遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [別開玩笑!][織田裕二/上野樹里/飯島直子/森迫永依]4月發布
woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

[別開玩笑!][織田裕二/上野樹里/飯島直子/森迫永依]4月發布

日    9:冗談じゃない!
劇 名:別開玩笑!
電視台:東京放送TBS
首 播:2007-04-15
回 數:   

STAFF

編 劇:伴一彦
配 樂:
製作人:伊與田英徳
導 演:土井裕泰 石井康晴
其 它:

講述的是一個和未滿20歲的女性結婚後被捉弄的40歲男子的滑稽家庭喜劇

演 員

織田裕二(高村圭太・40)/大竹しのぶ(広瀬理衣・45)/上野樹里(高村絵恋・20)/飯島直子(野々村冴子・39)/田中圭(友田聡・20)/仲里依紗(広瀬香恋)/菅野莉央(広瀬世恋)/森迫永依(広瀬未恋)/荒井健太郎(山田朗)/梅沢昌代(大西さん)/田口浩正(山田元雄・39)/小林すすむ(佐々木)/草刈正雄(広瀬壮平・50)

主題歌:織田裕二「Hug,Hug(ハグハグ)」

相關報導

織田裕二 樹裡的丈夫 丈母是原來的女友

演員織田裕二(39)將在TBS4月開播的電視劇[不要開玩笑了](星期天晚上9點)中首次挑戰家庭類電視。飾演一個和比自己小了20歲的女子(上野樹裡)結婚的40歲的丈夫。結婚後發現妻子的母親(大竹忍)居然是比自己大5歲的曾經的戀人,故事由此開始。
        迄今為止他所演的[跳舞大搜查線]中的青島那樣的英雄人物和[東京愛情故事]裡那樣的愛情故事給大家留下了深刻的印象,不過這次在快到不惑之年的時候首次出演一個已經結婚的角色。在家庭類電視是王道的星期天劇場的出演也是首次。
        同局的伊與英德策劃人說很期待“希望應該在星期天劇場出現的織田能在那裡復活。也很希望他以後能繼續在那裡發展”自從出演“最後的聖誕節”以來,已經2年沒有出演連續劇的織田說當時看到劇本的時候就是“哎?結婚?而且對方還是比自己小20歲的?男人很累的,不要開玩笑了!”這樣的感覺。不過會把久違的連續劇的全11集全部演完的,現在的他幹勁十足。
        另外對於共同出演的大竹,上野等首次合作的女演員他也表示[很期待會有什麼樣的合作]。

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

呢套劇我有興趣 !
因為剛睇完上野套"交響情人夢" ~
而且織田上年套劇我都有睇 , 佢唱歌都好好聽 !
但係劇中做上野媽媽果位"大竹忍"好似老咗好多咁 ,
唉 ! 真係歲月不饒人 !

woodstock :
我都係咁話, 我對上野有信心, 後生一輩女優, 我比較喜歡嘅除咗堀北, 就輪到佢啦.
"歲月不饒人" 呢句野, 用唔到喺織田身上, 早幾年睇 "雪茫危機", 佢又係咁樣無變, 反觀阿菜マ子都老啦

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

woodstock :
我都係咁話, 我對上野有信心, 後生一輩女優, 我比較喜歡嘅除咗堀北, 就輪到佢啦.
"歲月不饒人" 呢句野, 用唔到喺織田身上, 早幾年睇 "雪茫危機", 佢又係咁樣無變, 反觀阿菜マ子都老啦

唉 ! 男士同女士就係有差別 !
話晒織田都40歲啦  (67年出生) !
但係你睇佢上套"最後聖誕"o既矢田亞希子都20幾歲(78年出生) ,
到呢套o既上野就得21歲(86年出生) , d拍檔越來越後生tim !

woodstock :
但佢又襯得起, 冇問題, 咁先吹脹

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

收視率:

第1 回:2007-04-15 19.4 %

本來呢套係呢季最期待o既劇 ,
但係睇完第一集就有d失望 !

開始睇就有d似"Last Christmas"o既場面 ,
跟住去法國拍外境又好似旅遊節目 !
而且個劇情比較鬆散 , 或者第一集要介紹人物 ,
以鋪設日後o既劇情發展啦 ! 但真係有d悶 ~

幸好上野造型漂亮 , 而且飾演鄰居果位肥哥哥田幾搞笑 ,
全套劇我唯一笑o既就係 , 田口對住佢去世太太個靈位 ....

woodstock :
我因為病, 所以 down 咗 but 未睇, 我反而睇咗 Yama P 套"求婚", 第一集已絰好睇, 不愧為今季主打劇, haha......

