遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 有人養龜仔的嗎 ??
MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

有人養龜仔的嗎 ??

我養 jor 4 隻巴西龜 ...   有兩隻已經養 jor 差唔多 5 年啦 ...  

想問下養 jor 5 年o既巴西龜其實可以有幾大隻 ???     你地養龜o既時候有冇遇到咩困難 ??   又點解決呢 ?

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

我都好想養呀
edmonton邊到有得賣呀

頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

QUOTE:
原帖由 MT 於 2007-3-21 07:59 PM 發表
我養 jor 4 隻巴西龜 ...   有兩隻已經養 jor 差唔多 5 年啦 ...  

想問下養 jor 5 年o既巴西龜其實可以有幾大隻 ???     你地養龜o既時候有冇遇到咩困難 ??   又點解決呢 ?

Depends on how much you feed them everyday, but for sure they can grow up 2 or 3 times bigger if they were small from the beginning.

This turtle is relatively easy to handle, as long as you keep the tank & water in a reasonable level, don't feed it too much/less, then it should be fine.  For the food, easier to use the food pellet because it doesn't make the water too dirty.  Sometimes, you can feed it with fresh meat like shrimp, or you can let it to chase with a live feeder fish too.

頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2007-3-21 09:08 PM 發表
我都好想養呀
edmonton邊到有得賣呀

Hmm ... I am not sure since most of the places in here don't have any turtle to sell, or the price will be too high.  My boss always brings the turtles from Vancouver since he always drives to there, with a relatively cheaper price.  Actually, most of the species can't be buy/sell in Canada 因為是屬於受保護的動物, people always ask for the "adoption fee" (其實也可以說是買賣, 不過個名義上就好聽一點).

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

養龜呢個 topic 岩我呀!  我由細細個響香港就有養龜架喇!  不個以前養親都好快死!  因為細個唔識養。 我以前會落街 "筆" 泥去整 "沙灘" 俾 d 龜﹐想唔死都唔得啦!  ><  

後來有一次 (在香港) 見到公司有個好大既金魚缸﹐裡面放滿水但無魚既﹐只得一隻巴西龜﹐自由自在地游黎游去﹐我就知道原來巴世龜係可以原全響水中生活既﹐佢地得閒會申個頭上水面八卦下 (浮響水面)。 所以之後我養親龜﹐都係放佢響一個圓形既透明 bowl﹐放滿水﹐佢就會好蠢地不停向外游 (因為透明﹐佢以為可以游過去)。

又後來一次 (在香港)﹐兩隻龜其中一隻失左蹤走左佬!  一個月後﹐俾我地響床下底搵番﹐成身鋪晒塵。 果次之後﹐我就知原來龜係可以唔食野咁耐既!!  (可能佢有食塵或者食蟲我唔知啦)

所以﹐如果您想 d 龜大得快 d﹐就喂佢密 d﹐我朋友果 d 好似都有 5,6 吋長﹐睇黎仲會再大。 我因為唔鐘意佢地咁大隻﹐所以好少喂佢地﹐所以 keep 住 2,3 吋。 但每次喂佢地時﹐佢地都好似餓鬼咁﹐我覺得自己好殘忍﹐所以... 都係覺得我係唔識合養龜既。

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

咦!乜原來龜龜無一個特定體型的?
我仲以為佢地是會受類型影響來決定大小添

米奇,你又真是幾殘忍喎,咁樣幫龜龜 keep small
你果隻積晒塵的龜龜,比你發現果陣是咪死左架喇?

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

我養 jor 5 年o既巴西龜我諗 2 寸半至 3 寸到啦 ... 係唔係正常體型 ar ????     一日一至二餐 ...   以前餵開龜糧 ...  早兩個月開始餵 turtle food mixed with dried shrimp, fish, insects ...   魚舖 d 人話 better for turtle ...   meet the nutritional needs of turtles wor ...  一直都冇問題 ....    however ...  自從我搬 jor 住 basement 之後 ...  開始有少少擔心 ...  因為龜仔曬唔到太陽 ...  買 jor Sun Glo light 比佢地 ...   但覺得怪怪地咁 ...

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

尋日同大少爺買 jor 條鬥魚 ....   想放入龜缸入面 ...   <--  鬥魚夠惡嘛 又唔駛用暖管 ...   However ...   放入去唔夠 5 分鐘 ...  就比我隻患 jor "死蠢無得醫症" o既傻龜咬 jor 條尾一啖 ...      隻傻龜上次見到我放粒 snail 入龜缸 ...    都留意 jor 粒 snail 好耐 ...  snail 可能太硬 ...  佢冇興趣 ...   而家我放條魚入去 ...  仲唔咬咩 ...  諗住條魚咁惡會 fight back o架 ma ....   點知 ....          大少爺拿拿聲攞番條魚出o黎囉 ...     

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 花子姐姐 於 2007-3-22 03:33 PM 發表
你果隻積晒塵的龜龜,比你發現果陣是咪死左架喇?

梗係唔係啦!  不知幾生猛!  之後放返佢入個缸度﹐繼續 "坐監"。

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MT 於 2007-3-22 06:48 PM 發表
我養 jor 5 年o既巴西龜我諗 2 寸半至 3 寸到啦 ... 係唔係正常體型 ar ????     一日一至二餐 ...   以前餵開龜糧 ...  早兩個月開始餵 turtle food mixed with dried shrimp, fish, insects ...   魚舖 d 人話  ...

咦?  日日食野都咁細隻既?  咁我朋友果 d 平時食乜架呢?

頂部

快速美言