遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 畸形追星 累己累人
  yipgp527     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 6559

精華 0
帖子 24
積分 253   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-14

畸形追星 累己累人

(明報) 03月 28日 星期三 05:10AM

【明報專訊】13年來,現年30歲的內地女子楊麗娟,苦苦執著要近距離見一眼心中的偶像劉德華    ,其父母為了幫助女兒實現心願,不惜傾家蕩產,賣房賣腎籌錢,陪女兒四處尋找與偶像見面的機會。如此
廣 告

極端畸形的追星行為,終於釀成悲劇:在女兒無法好好與偶像見面談話後,68歲的楊父在香港跳海自殺。對於這樣的悲劇,社會大可沉默。然而,它對追星族具有警示作用,所以值得指出:偶像崇拜,世間常態,稍為出位,亦可理解;但畸形追星,絕非常態,不僅害己,亦陷偶像於不仁不義。

楊麗娟由於過度癡迷劉德華,自16歲開始陷入生命誤區的故事,內地傳媒曾經廣泛報道。她的父母最初曾苦苦相勸,但因過分憐惜女兒,進而同樣失去理性,不惜賣房子、賣家產、賣腎,以助女兒見偶像一面。

對楊麗娟的瘋狂追星行為,劉德華曾批評其做法「不正確、不正常、不健康、不孝」。遺憾的是,劉德華的批評並未能阻止這一家人的過火行為。

同樣值得反省的是,內地傳媒在報道楊麗娟的故事時,大都以同情的態度加以渲染,缺乏正確的引導和批判,甚至將楊麗娟的變態偶像崇拜理想化、浪漫化,呼籲社會合力幫助楊麗娟一圓追星夢。

劉德華日前選擇和楊麗娟在歌迷活動中見面合影,卻仍未能滿足她的追星夢,其父終於走上自殺路。這樣的追星悲劇說明,任何追星行為,都應適可而止;如果發展到極端的迷戀行為,完全脫離正常人的思維,脫離正常人的生活軌道,甚至對自己和他人造成妨害與威脅,社會對這樣的癡迷行為,就應當予以批判與引導,曉以利害,避免惡果。

* * *

其實偶像係唔係真係咁值得一見呢? 而楊父楊母咁做係唔係對楊女好呢? 而內地既報導會唔會鼓吹追星風呢?
娛樂只係我地生活既一部分, 冇錯, 每個人都有自己想追求既野, 但係應該由現實既角度去諗, 量力而為, 就例如A君好鍾意法拉利, 但係只係搵得萬幾蚊一個月, 冇人會覺得佢左借右借, 飯又唔食咁去買部360係正確吧? 一年既牌費都比唔起啦... (可能誇張左..) 父母對於咁既行為應該係唔可以支持既, 點解要去到屋都賣埋, 腎都可以唔要既地步呢??? 內地既報導... 可能要一d讚人熱淚既新聞增加銷量吧? 但係點解要去支持一件唔正常既事呢?

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

今日剛剛從radio收聽到這則新聞, 我個人都有迷下偶像明星, 但絕不鼓勵沉迷, 呢個case, 個女仔嘅父母要負很大責任, 13年前, 當個女仔重係teenage 嘅時候就應該制止佢過份沉迷追星, 就算佢話唔聽, 都唔好協助佢呀, 重去到不惜傾家蕩產,賣房賣腎籌錢,陪個女四處尋找與偶像見面的機會, 咁樣支持法, 只會令個女仔以為一切係啱嘅, 佢咁樣係冇錯嘅, 到依家跳海嘅都唔係個女仔, 竟然係佢阿爸......根本佢地成家都走火入魔啦. 呢個真係一個反面教材, 希望時下d 青少年知道後有所警剔啦.

最後編輯: woodstock : 2007-3-28 02:59 PM

頂部

ryuhei     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (問號人)
性別 保密
UID 3778

精華 0
帖子 882
積分 1666   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-4
來自 天堂與地獄之間
狀態 離線

個呀爸係封遺書度勁鬧劉華冷血冇人道
我覺得幾唔公平
個個fans都想自己偶像記得佢,又想偶像對自己比其他fans特別d ga啦
但偶像緊係要對個個都一視同人ga啦
唔係呢個話佢對0個個偏心,0個個又話佢對某某好d咁咪收唔到科?!
講真有咁多fans真係有咩可能會記得哂佢地sin得ga......
而且劉華都出左名對fans好ga啦
睇佢搞既華仔天地就知喇
有好多其他artists都冇佢對d fans咁好
所以今次我覺得係個女仔同佢屋企人既問題
劉華都幾咁無辜

唔知如果真係因為呢件事劉華去個女仔
個女仔又會有咩感覺呢?
始終覺得害死個阿爸既唔係劉華而係個女仔囉......

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

我都睇左呢段新聞
但係完全唔知發生緊咩事。。。
點可以有一家人係咁架?
當你一家都喜歡劉華,但係駛唔駛要死呢?
最奇怪係死0個個係阿爸,唔係個女
我諗佢成家都有問題
0係封遺書入面就係咁鬧劉華
點解佢唔去勸下自己個女呢?
真係好好好唔明。。。。。。究竟係唔係有內情呢?

頂部

#喵語*﹋     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 197

精華 2
帖子 205
積分 130   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-25

呢家人好似傻哂咁∼
個女好似仲話唔去領返阿爸返鄉下∼
大陸個個都話劉德華冷血∼
但係又唔諗o下∼ 佢唔係見唔到華仔喎∼
佢見到o架喎∼ 但係佢就係要單獨見面∼
佢 request 得一次∼ 就實會有第二次∼
咁如果華仔次次都要就範咪好煩囉∼*

希望唔好再有人係咁做喇∼*

頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150

我今日一睇呢單新聞~~
即時成個人呆左~
點解會有d咁ge人~~
追星唔係d大問題~
但為左追星而不惜傾家蕩產~
係咪經已經太過呢~~
我睇其他報章~~
專家批評這種追星行為已達至非理性的地步,是一種病態
而佢ge父親竟然為左達成女兒心願~~~
從而走上這條不歸路~~
唔阻止個女繼續沉迷~
反而仲支持佢~~
咁唔係為左佢好~~
而且仲係一個退休教師tim~~~~~
唉~~

頂部

suning     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 5860

精華 1
帖子 215
積分 172   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-12

呢單新聞,我都呆左,為人父母,用到這方法解決,真蠢,不值,但也很專敬,,

頂部

jadeforever     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 22772

精華 0
帖子 367
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2007-2-27

即使楊麗娟可以單獨與偶像會面﹐之後呢....? 她會重返校園繼續學業﹖還是出來找尋工作呢﹖還是繼續追星... 一而再﹐再而三要求與偶像見面﹖

時間過得真快。。應珍惜每分每秒。。。。。
頂部

wallwall1108     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 13199

精華 0
帖子 36
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-10-3

本人覺得... 本次事件她的父母和社會都應該負上一定的責任...
作為父母, 他們應該好好教導她, 不應讓她走上這樣的一條路...
作為媒體和社會, 他們應該正確引導年輕人看待明星問題....

頂部

牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40

發表於 2007-4-2 10:12 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談
我呀媽話佢唔死都冇用....咁的行為都做到--

頂部

快速美言