遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 日、韓劇討論, 你最近睇緊咩劇呀?
woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

日、韓劇討論, 你最近睇緊咩劇呀?

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2007-4-18 08:54 PM 發表

有 ! 不過D/L唔得閒睇住 ~
因為重溫緊"甜蜜間諜" !

好睇咩?我睇緊" green rose"呀, 幾好.
同志, 呢個 post 係 koon 嘅地頭, 用來討論 "thank you",
我地離晒題好耐, 我開個新 post 過去傾啦.
會搬返呢個 post 過埋去.  

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

睇呢套劇都係因為多海, 但是我勁鐘意個劇情呀!
報仇, 重要有奇遇可以改頭換面出現, 正!
個男主角喺大陸做流浪漢演得好好呀, 正!
總之睇到依家第8集都重係正啦, 希望到尾都咁正.
(如果個反派可以靚仔 d 就 perfect 啦........)

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

哈哈 ! 因為極唔滿意丹尼斯.吳係魔女o既戲份 ,
所以搵番呢套o黎回味吓佢帥帥o既演出 !
得閒就睇吓啦 ~ 一出場就放電 ! 小心呀 ~

http://www.tudou.com/playlist/pl ... &mode=0#5436660

woodstock :
咁好電力, 得閑攰攰地入去充下電都好喎, haha.........

最後編輯: ohahamok : 2007-4-19 02:15 AM

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 koon1218 於 2007-4-19 08:26 PM 發表

你個度依架幾點啊 ?
我中意green rose個男主角...

所謂"好物尋歸底", green rose個男主角係我呢排睇咁多韓劇入面至正嗰件喇.
好 man呀, 由佢爛身爛世該時已經覺得佢好正喇, 後來返咗去復仇, 好 cool 呀!
成日成個"楊過"咁黯然消魂呀.....好憂鬱呀......總之佢冇一般韓劇嗰 d男主角嘅
唇紅齒白, 一個"粉"樣啦.....死啦呢次.......

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

今季d日劇好似唔多吸引,只有[新娘和爸爸]同[時效警察2]係好想睇  !
但韓劇呢就多o勒 ~
好似星期六、日8:40係[2007MBC]播出o既[Que sera sera]就好正 !
另外就有星期一8:55分播出o既[H.I.T.] ,
星期三、四8:55播出O既[謝謝]&[魔女由熙] !
尤其係[Que sera sera]就更加精彩 , 絕對推薦 !

以下係mbc[Que sera sera放任自流]劇情介紹~

恋爱的洪水。
不是小学生,而是从幼儿园开始,什么‘男朋友’、‘女朋友’已经成了日常用语。
我们就是这样经常经历爱情,又经常被爱情伤害,然后那伤口又经常被另一场爱情所涂抹。
爱情成了平常之事,又因为太平常了,‘就爱情这点儿事儿’让我们变得有些没有感觉了。
这里就有这样生活在当今时代的四个年轻人。
他们从哪里听过见过的多了,每个人都干练适度,又都变得适当的精明。
所以,那些为爱舍命,那些在新派电影中出现的,被认为是过时的故事,什么伟大的爱情,什么恋人之类的话,对于他们来说都是土得要死,肉麻得很。
可他们坠入了情网,那所谓平常不过的‘就爱情这点儿事儿’中。
想要看到冷漠干练的现代年轻人经历土气十足的新派爱情,完全忘我的样子。
聪明的他们心怀着爱情,尝试那种左冲右撞,挣扎万分的青春不羁所特有的纯真美丽。
所以,我们想要证明在我们内心深处,仍然有着‘纯情’的蠢动。

本剧讲述了那些不把爱情这点儿事儿放在眼里,装作自己很有能耐,够帅,够酷,最终栽了大跟头,直流鼻血的年轻人的故事。

即使别人看起来不现实,落伍了,但只要我心中在意一定要成为‘伟大的恋人’,而且为此大哭大笑,有时也会达到放弃生命一样变得愚蠢,正因为这种愚蠢而变得更加美丽,更加耀眼的,痛苦并灿烂的<青春日子的画像>让人心里酸酸地拉开了帷幕。

姜泰柱 / 文正革饰
职业:在大型活动策划公司工作3年/ 派丽斯百货店企划室

性格 : 外向、乐天派,为人现实,利己,自尊心强,虚荣心也很强。
急躁时,有着什么也不顾就拼命的一面。虽然最讨厌深思,考虑复杂的东西,不过令人想不到的是,他是一个温情的人。
(这连他本人也不知道)

