遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [孤獨的賭注~我愛的人][伊藤英明/長谷川京子/堺雅人]4月發布
woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

[孤獨的賭注~我愛的人][伊藤英明/長谷川京子/堺雅人]4月發布

木  10:孤独の賭け∼愛しき人よ∼
劇 名:孤獨的賭注~我愛的人
電視台:東京放送TBS
首 播:2007-04-12
回 數:   

STAFF
原   作:五味川純平「孤独の賭け」
編 劇:成瀬活雄
配 樂:
製作人:貴島誠一郎 植田博樹
導 演:生野慈朗 倉貫健二郎 松田礼人
其 它:

野心勃勃的青年實業家與靠金融貿易發家的女設計師,孤獨男女的愛情故事

演 員

伊藤英明(千種梯二郎・31)/長谷川京子(乾百子・26)/井川遥(中川京子・29)/堺雅人(蒔田二郎・32)/青田典子(倉沢時枝・35)/田畑智子(森信子・27)/笹野高史(東野順造・72)/田宮五郎(氷室健二・39)/中原裕也(高木俊彦・31)/渡辺夏菜(乾美香・18)/河本麻希(東野隆子・24)/羽賀研二(宮田サムエル・41)/石田太郎(大垣信吾・62)/濱田マリ(澄田香織・39)/高岡早紀(千種寿都子・33)/古手川祐子(大垣田鶴子・42)

主題歌:アンジェラ・アキ「孤独のカケラ」

相關報導

伊藤英明《孤獨的賭注》中扮演青年實業家…長谷川京子擔任女主角

18日獲悉,演員伊藤英明(31歲)將出演TBS系4月新劇《孤獨的賭注,愛人啊》(播出時間未定)。野心勃勃的青年實業家與在金融貿易上小有成就的女設計師,本片講述的便是這對孤獨男女的愛情故事。女主角由長谷川京子出演。
      此劇根據五味川純平的同名小說改編,現在已經絕版。這次決定將其連續劇化,並由幻冬捨文庫3月出版。
      一個是從服務業起家到接連收購高級俱樂部,人稱“夜之帝王”的梯二郎(伊藤飾),一個是以自己身體向梯二郎作為抵押,要求2000萬貸款的受雇設計師百子(長谷川飾),二人偶然相遇。因這場賭注,梯二郎卻失去了所有……
     《孤獨的賭注》曾兩度連續劇化,一度電影化,是一部被多次搬上銀幕的名作。原作本是以昭和30年代作為舞台,而這次的改編將把背景設定為現代。
      談到為何起用伊藤,貴島誠一郎製作人表示:“伊藤至今為止演繹的大多是充滿激情的角色,這次要打破常規飾演野心勃勃的反派角色。
      因為要嘗試新的風格,伊藤也信心十足的說:“無論觀眾有沒有看過原著,幕前幕後的工作者們都會齊心協力,爭取為大家呈現最完美的作品。”長谷川也踴躍表示自己十分高興能在這樣的時候接到這樣好的角色。百子有著動物般敏銳的感覺,讓人無法猜透其做事是出於心計還是本能,是個集危險和魅力於一身的女人。
      共同參與主演的還有井川遙(30歲),界雅人(33歲),青田典子(39歲)、高岡早紀(34歲)等人。

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

收視率:

第1 回:2007-04-12 11.2 %

本來唔預算睇呢套劇 ,
不過見其他未出所以D/L o黎睇 ! 點知.....

套劇開始 , 男主角係私人飛機上不斷飲酒 ,
落機時已經行緊醉步 !
果刻已經感覺得到呢個角色o既內心世界 ,
"伊藤英明"完全演繹出果種酷 、帥、孤獨無助感 !

不過長谷川做o既女主角就有d勉強 ,
如果俾米倉做呢個角色或者仲正 !

睇完第一集真開始期待以後o既劇情發展 ,
好想睇男主角點樣輸 , 而且係所以o既野...

woodstock :
呢套劇两個主角我都唔鐘意, 所以連 download 都冇, 個人對長谷川演這種角色認為得啖笑, 佢一定演不出這種味道, 米倉是好人選, 但我較為喜歡仲間或是瀨户來演, 而男主角方面, 這類角色想看東山紀之或竹野內豐來演.

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

woodstock :
呢套劇两個主角我都唔鐘意, 所以連 download 都冇, 個人對長谷川演這種角色認為得啖笑, 佢一定演不出這種味道, 米倉是好人選, 但我較為喜歡仲間或是瀨户來演, 而男主角方面, 這類角色想看東山紀之或竹野內豐來演.

如果個cast換過 , 我想竹野內豐同瀨户朝香會有火花d !
因為竹野內係"冰之世界"o既表現已經好正 ,
而瀨户係"今夜一個人睡"d演技明顯進步咗 !
但仲間呢 , 我覺得佢係 g@me入面演唔到果種味道 !

woodstock :
覺得仲間可以演呢類角色係因為以前套"2000年之戀",
佢係入面演嗰個鐘意金城武嘅女恐怖分子真係令我好深印象呀.
所以先覺得呢 d有陰暗面嘅角色佢可以做 lor~~
而東山紀之我一早封咗佢做全日本最 cool男星,
喺我心目中, 織田、竹野內、反町佢地都要靠邊站....
不過竹野內豐喺"冰の世界" and "with love" 入面都夠 cool,
所以排第二啦, hahaha.........

