遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] Java GUI & Mouse Cursor 問題
  CoolQQ     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 301

精華 0
帖子 247
積分 474   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-28

Java GUI & Mouse Cursor 問題

而家做緊份功課...

mouse button 1 double click 出 square
button 2 double click 出 一條直線
button 3 double click 出 circle.

呢d都攪掂左,

我想問, 點樣做到 mouse 移去我畫左既圖形上面, 會轉左mouse cursor? (正常係箭嘴啦, 移到上去變 MOVE_CURSOR)

同埋點樣做到 drag and move 我個圖形?

我知要改 MouseMoved, MouseDrag class~  
但係諗唔到點整....

至於個cursor, 我點樣先define到我個mouse 入左去我個圖形既範圍入面??

有冇類似既例子可供參考??

一萬個感謝你!!

頂部

青出藍
性別 保密
UID 301

精華 0
帖子 247
積分 474   詳情

閱讀權限 40

原來攪左一輪, 我唔記得 addMouseMotionListener
攪到係咁用mouse drag 舊野都唔郁.... -.-

寫到7788lu...
仲有少少缺憾~

suppose 如果mouse 唔係移入去圖形入面, 係唔可以drag and move佢,
正方形同圖形都做到  (我用 area.contains (arg) )
但係由於線無area, 都唔知點做...
而家周圍亂drag, 條線就會變長, 跟住mouse走.

唔知點樣限死佢 only work on Line既 ending point   

份功課一陣交lu~ 不過如果邊個有心人幫到我, 我都想知個解決辦法

thanks  

(學java好辛苦呢, 好唔慣....)

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

睇黎我又錯過左呢個幫您既機會?  -__-  份功課交左拿?

AWT 果 d 我都唔係咁熟﹐不過如果望到 d codes 可能可以幫您一齊度度。

頂部

青出藍
性別 保密
UID 301

精華 0
帖子 247
積分 474   詳情

閱讀權限 40

唔緊要丫, 我發掘到之後, 仲明左好多~~

頂部