遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [笑料]我的室友是麻煩4
flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

[笑料]我的室友是麻煩4

唉...大家都應該知道我係喺大陸做野,公司都有安排海外員工宿舍,宿舍係兩房一廳,不過都幾細下。
我同一個澳門的(即係同鄉)住同一個宿舍,佢好Q麻煩架,首先佢有幾大特點:

粗人:佢成日話自己係粗人,我又覺得真係,憑佢平日的表現就知;
事例一{
第一日轉做正式員工時,佢咁講過:我呢啲粗人唔配著西裝架喇...所以佢哥日著左白T同牛仔褲,點知佢上司就鬧到佢半死,結果下班時話Q我唔提佢。頂!係佢自己話唔配著西裝,又關我咩事喎,唔通我按著佢個身迫佢著咩......結果我話返佢一輪,佢先至去買一套。}
事例二{
我地房中間隔一個廳,佢朝早一起身就好似打仗咁,佢刷牙聲連佢隔離房都聽得到,仲有一啲好似掉杯、行路聲都好大聲。

懶:佢成日返工唔做野之餘,喺宿舍唔做家務,佢房好臭好難頂,佢自己有時七點開左熱水成夜晚十二點幾先至沖涼,搞到我啲電費都拉高左,人人電費都係幾十蚊,就係佢拉高左電費成二百幾蚊(二百幾蚊電費喺大陸黎講已經係好嚴重呀)

得把口:佢係做工程設計,成日講話下星期有成品,而家已經大半年,一件都未有,佢仲成日對住部電腦做設計,都唔知佢平時做啲乜......

咸濕:呢個唔洗多講啦
事例一{
佢MSN超多女,成日都話要搞女,但我知道佢係一個都成功過囉}
事例二{
有幾次佢介紹左佢啲朋友比我識,咁我禮貌上應該比卡片對方同埋自我簡介一下,之後睇下大家有冇話提啦,如果冇嘅話我通常都比返話提佢,事後佢又話我搶晒佢啲女,又話點又話點,我只係自我簡介一下自己啫...唔通我另轉面唔理人咩?}

小氣:承接上面,佢成日話我搶晒佢啲女儀對象,呢個問題我已經向佢解釋左好多好多次:我已經有心儀對象,但唔係你介紹嘅哥啲女仔,如果我要搶的話我都會同你講,OK?跟住之後佢又發脾氣,又話我乜又話我物......

呢幾個事例我已經忍左佢成大半年,每日都會發生,我因為唔想破壞我同佢嘅友情先至忍佢,不過我而家都打算返澳門搵過第二份工,所以我都唔會再忍佢。

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-4-2 12:28 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
so scary... >W<

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-4-2 12:28 PM 發表
so scary... >W<

我啲同事都話我忍到佢咁耐已經好勁呀...

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-4-2 01:33 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2007-4-2 12:34 PM 發表

我啲同事都話我忍到佢咁耐已經好勁呀...

really.. how did you do that?!!

頂部

風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-4-2 01:33 PM 發表

really.. how did you do that?!!

我因為唔想破壞我同佢嘅友情先至忍佢

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-4-2 01:42 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2007-4-2 01:41 PM 發表

我因為唔想破壞我同佢嘅友情先至忍佢

is he good to be a frd?

頂部

風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-4-2 01:42 PM 發表

is he good to be a frd?

話晒都一場『室友』都要比返個名份佢嘅......

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-4-2 02:03 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2007-4-2 01:45 PM 發表

話晒都一場『室友』都要比返個名份佢嘅......

would you keep contact with him later on if you get another job? @@"

頂部

風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-4-2 02:03 PM 發表

would you keep contact with him later on if you get another job? @@"

我諗除外工作上之外都唔會搵佢囉!以佢嘅性格係唔會睬我囉......

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-4-2 02:19 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2007-4-2 02:06 PM 發表

我諗除外工作上之外都唔會搵佢囉!以佢嘅性格係唔會睬我囉......

so i dont think that's frd at all...

頂部

快速美言