遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

投票標題: 星期六放假吸塵事件  (單選) [參與投票的會員]
  7 (100.00%)
不對
  0 (0.00%)
對不起,您無權投票。

標題: 星期六放假吸塵事件
flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

所以不如終止呢個話題咯,無謂打擾到又正義、又偉大的CAS先生啦,唔好又要佢老人家出黎應付我地,我地都係自覺d,"正義"一下。

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2007-4-15 12:28 PM 發表

其實我同你既情況差唔同
我個"roomate"都係超懶,咩都唔做。。。
返屋企淨係識"訓"想張sofa度。。
全屋0的野都係我做晒,洗衫呀,洗碗,洗washroom咁。。。
佢淨係會一個星期幫我羅0 ...

睇你個 reply上半部
我就諗返起以前肥爸都是咁
再睇埋下半部
原來佢係你個 "佬"
咁就無野好講喇

因為我到最後就變左忍無可忍囉

其實你有咁的諗法,即是唔滿意佢唔幫手做家務
應該同佢攤出來傾下
如果唔係,你越來會越多怨言
累積下來就會變到關係唔好架喇

因為一對戀人是唔應該計較邊個做多點邊個做少點的
如果你開始計較呢樣野果陣
即是話你地的關係有點問題出左來
想繼續一齊生活的話就要解決喇

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

睇返閃人呢個和另一個關於室友的 post
對於呢個放假吸塵事件我唔評論喇
但是我就覺得你和室友的關係咁差
就應該坦白地和他傾下
將你對佢的不滿講出來
而唔係死忍囉
講真,朝見口晚見面
咁樣忍法始終會有問題出來的
如果佢咁的做人態度真是咁無品的話
都唔值得你同佢做朋友丫
咁就更加唔使話為左和佢的友誼而作出讓步囉

打掃宿舍是大家共同需要做的事情
如果佢有合理的理由唔做,一次半次幫佢搞埋都唔係問題
但是次次都係咁的話,你有大把理由去投訴佢囉
就算唔投訴 (費事比人覺得你篤佢)
你都仲有大把有力的理由同佢理論

再睇返你話故意將吸塵機較到最大聲嘈住佢
哈哈~~~~我就覺得有點像我和肥爸以前鬥氣時的行為
像小孩子鬥氣來發洩自己的不滿
比較負面左少少囉
都係果句喇
正面地和他坐低4466拆掂佢
如果唔係又係最終搞到自己心情欠佳影響情緒囉

flash2man :
一早同佢講左啦!仲話左佢好多次,佢係都唔改,我都冇辦法,唯有忍埋呢兩個月。

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

flash2man: RMK added - PID 99711 [ view ]
flash2man: RMK added - PID 99730 [ view ]
flash2man: RMK added - PID 99828 [ view ]
flash2man: RMK added - PID 99843 [ view ]
flash2man: RMK added - PID 99844 [ view ]
flash2man: RMK added - PID 100022 [ view ]
flash2man: RMK added - PID 100045 [ view ]
flash2man: RMK added - PID 100163 [ view ]

最後回覆日期: 2007-4-16 02:21 PM
  編輯帖子
快速美言