遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 如果製作一個有Booking工能的網頁?
  Steven仔     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 8071

精華 0
帖子 68
積分 170   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-20

如果製作一個有Booking工能的網頁?

我想知想做一可以有booking公能的網頁?
即係可以定左有幾多位..之後比人睇到..人地book左個位之後.. 其他人book唔到果D.
要用什麼programming language去寫?
有沒有什麼教學?
如果要連接其他網頁拎data.. 又要點做?
有冇人可以教我?
謝謝

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

其實好多種 languages 都得﹐因為個原理係一樣:  一個 program 去個 database 度讀取 data 或者 更新 data﹐然後砌個 HTML 出黎﹐顯示俾個用者睇。

可用既 languages 有: .NET, JSP (Java), PHP, ...等等。

我個人覺得 PHP 較易上手。 .NET 都 OK﹐但就唔係免費。  Java 就 setup 上較麻煩﹐同埋要認識 Object Oriented Design﹐否則寫起黎比較難寫得好。  你諗住自己寫?  定係請人寫呢?

連接其他網頁拎data 就較為複雜﹐首先要知道該網站有冇設有 web service 或者 RSS Feed 去公開俾人拎data ﹐如果唔係公開﹐咁您就要得佢地同意﹐先可以 "連接" 得到﹐當然您可以連接去佢地既網頁啦﹐但要響佢地既網頁中抽讀 data 有一定既難度﹐同埋如果佢地有一日突然改佢地網頁既格式﹐您既 program 就唔會讀得明﹐您到時要人手更改您個 program 去讀取新格式﹐所以唔係一個最好既方法囉。

頂部

青出藍
性別 保密
UID 8071

精華 0
帖子 68
積分 170   詳情

閱讀權限 40

我大約都明白既.. 不過我想問下會唔會有一D教學係可以教人點寫出黎
同埋我係想自己寫一個出黎.. 係用PHP黎做..
至於令DATA果D.. 我諗係要係SERVER到拎D BOOKING DATA... 係要由WEB SERVER到拎咁樣

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

以我所知﹐d 教學通常都係只會教您基本既野﹐未必有咁專門地講解點寫某一種網頁播...

其實最緊要係點去 design 個 database﹐然後設計成個 flow 係點﹐有幾多頁﹐每一頁做 d 咩...等等﹐之後真係落手落腳寫時﹐就係時後運用教學上所教既野﹐例如語法、技巧...等。

您對 programming 有幾多經驗架呢?

頂部

青出藍
性別 保密
UID 8071

精華 0
帖子 68
積分 170   詳情

閱讀權限 40

其實我主要識SQL..PHP.. C++.. (Java初哥)...
今日見完個客.. 佢要我整一個有埋search engine工具既booking網頁.. 真係比佢玩死

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

Oh!  即係您都係 業內人仕 喎!!  

咁您地係 software 公司黎架?  有幾多人一齊做野呢 (design + 寫 codes + database + graphics/頁面設計) ?

booking 方面聽落就唔係咁難寫﹐主要都係三樣野:  位﹐book位既人﹐booking 既日期。 當然可能會有其他東西﹐如: d 位既分配﹐admin user 去處理 bookings (confirm, delete, update...)﹐...等等。  其實係咩類型既 booking 呢?  餐館?  Search engine 又要 search d 咩呢?

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

用PHP做會比較簡單,大家一齊研究下丫。

頂部

快速美言