遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 日、韓劇討論, 你最近睇緊咩劇呀?
koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2007-5-22 01:17 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail
你可以試睇套SMILE AGAIN...
個男主角係依架套AIR CITY既男2....
覺得佢都幾靚仔...

woodstock :
好, 即刻去 down, 我都覺得佢幾好樣, 好醒目咁,
你知唔知有套韓劇叫 Sweet Guy 架?
聽講係 Eric 同多海做嘅, 如果係真, 我想睇呢套啊.

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-5-19 09:00 PM 發表

咁即係話你鐘意睇趙現宰?
雖然好多韓劇嘅男主角都好難頂, (例如"千年之愛"嗰兩件)
但我都會勉強捱埋佢, 事關都起碼睇咗一半,
但呢套呀趙先生真利害, 可以令我睇ࡵ ...

"順其自然"結局有d似反轉劇 !
不過我鍾意 ~

睇韓劇歷史唔夠日劇耐 ,
但因為日劇劇情同人物多數簡單 ,
所以睇完之後就唔夠韓劇印象深刻啦 ~

近日睇o左套冷門do既韓劇 "外科醫生奉達熙 " ~
每套劇o既第一集劇情都係用o黎鋪設日後o既發展 ,
呢套當然唔例外 ! 所以就飛住o黎睇 !
但睇到第三集之後就越來越吸引 ,
不過劇中好多血淋淋o既場面 , 雖然係假但都幾得人驚 ....

外科醫生奉達熙

外科醫生奉達熙[외과의사봉달희2007年]

導演:金亨植
編劇:李貞善
主演:李範秀,李瑤媛,金民俊,吳允兒
首播:2007年1月17日
播出時間:每週三,四晚9點55分

奉達熙(女,32歲,李瑤媛)胸腔外科實習醫師
做了一年胸腔外科住院醫師的她比其他同事的年紀都大,畢業於地方醫科大學.

從小就體弱多病,所以更希望成為醫生,好不容易進入醫大就讀住院醫師專業,可是剛讀了一年就病倒了,接受了心臟手術之後不得不中途退學.想在第二年復考醫大,但是由於母親誠懇挽留,於是便放棄了專業課程,在家鄉做起了一名健康診治醫生,閒暇之餘還幫母親分擔農作.一次,抱著試一試心態得她向韓國醫院遞交了申請書,最後居然合格了,就這樣她成為了韓國醫院的外科實習醫師.

性格單純,正直,熱情的她是個耿直的努力派,從來不裝模作樣,臉皮也很厚,特別愛管閒事,是個爽朗積極的人.

每當看到痛苦孤獨的人她都想去幫助他們,如果能幫助到他們,就會非常的快樂.她希望成為有實力的小兒心臟專業醫師,然後回到家鄉為那□患有心臟病的小孩治病,因為能為首爾的富裕家庭的孩子們治療心臟病的醫生到處都是...

安中根(男,33歲,李範秀)胸腔外科專業醫師
儘管他的專業是小兒心臟科,但是肺,食道以及膽囊等手術都不成問題,是個全天候無所不能的天才外科醫師.他是徐教授(胸腔外科學科長)物色的人才.認為沒有實力的醫生就是罪惡,絕不容忍一點的失誤,因此對於新手醫生們來說他比總住院醫師更可怕.對唯一出現失誤的達熙非常心寒,於是常常逼迫並羞辱她.身為孤兒的他有著被領養之後又被拋棄的經歷.

在醫大念書時,健旭總與他競爭第一名的對手,而當上醫生之後他還是時常與健旭針鋒相對.常常對立.因為想各自建立癌症中心和心臟中心的李博士和徐教授而使得健旭與他成為了競爭對手,但是健旭由於與妻子文景關係不和連兒子都不認了.這令中根聯想到了自己兒時的經歷,因此更加討厭健旭,也更加無法忍受與健旭關係更近的達熙.然而不知從何時起,自己竟越來越在意達熙了.

