遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 無 牌 獸 醫 麻 雀 當 手 術 台
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

無 牌 獸 醫 麻 雀 當 手 術 台

本 報 訊 】 一 名 聲 稱 無 師 自 通 的 無 牌 獸 醫 , 過 去 大 半 年 多 次 以 免 費 協 助 流 浪 狗 為 名 , 吸 引 愛 狗 人 士 將 犬 隻 交 給 他 診 治 , 數 目 多 達 五 、 六 百 隻 , 包 括 替 牠 們 注 射 疫 苗 及 進 行 絕 育 手 術 , 但 部 份 犬 隻 手 術 後 流 血 不 止 及 感 染 腹 膜 炎 , 有 患 腸 炎 的 年 幼 小 狗 更 失 救 死 亡 。 曾 光 顧 無 牌 獸 醫 的 狗 主 投 訴 他 巧 立 名 目 濫 收 費 用 , 警 方 已 接 手 調 查 案 件 。  

涉 嫌 無 牌 診 治 狗 隻 、 並 自 稱 獸 醫 的 李 祖 衛 , 現 年 約 30 歲 , 在 大 埔 林 村 的 寓 所 開 設 無 牌 診 所 。 上 址 位 處 偏 僻 , 診 所 內 外 也 沒 有 按 獸 醫 管 理 局 規 定 掛 出 任 何 招 牌 。 本 報 昨 日 登 門 造 訪 , 穿 上 手 術 衣 、 掛  聽 筒 的 李 祖 衛 對 無 牌 執 業 直 認 不 諱 : 「 我 冇 講 過 我 係 註 冊 獸 醫 , 只 係 話 『 獸 醫 』 , 有  搵 我  狗 主 都 知 我 係 無 牌 。 」  

中 五 學 歷 也 沒 有

診 所 燈 光 昏 暗 , 醫 療 設 備 簡 陋 , 除 了 一 套 手 術 刀 及 多 樽 疫 苗 、 藥 水 , 一 張 放 滿 醫 療 用 品 的 麻 雀  原 來 就 是 手 術 台 。 他 說 多 數 出 外 應 診 , 但 有 時 也 在 家 中 應 診 及 為 狗 隻 施 手 術 , 「 我 醫 過 好 多 奇 難 雜 症 , 牛 痹 熱 、 腦 膜 炎 、 尿 道 感 染 等 , 替 過 五 、 六 十 隻 狗 做 絕 育 手 術 。 」 但 他 承 認 每 次 手 術 後 , 只 將 用 具 消 毒 便 循 環 再 用 。
他 直 認 中 五 學 歷 也 沒 有 , 除 了 曾 在 獸 醫 診 所 做 過 兩 星 期 助 理 , 及 在 超 級 市 場 當 兼 職 , 便 沒 有 其 他 工 作 經 驗 , 但 他 自 稱 透 過 互 聯 網 、 醫 學 書 籍 學 會 為 狗 隻 用 藥 診 治 , 「 我 只 係 識 醫 狗 。 行 醫 大 半 年 , 醫 過 五 、 六 百 隻 狗 , 大 部 份 冇 事 , 冇 理 由 因 為 冇 接 受 正 規 訓 練 , 唔 畀 我 做 獸 醫 ? 」 至 於 複 雜 的 絕 育 手 術 , 竟 是 從 一 個 豬 農 身 上 學 會 , 「 我 承 認 唔 係 好 正 統 , 所 以 搵  動 物 屍 體 做 解 剖 自 學 。 」
有 協 助 流 浪 狗 隻 的 義 工 向 本 報 投 訴 , 李 過 去 幾 個 月 不 斷 以 熱 心 人 士 身 份 , 現 身 多 個 保 護 動 物 的 志 願 團 體 , 並 以 免 費 協 助 流 浪 狗 為 名 , 博 取 愛 狗 人 士 歡 心 , 藉 此 吸 納 客 源 。 有 曾 光 顧 的 狗 主 稱 , 曾 發 現 李 的 診 所 擺 放 了 數 具 狗 屍 。
註 冊 獸 醫 黎 昌 生 表 示 , 狗 主 光 顧 無 牌 獸 醫 非 常 危 險 , 「 手 術 設 備 除  簡 陋 同 唔 衞 生 , 隨 時 連 氧 氣 都 冇 , 點 同 隻 狗 急 救 ? 藥 物 又 來 源 不 明 。 」 他 說 替 狗 隻 施 手 術 要 進 行 全 身 麻 醉 , 手 術 用 具 要 徹 底 消 毒 , 部 份 刀 片 不 能 循 環 用 。
獸 醫 管 理 局 表 示 , 李 祖 衛 非 本 港 註 冊 獸 醫 , 局 方 會 盡 力 協 助 警 方 調 查 案 件 。 根 據 《 獸 醫 註 冊 條 例 》 , 任 何 人 無 牌 行 醫 最 高 可 判 入 獄 一 年 及 罰 款 10 萬 元 。 警 方 證 實 本 周 日 接 獲 市 民 報 案 , 暫 列 求 警 協 助 處 理 。
市 民 如 欲 查 證 獸 醫 是 否 在 本 港 註 冊 , 可 到 獸 醫 管 理 局 網 頁 http://www.vsbhk.org.hk 或 致 電 2150 6696 查 詢 。  