特点 : 除了一贫如洗之外,他可以算是完美无缺的男人。
长得帅,风度翩翩,对女孩子人气十足。
擅长玩GOSTOP游戏,能打台球、扑克等,一般不会输。

韩恩秀 / 郑有美饰
职业 : 派丽斯百货店的店员。

性格: 单纯,鲁莽,直率,纯朴,乐观。

特点 : 冒冒失失,善良,以至于感情外露到勇敢无知的程度。
好就是好,她会一直好到底。
对于同父异母的妹妹智秀非常疼爱。

申俊赫 / 李圭韩饰
职业 : 派丽斯百货店企划部理事

性格: 理性,完美,内向。

特点 : 靠最好的学历和资历一路升迁,是百货店的实权派人物。
有着俊逸的外表、聪明的头脑和非凡的业务能力,看上去是个十全十美,一帆风顺的上流阶层男人,可是,内心深处对自己的出身有着强烈的自卑感和无处寄托的孤独感。

车惠琳 / 尹智惠
职业 : 服装设计师。
性格 : 奔放不羁,叛逆,以自我为中心,但也有纯朴的一面。
特征 : 她设计的以自己的名字命名的品牌取得了成功。
她不像那些有名的富豪子女,全靠自己的力量成立起了单独的公司,受到媒体的瞩目。
不过,在她的成功里,‘富豪名门的设计师’这个昵称起到了巨大的作用,这一点她也很清楚。扎一针也不见一滴血般冷酷且傲慢,可心里对爱情却有着强烈的欲望。

資料來源:
http://content.mbc.co.kr/c_mbc/drama.asp?idx=318

有興趣可到以下網址欣賞:
http://www.tudou.com/search/prog ... 3%C6%E4%D7%D4%C8%BB

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2007-4-20 10:09 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2007-4-20 09:49 PM 發表
今季d日劇好似唔多吸引,只有同係好想睇  !
但韓劇呢就多o勒 ~
好似星期六、日8:40係播出o既就好正 !
另外就有星期一8:55分播出o既 ,
星期三、四8:55播出O既&女由熙] !
尤其係就更加精彩 , 絕對推薦 !
...

哈哈, 我DL佐呢套劇但係未有時間睇....
見你咁推薦, 咁我聽日開始睇啦....
依架我追緊魔王...
你有冇睇啊 ?

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2007-4-20 09:49 PM 發表
今季d日劇好似唔多吸引,只有同係好想睇  !
但韓劇呢就多o勒 ~
好似星期六、日8:40係播出o既就好正 !
另外就有星期一8:55分播出o既 ,
星期三、四8:55播出O既&女由熙] !
尤其係就更加精彩 , 絕對推薦 !
...

同志, 既然你話好睇, 咁我就一定要棒下場喇,
不過要睇晒套"綠薔薇"先.
今季日劇又真係冇韓劇咁吸引,
雖然山P套"求婚"係好睇, 但都唔及得上我睇
"My Girl" 第一集該時咁高興......你話點算?

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 koon1218 於 2007-4-20 10:09 PM 發表

哈哈, 我DL佐呢套劇但係未有時間睇....
見你咁推薦, 咁我聽日開始睇啦....
依洶?..
你有冇睇啊 ?

一集都未睇過 !
因為唔知套劇想講咩 !
而且得小豬同學同春香入面o既大叔 ,
真係唔夠其他劇咁多俊男呀 !

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-4-21 12:04 AM 發表

同志, 既然你話好睇, 咁我就一定要棒下場喇,
不過要睇晒套"綠薔薇"先.
今季日劇又真係冇韓劇咁吸引,
雖然山P套"求婚"係好睇, 但都唔及得上我睇
"My Girl" 第一集該時咁高興 ...

你覺得"綠薔薇"好睇 !?
我當時睇咗三兩集就冇繼續 ,
因為多海係套劇度好似好苦咁 ,
過咗咁耐d劇情都唔係好記得 !

雖然"求婚大作戰"有山p同藤木 ,
但我諗套劇到尾都係改變唔到 ,
只係俾山p呢個角色知道佢黠失去女主角 ...

所以只期待"時效2" 同果套"結婚和爸爸" ~

時任三朗係"結婚和爸爸"中做老爸個角色 ,
佢真係做得好出色 !
仲有久違o既和久井映見 ,
(唉 ! 又見證多一個歲月不饒人o既例子 !)
跟住仲有小泉孝太朗做o架 ,
佢係呢套劇o既做型超帥 !
不過佢套套劇都係配角 ,
星途真係有d似谷原章介 !