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

woodstock :
覺得仲間可以演呢類角色係因為以前套"2000年之戀",
佢係入面演嗰個鐘意金城武嘅女恐怖分子真係令我好深印象呀.
所以先覺得呢 d有陰暗面嘅角色佢可以做 lor~~
而東山紀之我一早封咗佢做全日本最 cool男星,
喺我心目中, 織田、竹野內、反町佢地都要靠邊站....
不過竹野內豐喺"冰の世界" and "with love" 入面都夠 cool,
所以排第二啦, hahaha.........

呢季又有東山紀之o既劇 , 而且佢e十好似想走搞笑路多d !

但係我總係覺得2000年之戀o既仲間 ,
有d似做"神啊呀 請給我多一點時間"果種表情 !
仲有就係仲間把聱唔夠嗲掛 ,
所以覺得佢做冷漠o既角色o.k , 但係嫵媚唔掂 !
不過再諗番米倉涼子同瀨户朝香 ,
加埋仲間把聲都係有d鵝公喉 ! 哎都唔知想講咩  !

以上純屬個人睇法 , 唔同意o既唔好打我 ~ ha~ ha ~

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

唔會打你, 討論下 geh, 其實真係冇咩日本女優可以演到嫵媚,
來來去去都係黑木瞳最正, 佢喺"白色巨塔"入面個情婦角色真一流,
可惜年紀大, 局限咗......
其實紀香唔洗做, 企出嚟就成個情婦咁樣, 可惜佢真係冇咩演技.

東山紀之都一樣年紀大啦, 重點可以演呢 d角色吖?
我都係講吓 geh, 佢係我嘅日本 cool man No.1 嘛
依家連織田都演喜劇啦, 年紀係一個問題, 想唔轉型都唔得......
驚有日見到 Kimura 都轉呢 d型.....唔敢諗呀......(

最後編輯: woodstock : 2007-4-19 11:22 PM

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-4-19 11:21 PM 發表
唔會打你, 討論下 geh, 其實真係冇咩日本女優可以演到嫵媚,
來來去去都係黑木瞳最正, 佢喺"白色巨塔"入面個情婦角色真一流,
可惜年紀大, 局限咗......
其實紀香唔洗做, 企出嚟就成 ...

哈哈 !
真係做得出色o既就已經浸咗好耐日子 ,
的確有番咁上下吓年紀 , 有d為藝人悲哀tim !
木村應該唔會走喜劇路線掛 !  
除咗係smap x smap內 ~

woodstock :
好難講, 以前都冇諗過東山紀之會做食探嗰 d角色......
Kimura san~~求你十年後千祈唔好諗唔開呀.....

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

收視率:
第2 回:2007-04-19  9.4 %

通常第二集o既收視有d回落 ,
不過呢套劇已經趺到個位數啦 !
我反而覺得第二集d劇情好睇d ,
一開始就o黎熱辣辣o既床戲 ....
而且"千種"o既危機開始湧現 ,
"百合亦"已經為復仇迷失 ~

woodstock :
我連第一集都未睇.....真係冇咩興趣 wor......

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

慘啦 ! 我見到長谷川京子個樣好殘下 !
尤其是佢亞叔死個part , 佢拍埋佢唐細妹度仲顯眼 !
唔通做完"華麗一族" 趕住拍呢套劇 , 唔夠時間休息 !?
所以就連佢演繹時都有d力不從心 ~
同埋劇中佢係designer , 但係佢著d衫就連個女秘書都好過佢 ~
唔通個服裝同佢有仇 !?

要睇呢套劇 , 個收視率呢就唔好理啦 !
第1 回:2007-04-12 11.2 %  第2 回:2007-04-19 9.4 %
第3 回:2007-04-26 7.4 %  第4 回:2007-05-03 7.3 %
第5 回:2007-05-10 7.6 %  

woodstock :
聽你咁講, 睇埋個收視......我棄權喇

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

收視率

第1 回:2007-04-12 11.2 %  第2 回:2007-04-19 9.4 %
第3 回:2007-04-26 7.4 %  第4 回:2007-05-03 7.3 %
第5 回:2007-05-10 7.6 %  第6 回:2007-05-17 6 %
第7 回:2007-05-24 6.9 %  第8 回:2007-05-31 6.2 %
第9 回:2007-06-07 5.6 %  第10 回:2007-06-14 5.1 %
最終回:2007-06-21 4.5 %  平 均: 7.02 %

睇到個收視就真係陰公咯 !
我係個有始有終o既人, 所以睇o左開頭實睇埋結局 !
查實個結局又唔覺得佢太差wor ,
係比起果套不倫不類o既大飯店o黎講 ...
或者係先前積弱太久 , 已經回天乏術掛 !?
其實套劇o既劇情應該有得發揮 ,
奈何就係無咩火花 ! 唉 ~

woodstock :
我都係一個有始有終嘅人, 所以一開始就冇睇呢套劇,
因為知道自己一定唔會鐘意睇, 好彩冇做錯決定.

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

唔係喎!我而家睇到High晒喎!晚晚十二點幾睇完都會狼叫呀!

woodstock :
你真係冇得救, 呢個又狼叫, 嗰個又狼叫,
咁濫架, 我呢 d 好專一, 唔會咁多心嘅.
而且長谷川個樣殘成咁你都啱......唉!

頂部

快速美言