李健旭(男,33歲,金民俊)外科專業醫師
肝膽專業,是個左右手都非常熟練的優秀醫生,在患者看來他非常和藹可親,而女人們也覺得他是個很有幽默感的帥氣男人.從小在富裕的環境中成長,沒有遇到過什麼挫折,非常有自信並且自尊心也特別強.一年前知道自己的愛子(7歲)並非自己親生而大受打擊,於是和妻子離婚.在美國進修了一年之後,被想要創立癌症中心的李博士重新召回了醫院.他是醫院實勢最強的李博士的侄子,並且出身於醫生世家,與專家醫師安中根常常爭鋒相對.他最先把兒子的秘密告訴了達熙,關係越來越近的兩人經常與對方談心.

趙文景(女,34歲,吳允兒)小兒科專業醫師
健旭的前妻,小兒科專業醫師.一年前與健旭離婚,儘管知道兒子可能不是健旭親生的,但是她還是努力地否認這一事實.但是當健旭得知事實真相並提出離婚後,她沒有任何反駁便同意離婚.她是個聰明熱情的女人,而且擁有強烈的自尊心,性格和健旭十分相似.

在美國進修了一年的健旭回來了,這期間他連一通電話都沒有來過,而某一天文景竟然在醫院停車場遇到了他,她這才知道了健旭回國的事情,這令她開心的同時也非常生氣.文景懇請健旭給兒子打一通電話,但是卻遭到了冷漠地拒絕.當健旭問及孩子生父是誰時,自尊心極強的文景感到了無比的羞辱感,從那時起兩人就展開了冷戰.然而當知道兒子患上了無法想像的急性擴張性心肌梗塞時文景也不由自主地開始依賴健旭,由於兒子的病,健旭也暫時像以前那樣溫柔地對待文景,這令文景明白了自己還和從前一樣那麼地愛健旭...

企劃意圖
以醫院外科為背景展開的愛情故事.

奉達熙是一名地方醫科大學胸腔外科專業出身的實習醫師,她比其他同事年齡都大而且還有心臟病史等一系列不利條件,本片是關於奉達熙和實習醫師同事們的實習修煉記,也是一部醫學成長電視劇,講述了通過生與死,成功與挫折,矛盾與克服的磨練,作為醫生的他們是如何漸漸成長起來,同時該片也是一部愛情片,以醫院外科為背景來講述老處女新人實習醫師奉達熙,胸腔外科專業醫師安中根,外科專業醫師李健旭以及小兒科專家醫師趙文景三個男女間的愛情與婚姻.
http://www.innolife.com/list.php?ac_id=29&ai_id=9035

———★ 內容出處,韓朝風韓流論壇koreanwind.net ★———

有關其他文章可以到以下網址睇o下 !
kate寫得實在太精彩 ~
http://tw.myblog.yahoo.com/umoka ... ev=-1&next=1155

woodstock :
唔知講咩好......呢類題材我又唔係唔鐘意, 都睇咗好多, 但全部清一色日劇, 如: 救命病棟1,2,3, 白色巨塔1,2, 醫龍...但係唔知點解就係冇咩意欲去睇呢套......而且我問嘅係有關單戀, 暗戀嗰一類.......

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

我又開咗套新劇嚟睇--------"smile again", 一開場個男主角就欺騙感情, haha....正呀!
(我有少少心理變態, 鐘意睇男主角狠狠欺負女主角, 越冷淡越好.......你地應該終於明
點解我會咁鐘意"順其自然"入面個姜泰洙喇, hahahahaha.........所以"lover"都好啱我睇)
希望呀李東健個角色一直可以 keep 到咁嘅性格發展落去就好喇, 千祈咪變返好人呀.

呢排其實都幾巧合, 接二連三咁一次過見番"巴黎的戀人"嘅主角, 先有"war of money"嘅朴信陽
(最開心見番佢), "lover"嘅金貞恩, 然後就係呢套劇嘅主角李東健, 真係好巧合, 我 download 呢兩套舊劇時都唔知係邊個做架, 相信都係時候攞番套"巴黎的戀人"出嚟翻睇喇.

