遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 集體回憶 - 兒歌
ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 蔘蜜綠茶 於 2007-5-2 14:38 發表
出現聖班納犬的是 '飄零燕', 凱迪跟爺爺養的那隻狗就是了, 難怪蛋哥你混亂了, 因為這兩部卡通是同年播出的.

其實我覺得有那麼多的集體回憶, 例如你所講的電視電影的特撮人物, 個人珍藏, 兒時遊戲,  喜愛 ...

呢個提意非常好, 等論壇忙完升級後, 可以諗諗點做! thanks

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 蔘蜜綠茶 於 2007-5-3 02:38 AM 發表

出現聖班納犬的是 '飄零燕', 凱迪跟爺爺養的那隻狗就是了, 難怪蛋哥你混亂了, 因為這兩部卡通是同年播出的.

其實我覺得有那麼多的集體回憶, 例如你所講的電視電影的特撮人物, 個人珍藏, 兒時遊戲,  喜愛 ...

嘩....蔘蜜綠茶, 你係咪住 HK 架, 唔洗訓呀?其實特撮人物都幾有趣, 都有排講架.....
不過阿旦....點解你諗親 d game 都係要暴露年齡嘅秘密架?>> 我唔玩喇 ((

頂部

蔘蜜綠茶     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-5-3 01:54 發表

係呀, 最後一集喊到收唔到聲呀, 好慘架....直情算係童年陰影呀,
攪到以後有隻狗嘅卡通都唔想睇呀.......
呢套卡通個主角(細路仔)叫尼路, 隻狗狗叫巴特拉, 佢地成日拉住架木頭車送牛奶.
1974.....咁上 ...

不用客氣, 令妳回想起童年陰影, 我感到很不好意思, 希望沒有再令妳哭起來呢!
我不知道(可能是忘記)這部卡通有否重播, 或許它重播那時, 我功課多忙測驗要溫習, 這樣子, 我媽媽不許給我看吧! (

妳猜對了, 我想換千秋王子的相片下來, 可惜我想放的新頭像相片太多, 放不上去了 (

p.s. 謝謝妳! 我會到妳給的連結回覆

頂部

青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-5-3 02:44 發表

嘩....蔘蜜綠茶, 你係咪住 HK 架, 唔洗訓呀?其實特撮人物都幾有趣, 都有排講架.....
不過阿旦....點解你諗親 d game 都係要暴露年齡嘅秘密架?>> 我唔玩喇 ((

嘻嘻! 我跟妳一樣是住在加拿大的. 特撮人物之中我最記得有神奇女俠, 當年她的神奇女俠裝束很性感, 男士見到都心癢癢.

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 蔘蜜綠茶 於 2007-5-3 02:55 AM 發表

不用客氣, 令妳回想起童年陰影, 我感到很不好意思, 希望沒有再令妳哭起來呢!
我不知道(可能是忘記)這部卡通有否重播, 或許它重播那時, 我功課多忙測驗要溫習, 這樣子, 我媽媽不許給我看吧! (

...

haha....咁我又冇喊, 話晒幾十歲, 唔似得細時咁眼淺.
頭像呢樣野, 咪好似換衫咁, 得閒就換下, 多相嘅話又可以擺d 响個 signature 度.
好似我咁, 今期換晒做"魔王", 有冇 down 呢套呀?好野嚟架 (又賣廣告 )

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-5-2 14:44 發表

都係o個句, 上網好易搵到好多"老餅"野, 唔一定係"大"個, 所以無暴露年齡呢回事!!
事實上, 近呢十年八年係好物質豐富的年代, 但每一樣都過眼雲煙, 唔似得以前咁多回憶o麻!

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-3 04:29 AM 發表

都係o個句, 上網好易搵到好多"老餅"野, 唔一定係"大"個, 所以無暴露年齡呢回事!!
事實上, 近呢十年八年係好物質豐富的年代, 但每一樣都過眼雲煙, 唔似得以前咁多回 ...

話明係回憶呀, 咁即係發生過响自己身上架啦, 唔係點叫回憶呀.......
所以咪死得 lor~~我老餅全世界都知啦 (( (依家都知道晒 lor).....

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

搵到幾套好舊o既卡通, 黑白卡時代先係原裝!

藍寶石王子

Q太郎

神奇小子

忍者小靈精

怪物小王子

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

藍寶石王子.....又係一大經典作, 同小甜甜咁上下時期, 可能早一年.
我記得老師該時係獎呢套卡通嘅 sticker 比我地嘅.

頂部

青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40

這次我送上的是由經典遊戲改編而成的動畫, 它就是 'Bombom 彈珠人', 相信很多人都看過呢!

廣東主題曲下載點: http://quanji.zsnet.com/returnold/music/BOMBOM.mp3

歌曲名稱 : 彈珠人的愛心炸彈
作曲: 淡谷n'次郎   填詞: 因葵   主唱: 楊千嬅

爆炸好麻煩 爆炸好麻煩
     滿地炸彈
     炸中好麻煩 炸中好麻煩
     轟炸太威猛
     爆炸好麻煩 爆炸好麻煩
     爆大炸彈
     炸中好麻煩 炸中好麻煩
     一炸炸一晚
     其實我真想跟你玩
     可惜你祇識去偷懶
     才令我將愛心炸彈 奉上
     方可以使你習慣
     不可以街□亂逛
     如若你心底懶散
     原諒我 爆又炸 爆又炸 爆又炸 爆又炸
     沿路你一想發夢 心散懶惰更麻煩
     會爆炸 會爆炸 一路爆炸
     來為求要你踏前 望前多一眼
     跳彈炸 跳彈炸 跳彈炸 跳彈炸
     明白你天生英勇 資質超卓無疑難
     你又怕 我又怕 不斷爆炸
     狂彈前 要你踏前 繼而不偷懶
     狂彈前 要你踏前 繼而不偷懶

日文版本主題曲1

[img][/img]

最後編輯: 蔘蜜綠茶 : 2007-5-4 02:44 PM
頂部

快速美言