以下劇情介紹

火    9:花嫁とパパ
劇 名:新娘和爸爸
電視台:富士電視CX
首 播:2007-04-10
回 數:   

STAFF
原    作:Edward Streeter
編 劇:いずみ吉紘、小川智子
配 樂:
製作人:稲田秀樹 三田真奈美
導 演:佐藤祐市 石川淳一
其 它:
企    画:金井卓也

演 員

石原さとみ(宇崎愛子・20)�田口淳之介(三浦誠二・23)�小泉孝太郎(鳴海駿一・30)�白石美帆(槙原環・29)�滝沢沙織(岡崎安奈・26)�忍成修吾(神田竜太・26)�西原亜希(金山初音・24)�佐津川愛美(岡部真弓)�浅野和之(五味紀男)�和久井映見(犬飼美奈子・40)�時任三郎(宇崎賢太郎・45)

主題歌:

相關報導

石原裡美 一直期望的OL角色!富士電視台連續劇[新娘和爸爸]

女演員石原裡美將出演4月10日開始播出的富士電視台的電視劇[新娘和爸爸]這件事在22日得到證實.這是裡美一直所期望出演的OL的角色,並且在最後一集中有可能成為“新娘”。劇裡的父親和戀人的角色已經決定由時任三郎和KATTUN的田口淳之介出演。
        在去年的12月成人,一下子變的很有大人的感覺的裡美表示“穿著套裝在辦公室工作還是第一次,我一直在期待能出演這樣的角色”,她很高興能出演這種“大人的角色”
        故事講述的是APARERU公司的新進社員宇崎愛子逃離把女兒當成自己生存的意義的父親的束縛並和愛人誠二結合的愛和家庭的喜劇。裡美表示“看了劇本後覺得我和時任先生之間的對手戲很有趣”負責製作的共同電視台的稻田秀樹製作人說這部戲的目的是“想通過2人之間的對話來表達‘父女之間說出自己想說的話、吵架,通過這些來加深互相之間的感情’這樣的人與人之間的關係”。
        另一方面,出演“強行規定女兒[6點之前必須回家,不允許男女之間的交往]的‘囉嗦’父親”的時任表示“會運用自己的生活經驗來努力演好這個角色。”看樣子他是要給我們演示一個“熱情過頭”的父親形象。和愛子同時入社的新進社員田口表示“要在拍攝的時候做到和角色一樣積極”
        愛子的上司由小泉孝太郎演出,前輩由白石美帆演出。

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2007-4-21 02:03 AM 發表

你覺得"綠薔薇"好睇 !?
我當時睇咗三兩集就冇繼續 ,
因為多海係套劇度好似好苦咁 ,
過咗咁耐d劇情都唔係好記得 !

雖然"求婚大作戰"有山p同藤木 ,
但我諗套劇到尾都係 ...

講下配角, 小泉我第一次留意佢係套"slow dance", 覺得佢有少少似孫耀威.
後來見親佢都係配角, 最近期係涼子套"外派", 繼續配角, 但我又覺得谷原章介
同佢有 d 分別, 谷原雖然都係成日做配角, 但佢嗰種所謂"配角"已經即係第二男主角,
戲份同戲路都同,小泉嗰 d重差好遠.
至於白石美帆, 其實我幾鐘意佢, 雖然唔係好靚, 但都幾甜, 又有演技, 如果個女主角
唔夠班, 分分鐘比佢搶鏡, "orange day"便是一例, 最近見佢係咪"supplement" 呢?
好彩伊東都唔係太差, 否則又係會比配角搶鏡.

"綠薔薇"好睇呀, 因為男主角嘅表現好有裴勇俊"情訂大以飯店"feel.....
我太鐘意呢種又 cool, 又帥嘅精英份子角色, 完全冇免疫力架........
如果呢套劇嘅第二男、女主角可以好樣d 就 perfect 啦, 尤其係個男嘅,
個樣真係衰到冇人有, 重要同多海演情侶......真係救命呀......
我依家睇到 16集, 重有6 集就睇完, 今晚應該都睇得晒,
好難得我睇到15集以上都未覺悶, 你若果有興趣睇番,
去日/韓劇個 BT 版度 down 啦, 我貼咗個 post 出嚟, 呢個 version最清,
又有 seed 同埋 OST.

頂部

快速美言