遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 如何解決Tomcat
flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

如何解決Tomcat

我而家起左一個Server,係Apache+PHP+MySQL,而家我開始學Java(JSP)
我整左Tomcat之後佢port係8080,Apache係80,如果我將Tomcat改左做80,會唔會有影響架?
(

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

以我所知﹐Tomcat  可以用作一個獨立 web server + servlet engine 黎 run Java servlet 同 JSP﹔ 亦可以加入 Apache 一齊 run。  但詳細我就唔記得勒﹐因為太耐之前用過﹐之後一直都係用 IBM Websphere。

如果您係當佢獨立 webserver 咁用﹐而您 set 左佢個 port 去 80﹐咁您就唔可以同時 run Apache﹐否則佢地就會爭 port﹐可能變左只有一邊可以正常運作﹐甚至兩邊都有問題。

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

我知呀!就好似IIS同Apache咁,如果兩個軟件同時set port做80的話,就會兩個軟件都有問題。

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

但您可以關左其中一個既﹐咁咪唔會撞囉。

如果您唔用個 Apache﹐咁唔好 Run 佢﹐或者停晒佢 d services﹐只係 run Tomcat 黎玩您 d JSP/servlet﹐到您要試 PHP 時﹐就關左 Tomcat﹐start Apache。  咁應該無問題。

我公司部電腦都裝左三四個 web server﹐全部用同一個 port﹐但我會唔同時 start 晒咁多個﹐所以完全無問題。

頂部

風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

其實我都明白關左其一個係肯定冇問題ge...不過我係想問,有咩方法可以用一個port位,兩種(JSP和PHP)都可以行到。

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

得唔得架呢?  我又冇諗過喎!  我諗咁﹐如果您開 IIS (舉例)﹐而同時裝左 PHP for IIS﹐咁您 run IIS 時﹐佢應該係用一個 port 架姐﹐咁即係話當有 ASP 既 request 時﹐佢識得解啦﹐當有 PHP 既 request 時﹐佢應該又識得掉佢去俾 PHP 解讀﹐咁即係一個 port 可以 support 兩隻 scripting languages 啦?  我未試過呀﹐不個講落係唔係講得通呢?

咁假設以上行得通﹐咁係唔係可以 setup Apache 同 Tomcat 一齊行﹐然後您試下 整個 test.jsp 同 test.php﹐裡面先只係放 HTML﹐睇下得唔得先﹐如果得﹐再分別放入 JSP 同 PHP 既 scripts 入去﹐然後再試下。 試完話我地知結果丫?  

頂部

風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

IIS+ASP+ASP.net+PHP係得架!呢個我新年之前已經測試過。

不過如果要追加JSP就唔係好得,可能係我功力未夠呀...所以盟主你一定要幫幫我呀......

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-4-15 12:23 PM 發表
得唔得架呢?  我又冇諗過喎!  我諗咁﹐如果您開 IIS (舉例)﹐而同時裝左 PHP for IIS﹐咁您 run IIS 時﹐佢應該係用一個 port 架姐﹐咁即係話當有 ASP 既 request 時﹐佢識得解啦﹐當有 PHP 既 request 時﹐佢應該 ...

但係我覺個server initial 果時佢會detect 有冇人用緊果個port..
如果有..佢係唔可以用架wo..
(只係估架咋..我未試過架)

頂部

風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

裝戈陣梗係可以選擇port位,但係到應用ge時候就不定唔得,所以Apache同Tomcat的安裝版一定唔可以兩個一齊run,但係我聽聞如果兩者都係用解壓版ge話係可以set,不過我就唔係好識set。

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

其實點解您想 PHP + JSP 一齊用呢?  您想寫個 web app 係兩隻 languages 都要用既?  好似無咁既需要播。

頂部

快速美言