遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [尖沙咀] [北京菜] 鹿鳴春
coeyey     Rank: 3
青出藍
性別 女
UID 173

精華 0
帖子 10
積分 157   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25
來自 ╰ ☞ 火 星 ☜ ╮
狀態 離線

[尖沙咀] [北京菜] 鹿鳴春

餐廳名稱 鹿鳴春
菜式 北京菜
主要地區 尖沙咀
地址 尖沙咀麼地道42號2樓
電話 2723 3673

去呢間野食野gei原因係因為朋友生日而去食飯...因為我本身對鴨mama...而且總係覺得京菜會好多油...所以一直都唔太中意食京菜...不過今次去鹿明春...足以令我完全改觀....
呢間野個地點..其實真係5算顯眼...係holiday inn hotel條街直落緬甸臺o個邊..落2條街到啦...見到街尾有d傳統中國衫賣gei舖頭就係ga la..上2樓到la...上到去..wa...比想像之中多人...怪得之要訂台la...我地叫左幾個(送)..當然有必食gei北京片皮鴨la...(好得..必試...)可能因為鹿明春gei廚師係正統北京廚師關係la...佢地d菜gei味比較濃..比較傳統....上湯落d火腿同雞又重手....夠傳統同夠味呢樣野..我本人係覺得比北京樓好d gei....而且o個日因為有朋友生日..我地帶埋蛋糕去..佢地d職員見到我地有蛋糕係手....仲好主動幫我地插蠟燭...問屎5屎幫我地影相tim...雖然我已經唔記得叫過咩菜食...不過巧記得除左隻鴨帶比我驚喜之外..仲有佢地gei高力豆沙....呢2樣野..真係不得不食....佢地gei高力豆沙....真在比巧多地方整得巧食....係呢度食過之後...禾諗禾以後刀5會去第2度食京菜咯.....o個日我地一行5人....叫左蝦la...有個湯...1隻片皮鴨...高力豆沙...仲有3個菜(我真係5記得叫過咩la..)埋單800幾...價錢比美利堅....泰豐樓貴....不過非常值得....

Rating:
4 reviews

最後編輯: mickeyGoUp : 2006-8-25 01:04 AM

頂部

snaku     Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8
超級版主
性別 男
UID 2

精華 0
帖子 133
積分 175   詳情

閱讀權限 180
註冊 2006-1-27

I've also been to this resturant in the past. I like Chinese northern food very much and I found this resturant is not bad. Worth for a visit

cheers,

snaku

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

嘩!! 鹿明春 呀!!!  一間已經開左好耐好耐﹐細個阿爸阿媽好鐘意帶我地去既京菜店!!  (我成日以為係上海菜)  鹿明春已經被好多新一代遺忘左﹐但佢地既生意我聽聞仍然係好好架喎!!  係唔係呢 coeyey?

我只係記得細個鐘意食佢地既銀絲卷同豆沙鍋餅...  

頂部

coeyey     Rank: 3
青出藍
性別 女
UID 173

精華 0
帖子 10
積分 157   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25
來自 ╰ ☞ 火 星 ☜ ╮
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-7-31 09:38 PM 發表
嘩!! 鹿明春 呀!!!  一間已經開左好耐好耐﹐細個阿爸阿媽好鐘意帶我地去既京菜店!!  (我成日以為係上海菜)  鹿明春已經被好多新一代遺忘左﹐但佢地既生意我聽聞仍然係好好架喎!!  係唔係呢 coeyey?

我只係記得 ...

係咪開左巧耐禾就5知la.....
不過..禾上次去呢...刀全場爆晒ga.....
仲巧多遊客tim....
禾識去呢間野刀係人地帶禾去gei.....之前禾真係5識r....
可能新一代識北京樓多d卦....又或者新一代比較5會去食京菜......

最後編輯: coeyey : 2006-8-1 01:23 AM

頂部

斯仔     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 150

精華 0
帖子 248
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-6-24

發表於 2006-8-1 01:03 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 斯仔 為MSN好友 通過MSN和 斯仔 交談
我諗我細過多數去過...話晒我都係係麼地長大-.-"
下次再去睇下先

頂部

iceluk     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 2370

精華 0
帖子 130
積分 148   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-31

靚女
想不到.. 仍能見到你既帖丫...

鹿明春我都同朋友去過一次..
而家.. 基本上主要做遊客生意..
好多遊客都睇住介紹黎食...
同埋.. 一定要訂位丫.. 唔係實無位..

coeyey :
令仔..禾刀估5到..你仲記得禾r....^^

http://iceluk.sinaman.com
頂部

亞力山大     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 5163

精華 0
帖子 57
積分 131   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-9
來自 大不烈顛帝國
狀態 離線

發表於 2006-8-9 11:50 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 亞力山大 為MSN好友 通過MSN和 亞力山大 交談 Yahoo!
片皮鴨,我自己就整我多,不過都唔知係唔係正宗,有機會去一試正宗既片皮鴨......多謝!!

頂部

pat258     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 452

精華 0
帖子 53
積分 261   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-5
來自 加港兩邊走
狀態 離線

咦~~  原來是靚女 coeyey......  自森林一別、各散東西,別來無恙?

對不起,食肆名字應為「鹿鳴春」,是尖沙咀區的老字號京菜館其中之一 (其他的有「洪長興」(已結業)、和位於漆咸道的「泰豐廔」)。  「鹿鳴春」的所在位置真的偏僻,無人帶去根本都好少會去果頭行......

記得細個時,老豆帶我地去食京菜多數會去「松竹樓」(旺角分店,在西洋菜街近旺角道),因為近和方便,亦有去過「鹿鳴春」和「洪長興」,但較少。 近幾年,松竹樓、洪長興等相繼結業,較似樣的傳統京菜館已賣少見少,較著名的只剩下尖沙嘴的鹿鳴春、泰豐廔,和佐敦的「北京酒樓」。在僧多粥少的情況下,加上飲食雜誌的介紹,要吃傳統京菜也只好去這幾間;而且外國遊客亦慕名而來 (很多日本人),搞到這幾間京菜館門前大排長龍......

很希望這幾間京菜館能繼續營業 (其中結業原因是廚師年紀已大要退休,不易請到有料之人後繼),好讓我們在香港仍能吃到傳統口味的京菜。

mickeyGoUp :
已幫 coey 改返個名! 唔該晒您! ^^

有錢不是萬能,但無錢就萬萬不能!
頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

coeyey: RMK added - PID 8559
SandSAND: 這貼真好! 多謝!! 多謝!!!
mickeyGoUp: RMK added - PID 15903 [ view ]
seong: googood, push
大發仔: I think I\'ll go to this rest\" this weekend. Thks

最後回覆日期: 2007-1-4 02:44 PM
  編輯帖子
快速美言