultraegg: 唔敢出, 留返比妳!
woodstock: 蔘蜜綠茶咪出咗 lor~~
蔘蜜綠茶: 是啊! 不好意思! 我已經捷足先登貼上了, 可惜沒有 video, sorry sorry
woodstock: 冇所謂 wor~~唔洗隻隻歌都出 video bor, 種壞班後生, 咁得架啦
ultraegg: 係o羅, 唔好種壞晒, 等佢\\\地自己玩
woodstock: 好, 我等其他人出下先
小神: 實在太正la, 以前日日番屋企就係為左睇電視.. 聽番d 歌好有feel
ultraegg: 小神: 咁你好玩埋一份啦, 應該有唔少可以提供喎!!
woodstock: 真係好多經典重溫呀, 好有 feel 呀~~
ultraegg: 蔘蜜好利害呀!! 咁多兒歌都比妳搵到! 我都要努力先!
woodstock: 係呀, 平時好少見蔘蜜綠茶出聲, 原來大家都係兒歌擁護者
蔘蜜綠茶: 嘻嘻! :D 你們過獎了, 你們說得對, 我很喜歡看以前的卡通, 所以我也很喜歡聽&唱舊卡通的歌曲.
蔘蜜綠茶: 至於其他兒歌, 我有些也有聽過, 但某些歌詞已經遺忘了, 還好可以在網上找得到, 有些還可以下載來重溫 XD
woodstock: 好可愛的貓貓啊~~
蔘蜜綠茶: woodstock, 那個貓咪 video 是送給妳及喜歡小動物的網友的, 希望妳喜歡
woodstock: 謝謝你啊, 你又知我鐘意貓嘅?得閒去寵物版度行下啦 (hard sell 下自己個版先)
蔘蜜綠茶: woodstock : 不用客氣 , 因為我知道妳是有飼養貓兒的呢!
蔘蜜綠茶: woodstock: 我沒有下載\'魔王\'來看呀! 好看嗎? <-- 因為說了幾個題外話的帖子, 所以都是在這裡聊比較好.
woodstock: 如果你喜歡推理劇的話, 魔王絕對是一個 good choice, 你去我上面貼的 link那看看吧, 有我及其他人的意見
蔘蜜綠茶: 嗯... 那麼我先去下載, 看完後才到討論區說感受
woodstock: 好呀, 快 d down 嚟睇啦, 你有著數呀, 一睇就十幾集, 唔洗追得咁痛苦
woodstock: 講到說感受, 你可以先講下你依家睇緊嗰 d 劇嘛, 唔一定係\"魔王\"嘅
蔘蜜綠茶: 蛋哥: 好像是啊! 我只記得\'地產街\'這個廣告好像有用泥做的三只小豬出現, 對嗎?
ultraegg: 好似係, 但我唔肯定
蔘蜜綠茶: 蛋哥: 謝謝! 麻煩你了.
蔘蜜綠茶: woodstock: 那是因為我不懂上載歌曲.
woodstock: 哦, 原來如此, 呢排搵唔到啱心水嘅兒歌, 所以冇出post, 等我努力再搵下先

最後回覆日期: 2007-5-19 10:32 AM
最後編輯日期: 2007-4-25 02:36 AM (ultraegg)
  編輯帖子
快速美言