遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 韓裔生疑女友不忠開殺戒
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

韓裔生疑女友不忠開殺戒

明報專訊】弗吉尼亞理工大學    周一發生連環槍擊、導致33人死亡的校園血案震驚全球,警方初步證實,行兇者是23歲韓裔校內學生趙承熙。美國傳媒指男女感情糾紛,極可能是觸發這場美國史上最嚴重校園槍擊案的導火線。

_____
大家對呢件事點睇?

我想為死難者默哀,希望佢地安息

我越黎越發覺返學就係搵命搏。。
早幾年我學校library都試過斬人
一個學生受傷,都最後話係校外人所為。。。
係對住個學生,唔係對所有人,叫其他學生唔好驚。。。

0個日我都0係0個個library,唔知發生咩事(我0係三樓,事發0係五縷)
過左半個鐘我先行落樓,見到一條血路。。。真係好得人驚

件事已經過左三年啦,但係我都唔敢再去0個個library溫書
今次va tech事件發生,我地學校就第一時間send左email比我地講下我地既緊急應變process。。。
點解次次都關engineering事?以前monteral又係咁。。。幾個女仔。。
我地年年都有悼念佢地。。。
希望同樣既事唔會再發生啦。。。

頂部

joseph     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 18232

精華 0
帖子 137
積分 409   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-12-25

回覆 #1 ah_cho 的帖子

I feel very sad! You know it's the matter of life.
我想如果我們要怪的話. 遊戲机應該是主因.

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

其實, 如果 外國 管制下D 槍械, 咁D 槍擊案都小D啦....

ah_cho :
好似話佢地個state係唔駛登記。。。

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 joseph 於 2007-4-18 12:46 PM 發表
I feel very sad! You know it's the matter of life.
我想如果我們要怪的話. 遊戲机應該是主因.

遊戲机??

點解呢??犯案既人都係成年人黎WOR...

ah_cho :
可能因為成日打打殺殺啦。。。

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

呢個社會真係恐怖..
其實香港治安都算係咁la..
起碼冇人通街開槍..
最多都係用刀斬人姐...

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

我睇到yahoo主頁有登呢單野,三十幾人死...真係好恐怖呀~~~

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2007-4-18 04:25 PM 發表
我睇到yahoo主頁有登呢單野,三十幾人死...真係好恐怖呀~~~

你去 download 返新聞看
有學生現場錄埋槍聲
真是幾心寒

我諗最傷心都是家長
好好地送個仔讀書
無端端發生呢 d 意外
真是好難接受

希望死者安息

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

某程度上北美太易買到槍械, 而好多大學都要自主權唔比警察係學校範圍內巡邏, 所以有咩事係學校發生都好大件事!

ah_cho :
聽講美國0的學生好多locker都有槍。。。
由其是係high school。。。

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

發生呢件事 , 除咗難過外 ,
亦擔心黃種人係當地受歧視/排擠 !

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2007-4-18 13:20 發表
發生呢件事 , 除咗難過外 ,
亦擔心黃種人係當地受歧視/排擠 !

大陸人立即表示放心, 佢地好驚係大陸人所為, 而影響佢地申請留地!
唉 ..... 發生咁o既事, 佢地反應會係咁, 個人覺得有少少過份!

好似話呢位韓裔生o既父母因為呢件事而自殺, 父死母命危! (但新聞話呢段消息係經百份百證實)

ah_cho :
又自殺?真架?去睇睇先

頂部

快速美言