睇到第7集喇~~~個男主角好可惡啊~~~壞人啊~~~不過我鐘意~~~
都幾同情男2號, 比男主角當傻仔咁玩都唔知, 仲當正佢係好兄弟......
佢知道真相之後會點?會再自暴自棄吖定係大報復?如果係後者, 就好令人期待呀.

最後編輯: woodstock : 2007-5-24 03:24 PM

頂部

ryuhei     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (問號人)
性別 保密
UID 3778

精華 0
帖子 882
積分 1666   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-4
來自 天堂與地獄之間
狀態 離線

點解講親都係韓劇ga?!
唔通今季d日劇真係咁唔吸引?

不過而家勁期待第24集既風林火山
皆因好怏就有得睇Gackt既華麗登場喇~~~
詳情可以睇下:http://www.nhk.or.jp/taiga/topics/23_closeup/index.html
裡面仲有好多Gackt既劇照ga (really靚過由布姬ga....汗)
不過可惜係flash, save唔到d相......>_<

woodstock :
我都唔想淨係睇韓劇啊, 但今季 d 日劇真係好唔爭氣, 我依家仲有追嘅得番"風林火山"同"料理新鮮人"兩套咋, 其他只係 download, 全部都冇睇, 你話死未?
Gackt真係好靚呀~~~~~由布姬同佢差成條街呀陰功......同肥仔晴信差成條萬里長城呀........>.<

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

woodstock :
唔知講咩好......呢類題材我又唔係唔鐘意, 都睇咗好多, 但全部清一色日劇, 如: 救命病棟1,2,3, 白色巨塔1,2, 醫龍...但係唔知點解就係冇咩意欲去睇呢套......而且我問嘅係有關單戀, 暗戀嗰一類.......

版主:[奉達希]呢套劇都有講感情線 , 不過就唔多 ~  但精彩 !
如果要睇戀愛主線o既劇 , 介紹你睇 "你好,上帝!" ,""幻想情侶" 同 "獨身天下" !

你好,上帝!
http://contents.kbs.co.kr/chines ... 0&isBroadcast=N

獨身天下
SBS 月火劇 독신천하
製作: SidusHQ
導演:김진근 (SBS Green Rose  敲頭王)
編劇:염일호 (KBS 保鑣 /SBS愛需要奇蹟)
       이해정 (KBS 危險的愛 美麗的誘惑)
演員:尹尚鉉、金有美、李賢宇、柳善、姜智攝、文貞熙
官網: http://tv.sbs.co.kr/dogsin
播出:2006.09.25

簡介:描寫現代獨身男女的工作和愛情的作品

http://post.baidu.com/f?ct=& ... %BB%CF%C2&tb=on

电视台:韩国MBC

类 型:喜剧/爱情

首 播:2006年10月14日(每周六、日播放)

导 演:金相浩

编 剧:洪静恩、洪美兰姐妹

主 演:

吴志浩--饰张哲秀
    韩艺瑟--饰赵安娜
    金盛民--饰朴比利
    朴寒星--饰吴柔静

内容简介:

本剧是韩国著名编剧姐妹花洪氏姐妹的最新力作,改编自好莱坞电影《落水奇缘》《Overboard》)。

赵安娜:很小父母双亡,抚养她长大的奶奶也在她12岁时去世,有着大笔的遗产。因为没有亲人,只有一群看中她财产的亲属。所以使得她长大后,变成了一个傲慢自大不懂得体贴人,只会把别人当仆人看的嚣张女人。就连她唯一的亲人,她的丈夫比利都一心想要离开她。

张哲秀:一名普通的平凡男子,和朋友经营着一间规模非常小的公司。因为要抚养去世的哥哥留下的三名侄子,生活过的很艰辛。初恋情人也为此离开了他。

就是这样毫不相关的两个人却遇到了一起,把俗到不能再俗的失忆情节,玩出了新意。失忆的傲慢女人和厚脸皮的男人,演绎了一出热闹的爱情喜剧。

http://content.mbc.co.kr/c_mbc/drama.asp?idx=282

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ryuhei 於 2007-5-23 11:07 PM 發表
點解講親都係韓劇ga?!
唔通今季d日劇真係咁唔吸引?

