遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 集體回憶 - 兒歌
woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-1 04:21 AM 發表
呢套我只搵下以下的細圖 ......

http://those-days.com/kidsong/ram/kidsong243.ram

嘩....冰河戰士呀.....佳藝電視時代卡通, 同一時間重有五勇士, 大鐵人, 恐龍探險隊......
(唉......我諗我嘅年齡已經唔係秘密嚟 lur~~(()
如果有人可以揾到一套叫"波仔奇遇記"嘅任所野,
咁我就真係服喇....五體投地呀!!!

頂部

蔘蜜綠茶     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29

繼續來兩首非常經典的兒歌

歌曲下載點 : http://johnson.tmfc.net/song/ra/anime/hk/sunshine.rm
歌曲試聽點 : http://www.yy8844.cn/play/%7B719 ... 72E39E6625FC%7D.asp

歌曲名稱 : 共享陽光
主唱 : 蔣慶龍

LA LA LA...
看見令你想要 像枝歡樂波板糖
我要共你分 我要共你享
種種的歡暢

已照亮每一處 日光歡樂請分享
跳躍在你身 跳躍在你心
叫你愉快開朗

耀眼陽光 充滿歡樂
它叫你活力倍增 快樂在擴張
耀眼陽光 明亮開朗
天天帶來樂趣歡暢

重唱全首

另一首兒歌下載點 : http://johnson.tmfc.net/song/ra/anime/hk/i_can.rm
歌曲試聽點 : http://www.laiting.net/play/56842.htm

歌曲名稱 : 我都做得到
主唱 : 小紫荊兒童合唱團

#永遠抱天真的空想
  永遠攀不到
  願實現心中的志向
  時時求取進步
  那志向即使比天高
  會有朝得到
  從前心中o既抱負
  真的做得到

*願望要高 (願望要高)
  盡力努力做 (盡力去做)
  願做到好 (實做到好)
  對我多鼓舞 (你會得到)

看看我今天展身手
  你會知得到
  原來只須努力做
  我都做得到*#

重唱 * # *

人人肯心努力做
個個都做得到!

最後編輯: 蔘蜜綠茶 : 2007-5-1 10:51 AM
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-4-30 20:45 發表
嘩....冰河戰士呀.....佳藝電視時代卡通, 同一時間重有五勇士, 大鐵人, 恐龍探險隊......
(唉......我諗我嘅年齡已經唔係秘密嚟 lur~~(()
如果有人可以揾到一套叫"波仔奇遇記&q ...

妳只係善用網上資源, 先搵到咁多資料o者同年齡無關 ......

妳講o既波仔 ... 係咪呢套?

[主題曲]
神奇玩具世界,魚仔會飛確係怪,神奇玩具世界,冬菇(大得/會哎交)真係怪, 望著果d飛機,飛到半天猛咁拎呔,時常在那遠方飛得飛得認真快。 (一段音樂) 神仙棒係唸[週],乜都睇見神奇火車陸續又得意。 (又一段音樂) 惡王要娶珠女,我更加充憤取;懸崖定要滾到撒旦仍然亦要追,唔駛追到迎敵去,火星會撞鎚。同…埋…珠…女齊齊共返去

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 蔘蜜綠茶 於 2007-4-30 22:44 發表
繼續來兩首非常經典的兒歌

歌曲名稱 : 共享陽光 ...

嘩 ... 立即諗起放暑假時的情景!! 暑假實係日日都聽到呢首!

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-1 09:37 PM 發表

妳只係善用網上資源, 先搵到咁多資料o者同年齡無關 ......

神奇玩具世界,魚仔會飛確係怪,神奇玩具世界,冬菇(大得/會哎交)真係怪, 望著果d飛機, ...

Thank you, 實在太開心喇, 居然比你揾到呢套卡通, (我以為 youtube冇, 未試過)......
真係好舊, 相信好多人都唔知呢套係咩嚟, 同樓上蔘蜜綠茶貼嘅仙女下凡應該係同期.

頂部

青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-1 21:37 發表

神奇玩具世界,魚仔會飛確係怪,神奇玩具世界,冬菇(大得/會哎交)真係怪, 望著果d飛機, ...

這部卡通我也沒看過, 不知道我大姐他們看過與否, 看見歌詞的玩具世界令我想起 Toy Story

最後編輯: 蔘蜜綠茶 : 2007-5-2 01:32 AM
頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 蔘蜜綠茶 於 2007-5-2 01:27 AM 發表

這部卡通我也沒看過, 不知道我大姐他們看過與否, 看見歌詞的玩具世界令我想起 Toy Story

係1977年响麗的電視播嘅卡通, 若果你係呢年之後先出世, 咁就一定未睇過喇.
印象中未重播過.

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-5-1 13:45 發表
係1977年响麗的電視播嘅卡通, 若果你係呢年之後先出世, 咁就一定未睇過喇.
印象中未重播過.

麗的同佳視時代的卡通, 好多都無重播過! 但又好多都係經典!!

唔係呢個遊戲, 都記唔起有咁多卡通自己睇過, 但好多都只得零碎片段!

頂部

青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-5-2 01:45 發表

印象中未重播過.

哈哈! 對呀! 1977年我還未出生, 所以完全沒印象.
也是啊! 在香港重播的卡通/動畫很少, 會重播的除了叮噹/Doraemon跟足球小將, 我都記不起了.

最後編輯: 蔘蜜綠茶 : 2007-5-2 01:56 AM
頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

He-man

She-ra

最後編輯: ultraegg : 2007-5-2 09:38 AM
頂部

快速美言