遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 米奇盟主幾時開Java講座呀?
flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小神 於 2007-3-28 09:56 PM 發表

唔洗上堂架~
買本書..自己讀..
你想用幾多時間讀都得..
考就除時考都得..
你只要早d 去book 就得架la..

係!?好似好著數咁喎!等我返澳門查探下邊度有得報讀一下先。

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

其實咩係Java ??有咩用途??JavaScript, CSS, DHTML,係味一樣?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

Java 係其中一種 Programming Language﹐可以寫一個獨立 application 出黎 (e.g. 一個 calculator﹐一個 text editor, 甚至一個 BT Client 如 Azureus)﹐又可以寫一個 program 俾 browser 下載黎用 (Java Applet﹐例如 新天藍既 LIPS 錄音果部份就係一個 Java applet)﹐亦可以用黎寫一 d program 去自動砌 HTML 出黎 (JSP, Servlet...等)。

DHTML 其實就係 用 javascript 去將 d HTML 同 CSS styles 轉黎轉去﹐令到原本死咕咕既 HTML 變得 "dynamic"。  

JSP 同 Servlet 係響 server 果邊運作﹐而 DHTML/Javascript/CSS 就多數係響 client (browser) 果邊運行。

又即係話﹐HTML/Javascripts...等 其實可能係 JSP/Servlet 製造出黎既 "產品"。 例如﹐我可以寫個 JSP 叫 test.jsp 裡面有 d Java programs﹐當您用個 browser 去 test.jsp 時 (e.g. http://xyz.com/test.jsp)﹐個 web server 首先就會 run test.jsp 裡面既 Java programs﹐咁個 Java programs 可以砌一 d HTML 再加一 d javascripts 出黎﹐然後就 send 過去俾你個 browser﹐對個 browser 黎講﹐佢係唔知我個 Java programs 做過 d 咩既﹐只係收到一大咋 HTML 同 Javascripts﹐咁個 browser 就當然係照顯示 d HTML﹐同埋 run d Javascripts 啦。

唔知我咁講您明唔明呢?  

頂部

ah_chu46 (阿朱)     Rank: 1
新天藍會員
性別 男
UID 37

精華 1
帖子 278
積分 -244   詳情

閱讀權限 20
來自 香港﹐身在加拿大toronto ... ... ...
狀態 離線

米奇 好 pro

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-3-31 05:37 AM 發表
Java 係其中一種 Programming Language﹐可以寫一個獨立 application 出黎 (e.g. 一個 calculator﹐一個 text editor, 甚至一個 BT Client 如 Azureus)﹐又可以寫一個 program 俾 browser 下載黎用 (Java Applet﹐ ...

實在有D難明....我岩岩先學緊點 DESIGN 自己個SITE...

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 super-hing 於 2007-4-2 01:32 AM 發表

實在有D難明....我岩岩先學緊點 DESIGN 自己個SITE...

呢個係sun 出o既tutorial..
我覺得都幾易明架~
有興趣可以望一望..
你可以只睇第一個getting started, 佢會簡單講一講java 有乜用..
http://java.sun.com/docs/books/tutorial/

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

唔該晒 小神!  

超興﹐咁您諗住用咩黎寫自己個 SITE 呢?  會唔會有 database 呢?

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_chu46 於 2007-4-1 10:38 AM 發表
米奇 好 pro

梗係啦!盟主好勁架!

頂部

快速美言