遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 集體回憶 - 兒歌
woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-2 09:33 AM 發表
He-man

JEsHUel04dY

She-ra
quzY7ONePM4

嘩....勁呀~~骷髏頭堡賜我力量呀.

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-5-2 09:56 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-1 03:30 AM 發表
我完全明白了
曲:Bingo 詞:鄭國江 唱:兒童合唱

http://www.1ting.com/player/3e/player_85492.html

英文欺騙點樣串 你要小心D串
CHEAT CHEAT CHEAT
我完全明白了CHEAT!

暖暖太陽是熱能 要說英文點串 ...

didnt hear it for a long time~~ XD

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-5-2 09:56 AM 發表

didnt hear it for a long time~~ XD

fun e, 我地真係唔同 generation....呢隻歌我未聽過呀.....((

頂部

蔘蜜綠茶     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29

剛剛我在網上找到這個 video, 這部卡通我都是沒看過的, 據說是 1974 年電視播映的.  聽說我媽媽和大姐當年看這部卡通最後一集時哭不停, 而且我找資料時見到其他論壇的網友都說哭啊哭, 電視卡通再拍成電影, 我猜這部也是很經典, 有機會我都想郵購一本漫畫來看看.  還有啊 ..... 我在看日劇 '交響情人夢' 時, 女主角原來就是經常哼著這首歌.

義犬報恩

故 事 內 容 簡 介 :

人 狗 之 間 , 一 段 傳 頌 百 年 的 感 人 情 誼

自 幼 失 去 雙 親 的 尼 路 , 與 年 紀 老 邁 的 爺 爺 靠 運 送 牛 奶 的 工 作 而 生 活 。 一 天 , 他 拯 救 了 遭 人 遺 棄 、 奄 奄 一 息 的 大 狗 柏 加 殊 。 人 狗 之 間 , 從 此 建 立 深 厚 的 情 誼 。 原 本 與 世 無 爭 的 家 庭 , 卻 因 為 尼 路 與 富 家 女 艾 洛 絲 交 往 而 遭 人 誣 陷 , 被 村 民 厭 惡 。 一 無 所 有 的 尼 路 , 卻 有 柏 加 殊 緊 緊 守 護 著 , 面 對 重 重 的 厄 運 依 然 無 畏 無 懼 … …

最後編輯: 蔘蜜綠茶 : 2007-5-2 12:19 PM
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-5-1 22:01 發表
fun e, 我地真係唔同 generation....呢隻歌我未聽過呀.....((

妳未聽過 ............

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 蔘蜜綠茶 於 2007-5-1 23:51 發表
剛剛我在網上找到這個 video, 這部卡通我都是沒看過的, 據說是 1974 年電視播映的.  聽說我媽媽和大姐當年看這部卡通最後一集時哭不停, 而且我找資料時見到其他論壇的網友都說哭啊哭, 電視卡通再拍成電影, 我猜這 ...

呢套印象 ..... 記得有隻狗, 係聖班納狗, .... 但其他無晒印象!

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 蔘蜜綠茶 於 2007-5-2 11:51 AM 發表
剛剛我在網上找到這個 video, 這部卡通我都是沒看過的, 據說是 1974 年電視播映的.  聽說我媽媽和大姐當年看這部卡通最後一集時哭不停, 而且我找資料時見到其他論壇的網友都說哭啊哭, 電視卡通再拍成電影, 我猜這 ...

係呀, 最後一集喊到收唔到聲呀, 好慘架....直情算係童年陰影呀,
攪到以後有隻狗嘅卡通都唔想睇呀.......
呢套卡通個主角(細路仔)叫尼路, 隻狗狗叫巴特拉, 佢地成日拉住架木頭車送牛奶.
1974.....咁上下啦.....同飄零燕差唔多時期, 不過呢套肯定有重播過, 因為我阿妹
都記得個結局, 如果淨係 74年做過一次, 佢就無可能知喇.
多謝你揾到呢套卡通, 雖然有童年陰影, 但係都好懷念啊.

題外話, 我見你都有去 download 日、韓劇嚟睇, 不如去下邊絛 link 度發表吓意見吖
(haha.....又拉吓客先)

http://www.lipscorner.net/viewth ... &extra=page%3D1

p.s. 你個千秋王子去咗邊呀?換人呀?

最後編輯: woodstock : 2007-5-3 02:06 AM

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-2 10:59 PM 發表

妳未聽過 ............

係呀, 未聽過呀, 好奇咩?我老餅吖嘛.....((

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-2 11:01 PM 發表

呢套印象 ..... 記得有隻狗, 係聖班納狗, .... 但其他無晒印象!

唔係聖班納喎, 你睇下個片頭啦.....似husky多 d喎.....我對狗真係唔熟.....

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-5-2 14:04 發表
係呀, 未聽過呀, 好奇咩?我老餅吖嘛.....((
唔係聖班納喎, 你睇下個片頭啦.....似husky多 d喎.....我對狗真係唔熟.....

如果妳算老餅, 咁我點算好?

係喎, 係husky ... 咁邊套係聖班納呀? 記得有套係聖班納做主角喎!!

等我搵下先!!  講又開又講, 除o左卡通之外, 有無興趣講埋"特撮人物"? 例如: 前程錦繡(中村雅俊), 排球女將 .... 等?

頂部

蔘蜜綠茶     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 336

精華 0
帖子 1280
積分 310   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-5-3 02:22 發表

如果妳算老餅, 咁我點算好?

係喎, 係husky ... 咁邊套係聖班納呀? 記得有套係聖班納做主角喎!!

等我搵下先!!  講又開又講, 除o左卡通之外, 有無興趣講埋"特撮人物"? 例如: 前程錦繡(中村 ...

出現聖班納犬的是 '飄零燕', 凱迪跟爺爺養的那隻狗就是了, 難怪蛋哥你混亂了, 因為這兩部卡通是同年播出的.

其實我覺得有那麼多的集體回憶, 例如你所講的電視電影的特撮人物, 個人珍藏, 兒時遊戲,  喜愛的建築物, etc ..... 就是可以搞一個 '集體回憶大本營', 讓大家回顧過去展望將來.

頂部

快速美言