遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 部 份 貓 狗 糧 受 污 染 回 收
Ebichu~     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (♡ ~ 麻將)
性別 女
UID 1420

精華 2
帖子 635
積分 517   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-20
來自 O c e a N
狀態 離線

發表於 2007-4-12 08:38 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Ebichu~ 為MSN好友 通過MSN和 Ebichu~ 交談 ICQ 狀態
部 份 貓 狗 糧 受 污 染 回 收

【 本 報 訊 】 知 名 的 加 拿 大 貓 狗 食 品 生 產 商 Menu Foods 再 發 現 旗 下 貓 狗 糧 罐 頭 受 污 染 。 該 公 司 發 現 受 污 染 的 原 材 料 流 入 加 拿 大 , 遂 回 收 該 國 約 20 個 品 牌 , 過 百 款 需 要 獸 醫 署 方 的 貓 狗 糧 , 其 中 包 括 在 本 港 流 行 的 品 牌 Royal Canin 減 肥 貓 糧 。 漁 護 署 相 信 部 份 產 品 曾 在 港 發 售 , 供 應 商 已 通 知 本 港 零 售 商 進 行 回 收 , 暫 時 未 知 有 關 數 目 。  

品 牌 在 港 常 見

該 公 司 上 月 已 在 美 國 大 規 模 回 收 近 百 款 貓 狗 糧 , 美 國 有 線 電 視 新 聞 網 ( CNN ) 昨 日 報 道 , 有 問 題 產 品 已 導 致 美 國 多 隻 貓 狗 腎 衰 竭 死 亡 , 這 與 其 製 造 材 料  筋 粉 受 化 學 品 「 三 聚 氰 胺 」 污 染 有 關 。 美 國 食 物 及 藥 物 管 理 局 曾 聲 稱 , 該 批 來 自 中 國 的 有 問 題  筋 粉 沒 有 流 入 其 他 國 家 。 但 Menu Foods 最 近 發 現 , 該 批 材 料 有 1% 流 入 加 拿 大 , 遂 擴 大 回 收 範 圍 。
Royal Canin 在 公 司 網 頁 發 表 聲 明 , 指 其 他  糧 及 濕 糧 均 沒 有 受 事 件 影 響 , 毋 須 回 收 。
本 港 獸 醫 黎 昌 生 指 是 次 回 收 貓 狗 糧 品 牌 在 港 常 見 , 全 部 屬 獸 醫 署 方 , 而 Royal Canin 的 有 關 產 品 則 用 作 減 肥 。 愛 護 動 物 協 會 初 步 所 知 , 該 會 未 有 出 售 有 關 貓 狗 糧 。
詳 細 產 品 名 稱 及 編 號 請 查 閱 www.menufoods.com/recall

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

呢件新聞幾個禮拜前响北美好大件事, 事關好多猫狗都因為呢d 貓狗糧食死咗, 而且仲唔係淨係價錢平嗰 d, 貴野都一樣, 一時人心惶惶, 我隻猫两星期前過世都有懐疑過係咪因為咁, 但經獸醫證實過話唔關事.

因為事件牽涉到的品牌眾多, 一時間都真係唔知餵咩比 d猫食好, 最後重要打電話比獸醫 comfirm 佢地食嗰個牌子係安全先敢餵咋. 我有不幸嘅朋友買咗呢 d貓狗糧餵自己嘅寵物而導至佢地死亡, 真係好傷心, 因為好似係自己間接殺咗佢地咁樣, 如果換咗係我, 真係會好崩潰.

依家希望真係將所有有問題嘅貓狗糧全部回收晒啦, 唔想再聽到或睇到呢 d事重複發生呀.

Ebichu~ :
係啊..貓狗都有生命..
如果發現你自己係餵緊呢種糧..
帶去睇醫生..check check 有冇事~唔好再feed

最後編輯: woodstock : 2007-4-12 04:44 PM

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

Ebichu~: RMK added - PID 98992 [ view ]

最後回覆日期: 2007-4-12 05:52 PM
  編輯帖子
快速美言