遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [分享] Java、JSP編程的好幫手----Eclipse,歡迎討論
flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

Java、JSP編程的好幫手----Eclipse,歡迎討論

【軟體名稱】Eclipse
【軟體版本】3.1.1強烈推薦用3.1.1版
【檔案格式】ZIP
【檔案大小】0.4MB
【置檔空間】軟件官方網站(http://www.eclipse.org/)
【砍檔日期】---
【檔案來源】軟件官方網站
【作業系統】2000/XP
【附加說明】最新版應為,但本人測試Eclipse 3.1.1版比較穩定
【軟體簡介】Eclipse軟件是一個免費的Java編程工具
【下載地址】http://download.eclipse.org/eclipse/downloads/
【軟體圖片】

flash2man :
今日去書城睇下有關Java的書,發現到一本講有關Eclipse的書,我越睇就越比呢個軟件吸引住,最後我都係引唔住買左,結賬42人民幣仲有九折。
於是我一返到宿舍就立即download落黎試下,發覺原來比書裡面講得仲好玩:免費、免安裝、多插件(官方網站上有一千四百以上ge插件任君選擇)、多國語言、介面簡單、不占大量記憶體等等......

無疑係學Java、JSP的好幫手。

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2007-4-16 07:09 PM 發表
【軟體名稱】Eclipse
【軟體版本】3.1.1強烈推薦用3.1.1版
【檔案格式】ZIP
【檔案大小】0.4MB
【置檔空間】軟件官方網站(http://www.eclipse.org/)
【砍檔日期】---
【檔案來源】軟件官方網站
【作業系統 ...

i am using that in my office to do java/jsp programming...

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我公司都係用緊 "eclipse" 架!  不過係 IBM Rational Application Developer (RAD) 裡面既 eclipse﹐因為 RAD 係建基於 Eclipse 之上﹐所以其實同 eclipse 大同小異。  我都非常鐘意用!  

而屋企我係用 Eclipse for PHP。

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-4-18 08:55 AM 發表
而屋企我係用 Eclipse for PHP。

咁盟主你有冇用過/裝過Eclipse d插件呀?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2007-4-19 09:32 PM 發表

咁盟主你有冇用過/裝過Eclipse d插件呀?

哈!  唔好咁叫我啦﹐受唔起架!    Eclipse 插件我又無裝過喎...有 d 咩有趣又有用既插件呢?

頂部

CoolQQ     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 301

精華 0
帖子 247
積分 474   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-28

我都係用 eclipse 黎做我 java d 功課~
佢幾好丫~ 又唔駛裝~
只要果部腦有 JDK 6.0~ 我支flash drive 就可以run 同寫program
好好用唷~

頂部

lhy1     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 30112

精華 0
帖子 3
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2007-4-22

For Java I use Netbeans. I prefer Netbeans above Eclipse. For my last project I had to work with Eclipse + Jboss so I am kinda used to it now. But I think I will stick with Netbeans.

Eclipse... I only use it for Ruby on Rails. Check out RadRails, it is really super to develope with for Ruby on Rails applications.

for php... ? Every IDE with code highlight is enough for me to develope with. hehehe

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

lhy, is NetBeans a lighter IDE than Eclipse?  Eclipse uses so much memory!    What CVS support does NetBeans offer?

其實我用 Eclipse 黎做 PHP 都係因為貪佢個 CVS support 唔錯﹐compare local revision 同 remote revision 時幾清楚幾方便。  我之前都用過 NetBeans (裝 JDK 時跟埋黎) 但當時既 NetBeans 好似無而家咁多野﹐所以我都有興趣再試試!  既然 lhy 兄您用緊﹐不如順便介紹下丫!  

頂部

風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-4-20 06:42 PM 發表

哈!  唔好咁叫我啦﹐受唔起架!    Eclipse 插件我又無裝過喎...有 d 咩有趣又有用既插件呢?

咁我都係叫返你米奇啦!呵呵~~~~~~~

我都未玩佢啲插件,因為我最近先迷上左Eclipse,所以而家我都仲係摸索中。
但係聽同事講話佢有一個好勁ge插件,可能令個Java程序編成一個圖型,好似啲基因咁幾條線扭埋一齊仲會轉添呀,可能如果就咁用編程就整半日,但係用插件只需要set幾個數字就ok。

頂部

lhy     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 14043

精華 0
帖子 121
積分 330   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-10-16
來自 Netherlands
狀態 離線

mickeyGroup: Read this http://www.netbeans.org/products/ide/features.html for Netbeans features.

頂部

快速美言