遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] [貓貓] 關於養街貓
  Snowcat     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24

[貓貓] 關於養街貓

帖子標題 關於養街貓
寵物分類 貓貓

話說係甘既~我而家唔o係香港既~我老豆o係香港~半收養左隻貓~
我想知呢~貓...洗唔洗同拒沖涼架??
因為我屋企做生意既~係D 偏僻D既area有自己既倉同埋祖屋(總之係D郊區area喇)
甘自從隻貓出現左之後, 我老豆就話唔覺得有老鼠~於是就開始比野隻貓食 (買貓糧比拒食)
但係拒無綁主隻貓既..由得拒周圍去既~但拒一叫隻貓呢~隻貓又會出現架渦~
甘拒就每日有餵拒呀~我老豆D伙計又同拒玩下呀甘~但拒又唔會話返去個竇到訓...
其實應該點樣deal with呢D "執返黎既貓" 呢? 又洗唔洗同拒沖涼呢? 如果係, 應該點沖?
因為我老豆話拒而家都有少少驚人, 但你摸拒呢, 拒OK既, 會坐定定既~甘囉
希望有人幫到我

頂部

#喵語*﹋     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 197

精華 2
帖子 205
積分 130   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-25

我姨姨就執o左隻街貓返屋企養喇∼
其實就睇o下你想點對佢o者∼
你爸爸咁做都無o野o既∼
因為以前我媽咪細個都係咁養貓o架∼*
佢o地話貓係由佢通山走∼
唔駛理∼
但係都要睇o下貓仔有幾大囉∼

如果唔係 bb 開鈶養起呢∼
咁我覺得就難教o的喇∼*
你改唔到佢習慣∼
咁佢會破壞你屋企o的地方∼
咁就好似而家咁o既 approach 最好∼
佢o來就o來∼ 走就走∼

係 bb o既話呢∼
我就覺得有養埋佢o既責任喇∼*
如果係呢個 case∼
首先要帶 bb 去檢查∼ 打針∼*
幫佢o地添置一o的o野∼
貓沙盤呀∼ o岩佢年紀食o既糧呀∼
佢磨爪o既玩具呀o個o的∼

不過未打針最好唔好摸∼
佢可能坐定定比你摸其實係唔鍾意o架∼
佢可能等你唔覺意反咬你咁o架∼*

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

如果是放養貓唔使沖涼都得
可以的話就幫佢做 d 防蚤工作
更加可能的話幫佢絕埋育再原地放養
貓貓自己都識得清理自己
比狗狗容易打理好多

不過如果想養得好點
試下比個地方佢訓
執個靚 d 舒服 d 的位置比佢安身都好
呢幾日香港又凍返又落雨
貓貓都要找地方避雨
如果個竇舒服的話
或者會容易點和貓貓相處到

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20

其實我老豆有set個竇比拒架~唔知係拒唔識定係點~拒就唔會返去果到訓囉
甘其實我老豆都忙~拒唔會話放好多心機落去
所以等到我返去, 我就會理隻貓架啦 (如果拒無走左去既話)
所以我想知要點樣deal with呢種街貓囉, 如果我要拎拒去杜虱甘, 甘我要點?
我驚拒唔肯囉, 夾硬黎? 溫野笠住拒? XD

頂部

#喵語*﹋     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 197

精華 2
帖子 205
積分 130   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-25

QUOTE:
原帖由 Snowcat 於 2007-3-7 04:08 AM 發表
其實我老豆有set個竇比拒架~唔知係拒唔識定係點~拒就唔會返去果到訓囉
甘其實我老豆都忙~拒唔會話放好多心機落去
所以等到我返去, 我就會理隻貓架啦 (如果拒無走左去既話)
所以我想知要點樣deal with呢種街貓囉 ...

杜虱o個o的唔難o架喎∼
聽阿姨話∼ 滴一滴落去∼ o的虱自己會跳哂出o來o架喎∼
場面可怕∼

不過如果可以o既∼ o係o的貓糧道都落o的去虱藥∼
咁我諗就應該無問題o既∼*

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

hi, 依家先睇到呢個post, 照你咁講, 都唔洗點理隻猫, 事關猫係好獨立嘅動物,
而且太熱情佢反而會驚, 依家咁就 ok 架啦, 而且你家在郊外, 猫可以自由出入,
good 丫, 至于沖涼呢個問題, 都唔需要理會, 因為猫嘅口水有清潔作用,
反而你需要去獸醫度買一種药用來杜虱, 同"#喵語*﹋"講嘅一樣,
滴一滴落去佢後頸嗰度就 ok, d 虱亦唔會跳哂出來咁恐怖, 放心使用.
最後就係比d時间同佢慢慢相處, 等佢 trust on you 之後, 再帶佢去做絕育手術.
如果有出診嘅獸醫, 最好book 個時间同佢打咗支預防針先啦, 呢樣嘢先係最緊要.

also go there to have a look, should help: http://www.lipscorner.net/viewth ... &extra=page%3D1

最後編輯: woodstock : 2007-3-7 08:05 PM

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20

唔該晒大家呀~~~
我會盡可能叫我老豆買D杜虱果D野比隻貓貓架啦
希望等我返到香港拒仲未走佬喇~甘我就可以好好照顧拒喇

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

mickeyGoUp: 哈哈! 兩隻貓響度講貓 咁 cute 既? 我諗 woodstock 都應該幫到您。
Snowcat: 米奇...你甘得閒係到搞埋d 爛gag...你系咪唔記得你爭我D尾數未找呀?
mickeyGoUp: 係喎! 今晚或聽晚應該可以找埋佢\架喇!
ah_cho: 半收養。。。哈哈

最後回覆日期: 2007-3-7 04:45 AM
  編輯帖子
快速美言