無 牌 獸 醫 李 祖 衛 經 歷

• 自 稱 未 完 成 中 五 課 程
• 從 豬 農 身 上 學 會 替 狗 隻 進 行 絕 育 手 術
• 靠 互 聯 網 、 書 籍 無 師 自 通 替 狗 隻 診 症
• 曾 使 用 手 術 鉸 剪 替 狗 隻 施 絕 育 手 術
資 料 來 源 : 李 祖 衛

________
唔好話我呃板,但係我覺得有必要post晒成篇出黎
仲要post埋佢個樣出黎呀
呢個黃綠真係離晒譜呀
無牌仲夠膽咁大聲講野。 。。。。
仲話無牌都可以醫0的動物
動物都有生命啦,我叫個黃綠醫生去醫下佢,睇佢肯唔肯啦
而家大部份人都當貓狗係家人,我一定唔會比我0的家人去送死。。。
幾百隻比佢醫,幾十隻會死?唔計醫唔好0個0的窩。。。

大家真係唔好貪平而去搵呢個人呀!

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

點會有咁蠢嘅飼主架, 揾無牌獸醫真係等如送寵物去死.
唔可以為慳錢而咁做, 有咩事點後悔都補唔返.
香港真係咩人都有, 依家歪念頭重打喺d無辜小動物身上,
真係好缺德呀, 無牌仲夠膽咁大聲話比人知, 一啲都唔覺自己有錯,
一定要嚴懲, 殺一警百.

頂部

msmm     Rank: 3
青出藍
性別 女
UID 26298

精華 0
帖子 139
積分 185   詳情

閱讀權限 40
註冊 2007-3-31

this 無牌獸醫 is irresponsible, and those dog owners are crazy~~!

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

唉.... 點解d主人會咁蠢? 我唔係話平就一定唔好, 人人都想搵個平價的醫生, 但入到去見到咁o既環境都放心, 就唔可以怪晒呢位人兄啦!! 可況無牌!!! 換轉係我免費都唔會帶狗狗去呀!!

但另一角度, 佢自學到咁多都算係o力仔喎!! 點解唔比心機讀夜校, 正正經經咁考返個牌呢?!

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-4-5 04:44 AM 發表
唉.... 點解d主人會咁蠢? 我唔係話平就一定唔好, 人人都想搵個平價的醫生, 但入到去見到咁o既環境都放心, 就唔可以怪晒呢位人兄啦!! 可況無牌!!! 換轉係我免費都唔會帶狗狗去呀!!

但另一角度, 佢自學到咁多都算 ...

呢個 post,我反而會像你咁從另一角度去看
佢自學到咁多其實都算叻仔
應該好好繼續比心機去學多一點
可能香港無得讀獸醫,佢至無咁多錢去國外進修考牌
如果佢有心幫其他動物的話
應該提高自己的技能囉

記得小時候都會聽到屋村有個男人拎住個箱好似人地叫賣咁叫 "閹貓"
果陣都唔知佢是否隨便就地正法就閹
我諗那時的技術和呢個年青人還要差呢
但是就一定有佢的存在空間囉

頂部

larrylee_00     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 29127

精華 0
帖子 15
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2007-4-17

無牌獸醫 is non-sense.  Those animals are innocent.  Why people are so bad to treat those animal.

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

我都唔知d 主人點解會帶佢地去睇佢..
諗下如果一個人自學成醫生...
冇牌..你會去睇咩?

頂部

快速美言