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

回覆 #4 ohahamok 的帖子

係唔係早排掛住煲劇所以頂唔住 !?
保重呀版主 ! 要休息多D !
快D好番繼續煲劇 ~

山p果套出咗 !? 而家至知 ! 趕緊去D/L先 !  閃 ~

woodstock :
我係睇 raw 版嘅, 所以尋日已絰睇咗, 不過豬豬都啱啱出咗啦, 我都 post 埋出嚟喇.
我諗係之前煲得太盡, 所以冧咗.......不過今個星期咁多 9劇出, 點可以唔睇呀?

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

收視率:
第2 回:2007-04-22 14.7 %

今日有時間睇咗第二集 ,
終於明白點解呢套劇差不多係呢季趺幅最勁 !
唉 ! 又諗起"歲月不饒人"呢幾個字 ,
係度諗大竹忍個角色換咗黑木曈做會否吸引d !?

woodstock :
睇完第一集已經無咩興趣睇第二集, 等 down down 埋埋第日得閒先睇啦, 呢排我都重係韓劇天下, HK 又有 friends 嚟咗, 好忙.

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

每次聽到織田講 "冗談じゃない!"就覺得好 hard sell ~
睇到第四集啦 ! 越來越覺得佢外母至係女主角 ....
就連客串o既飯島都多戲過上野 !?
第四集佢外父外母成家人o黎晒 ,
跟住仲想講d咩呢 !? (唔好話俾我知呢套係鬧劇wor !!!)

又貼個收視睇下 : (止趺仲升番小小咁啦)
第1 回:2007-04-15   19.4 %  第2 回:2007-04-22   14.7 %
第3 回:2007-04-29   13.2 %  第4 回:2007-05-06   14.4 %

woodstock :
唉.......このことは忘れてください........又死一套

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

呢套劇已經結束啦 ! 但係冇唔捨得o既感覺 .
唉 ! 差不多劇終都要整番句劇名o黎玩o下 , 悶 !

本來個故事係sell親情o既(睇介紹咁講) ,
之不過開頭幾集 , 就淨係外母女婿o既"舊情人"上糾纏 ,
加上外父有外遇 , 男主角自己媽媽 , 工作上o既野同埋個鄰居朋友 !
人物多但混淆o左主線 , 以往鍾意睇日劇係因為"人物簡單加劇情明快" !
但此劇實在.....所以睇到後面幾集已經冇晒興趣 !
最終跳o左三集冇睇直接睇埋個結局就算啦 ~

收視率

第1 回:2007-04-15 19.4 %  第2 回:2007-04-22 14.7 %
第3 回:2007-04-29 13.2 %  第4 回:2007-05-06 14.4 %
第5 回:2007-05-13 14.2 %  第6 回:2007-05-20 11.7 %
第7 回:2007-05-27 10.7 %  第8 回:2007-06-03 11.3 %
第9 回:2007-06-10 12.8 %  第10 回:2007-06-17 12 %
最終回:2007-06-24 12.7 %  平 均: 13.37 %

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2007-6-26 08:47 PM 發表
呢套劇已經結束啦 ! 但係冇唔捨得o既感覺 .
唉 ! 差不多劇終都要整番句劇名o黎玩o下 , 悶 !

本來個故事係sell親情o既(睇介紹咁講) ,
之不過開頭幾集 , 就淨係外母女婿o既"舊情人"上糾纏 ,
加上外 ...

我仲衰過你, 睇完頭3 集就放棄咗喇, 個 ending down 咗未睇,
不過見你咁講, 都唔想睇囉.....呢套未做之前本來好大期望,
話晒都係織田做嘅, 加上上野, 真係幾新鮮, 點知搞成咁,
嘥咗個 casting !

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

woodstock: RMK added - PID 98679 [ view ]
woodstock: RMK added - PID 98679 [ view ]
woodstock: RMK added - PID 99072 [ view ]
woodstock: RMK added - PID 101057 [ view ]
woodstock: RMK added - PID 101064 [ view ]
woodstock: RMK added - PID 104501 [ view ]
woodstock: RMK added - PID 109891 [ view ]

最後回覆日期: 2007-5-12 04:53 AM
  編輯帖子
快速美言