遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 我與儍猫日記 1
woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

我與儍猫日記 1

hello everybody~, 大家好, 我叫woodstock, 第一次喺呢度寫post, haha,
because 見呢度人少少, 個post 夠突出丫嘛, 講笑...其實想同大家分享吓
心得.......

我有4隻猫, 所以每日都好唔得閒. 之前過年, 洗猫籠同佢地個 litterbox,
真係洗到一殼眼淚,班少爺小姐重來攪攪震, 真係想死.....

之前其中两隻唔知點解打咗場大交, 我收工返到屋企, 見到"呀long"(my cat's name)
變咗隻花面猫, 以為好小事, 話两句同幫佢洗吓傷口, 擦d药膏, 過咗两日,
點知見佢成隻死猫咁, 咪即刻帶佢去睇醫生囉. 醫生話佢發高燒,
傷口發炎, 在面骨下面陷晒膿( 但表面上唔多覺), 要立刻做手術, 重話要劏開塊面,
放d膿出嚟, 驚得我丫.......但無得揀wor, 咁嘅情况, 冇得say no......
好彩手術成功, 執番條命仔, 塊面個wound 好番之後生番d毛出嚟, 都唔多覺,
冇變"刁疤long", haha, 好彩!!, 但係都食咗两個禮拜药, 個傷口又要open wound,
插住絛管等d血水可以流出來, 避免再發炎, 同帶住個頸"cool",都好可憐,
but 最可憐嗰個當然喺我啦, 出錢出力,  又要照顧, 又勞氣, 又嚇歺死.
重要求神拜佛唔好有下次 (但都好難講, because 成日得佢地4個喺屋企),
唉....唯有好阿Q咁相信冇下次啦.

--完--

最後編輯: woodstock : 2007-3-7 07:57 AM

頂部

Edmund (馬拉糕)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (情與義,值千金~)
性別 男
UID 478

精華 1
帖子 9332
積分 11511   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-6
來自 馬拉
狀態 離線

發表於 2007-3-6 09:34 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Edmund 為MSN好友 通過MSN和 Edmund 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
有冇佢地d相?
好想睇下"呀long"既貓樣~

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 Edmund 於 2007-3-6 09:34 PM 發表
有冇佢地d相?
好想睇下"呀long"既貓樣~

haha, 制作中, 俾d心機等吓啦

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

四隻咁多?  您真係愛貓之人喎!    有冇留意周慧敏/倪震既消息架?  佢地好似都養左五/六隻貓貓架喎!  

woodstock :

有呀, 佢本"周慧豹"一出, 我就即刻買咗返來睇, 真係會發出會心嘅
微笑架.......strongly recommend 比大家.

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2007-3-7 12:56 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail
我都好鍾意貓架....
可惜冇得養....
因為我老豆唔鍾意貓....

woodstock :
really too bad ar.......

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

哇!好彩你留意到隻貓貓唔妥帶佢看醫生
唔係就感染後會好大件事

慘咯!要插管放血水
亞 long 咪死晒貓咁囉
知唔知邊隻咁唔妥佢呀?
使唔使分開佢地啊?

得閒影 d 相來看下丫

woodstock :
係呀, 真係好彩留意到, 唔係就大件事啦......
其实呀long long 係一隻好霸道嘅猫, 成日撩是鬥非,
唉, 遲早出事, 咪當絰一事長一智 lor.....
d 相制作中, 好快有得睇架啦.

頂部

Kuf316 (三一六)     Rank: 1
新天藍會員 (大懶蟲)
性別 保密
UID 1433

精華 3
帖子 3474
積分 1298   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-20

講得好恐怖啊
但我之前隻hamster都係咁
打到流晒血...搞到要去睇醫生...醫藥費仲好"溶"忝
佢睇完醫生後竟然四腳朝天...嚇到我真係唔知點好
搞到有再帶佢去醫生度...留院幾個鐘忝

woodstock :
luckily, my cats got insurance cover, therefore ok la

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Kuf316 於 2007-3-8 04:09 PM 發表
講得好恐怖啊
但我之前隻hamster都係咁
打到流晒血...搞到要去睇醫生...醫藥費仲好"溶"忝
佢睇完醫生後竟然四腳朝天...嚇到我真係唔知點好
搞到有再帶佢去醫生度...留院幾個鐘忝

睇完醫生後竟然四腳朝天?
點解咁架?
後來醫生話佢發生乜事?

woodstock :
yes, why it happened? I want to know the reason too.

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

Minnie 以前唔鐘意貓架﹐因為細個俾一隻外來貓入佢屋後追住佢﹐從此佢就好驚貓。 直到近幾年﹐佢既同事大部份都係愛貓之人﹐有時仲會齊齊約埋帶 d 貓返 office 添!  咁 Minnie 見得多﹐又發覺佢地都幾得意。

我就不嬲都覺得貓好型!  又可以 "dan" 佢上空中﹐睇住佢好似識輕功咁落地完全無事。  

woodstock :
the cats lover are always gathering here, cats and owners are happy during the function.
yes, 都好型, 真係好似識輕功咁, but my 4 cats are too fat to do that la, 已絰廢咗武功啦, haha

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

其實人類轉左營
以前的父母都會帶仔仔女女出去和小朋友一齊參加 party
而家的新生代家長,就會帶佢的貓貓狗狗出去 garthing
基本上性質一樣
除左比小朋友一齊玩之外
大人們都是一個可以識多點朋友和溝通的渠道

woodstock :
是啊, 現在多了很多單身貴族和不願生小孩的夫婦.

頂部

快速美言