不過而家勁期待第24集既風林火山
皆因好怏就有得睇Gackt既華麗登場喇~~~
詳情可以睇下:http://www.nhk.or.jp/taiga/topics/23_closeup/index.html
裡 ...

日劇都有睇 !
呢季睇落最想睇o既就係"料理新鮮人"同"時效刑警2" ~
其他果d真係有d失望 .....

woodstock :
我連"求婚"都停咗3集冇睇.........情況都幾嚴重

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

今次套魔王真係攪到我重傷.......自己都唔係好明點解會咁......
諗住攞番套"宮"出嚟睇就可以解咒, 點知見到信王子就會諗返起吳律師.......
越睇越 down, 咁我又聽 d friend 講, 佢地話"金三順"好好睇, 又好笑,
心情唔好都會睇到好......睇完第一集都 ok, 不過唔覺特別好睇,
跳睇第四集就出事.....個男主角唔知點解(飛住睇)彈琴.......
佢彈 "over the rainbow"呀!!!(((((
即刻又諗起魔王, 吳律師.........真係死得喇今次, 做咩都冇 mood,
我平時唔會咁架.......點解呢?真係好 down 呀..........

最後編輯: woodstock : 2007-6-1 04:32 AM

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

唉 ! 版主你真係中o左"魔"咒呀 !?
我呢幾日就撞o左"奉達熙"邪 ~
已經前前後後睇o左幾次 ,
連我個仔都話果集咪睇o左lor ?
咁我睇完套劇o既評論文章又再睇番套劇 ,
而家kate至寫完12篇 , 咁我諗我至少要睇多六次 ,
因為全劇共有18集 .......
有興趣可以去睇o下kate寫o既劇情手扎 !

http://tw.myblog.yahoo.com/umokate/

woodstock :
唉......魔咒解唔開........
你講到呢套"奉達熙"咁好睇, 咁我 down 咗佢先啦,
睇唔睇得入眼就真係唔知喇.........
我之前睇"金三順"失敗之後試睇"雪之女王",
點知睇到第二集就見到姜刑警個阿哥.......
咁你知點喇, 又諗返"魔王", 又睇唔成......死得!

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

版主不如睇番木村d野舒緩o下情緒啦 ~

最後編輯: ohahamok : 2007-5-31 11:54 PM

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2007-5-31 11:10 PM 發表
版主不如睇番木村d野舒緩o下情緒啦 ~

http://tv.mofile.com/cn/xplayer.swf?v=VL4AHX0A

http://tv.mofile.com/cn/xplayer.swf?v=9WY2ZMUR

http://tv.mofile.com/cn/xplayer.swf?v=XZV07A69

...

OH MY GOD~~~~~~我竟然唔記得咗 kimura san, 多謝你啊, 睇到佢真係精神為之一振, 藥到病除呀!!! (萬人迷啊!!!)
我要攞番晒 d 珍藏 smap x smap 出嚟睇先得.

題外話, "奉達熙"不錯看, 可是我最近見不得死人的場面啊.........

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OMG~~~~~~~以毒攻毒做錯咗喇.............我睇緊"復活"呀依家...........(((
由第5集開始要攬住盒紙巾, 第7集就覺得自己睇緊"魔王"錯體版............自掘墳墓呀....
............好崩潰呀!

好彩......睇落去同"魔王"好大分別, 愛情線太重, 兩劇主角性格差別太大.........
音效, 佈景, 攝影都同"魔王"差成條街, 唔同層次呀.......所以已經唔崩潰喇.....
但劇中太多演過"魔王"嘅演員, 尤其是嚴泰雄, 見到佢一定會諗起律師......唉.......

最後編輯: woodstock : 2007-6-6 05:24 AM

頂部

快速美言