遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 3月6日 星期二 好無聊, 唔知做乜好既吹水post
woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

you are right, I won't eat too much la, still have few hrs to go (off from work)

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

just msn with my brother in HK, he told me that there is a new exam called IELTS,
same as Toful (wrong spelling, took this exam long time ago....), charge hk$ 1,100 each time ar, so expensive.......if you are going to 搵工, better with this test result, poor HK students.

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

搵工關IELTS咩事? 唔係有學位就ok咩?

MT考o左呀, 不過佢為入藉先考!!

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-3-6 05:22 AM 發表
搵工關IELTS咩事? 唔係有學位就ok咩?

MT考o左呀, 不過佢為入藉先考!!

你錯啦, 我細路話因為香港d大學生程度太差, 所以好多公司都要求d學生要考呢個試,
所以淨係得張cert係無曰嘅........徙晒d錢同時間啦......真係惨

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-3-5 18:40 發表
你錯啦, 我細路話因為香港d大學生程度太差, 所以好多公司都要求d學生要考呢個試,
所以淨係得張cert係無曰□........徙晒d錢同時間啦......真係□

咁又幾認同喎! 真係一代不如一代!! 無錯, 現時學的科目/內容, 可能比以前更專/更深入, 但相對地無以前的人的根基咁好! 以英文文法為例, 父母兄姊比我呢代好好多, 但我又比下一代好喎! 莫講話香港, 就連北美以英語為主的國家, 好多時文法都錯, 所以 ... 可能現時身邊太多吸引, 令學習時無以咁認真!!

講返香港, 有cert又唔得, 無cert更死得快, 其實係咪香港教育制度問題呢?

ps. 打到中文喎? 買o左手寫筆?

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-3-6 08:36 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
morning ppl.... i'm dam slpy rite now.. gosh....... how come my aunt likes to wake me up in my slp.... im having headache too.. really.. THANK YOU!!!!!!!!!!! ><

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

兩樣都唔係, 係個friend 屋企有手寫板, 不過寫得好痛苦, 有好多字要諗好耐,
塊板又read唔到我的字......(因為太潦啦), 係囉, 香港的年青人都幾慘, 大學
畢業又點?一樣要考埋d咁嘅試, 張cert都冇咩用, 但係冇又唔得, 都"蹬"佢地慘.

頂部

毛滴屎     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 169

精華 0
帖子 674
積分 483   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

good morning everybody....

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-3-5 05:44 PM 發表
兩樣都唔係, 係個friend 屋企有手寫板, 不過寫得好痛苦, 有好多字要諗好耐,
塊板又read唔到我的字......(因為太潦啦), 係囉, 香港的年青人都幾慘, 大學
畢業又點?一樣要考埋d咁嘅試, 張cert都冇咩用, 但係 ...

大學畢到業都已經好叻啦。。。。無書讀,無野做0個0的雙失仲慚。。。。

都唔知係而家0的野容易左,定係0的人叻左
0的course教既野真係唔夠用。。。讀完個undergradute先知自己仲係咩都唔識。。。

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2007-3-6 08:57 AM 發表

大學畢到業都已經好叻啦。。。。無書讀,無野做0個0的雙失仲慚。。。。

都唔知係而家0的野容易左,定係0的人叻左
0的course教既野真係唔夠用。。。讀完個undergradute先知自己仲係咩都唔識。。。

咪係囉, 都好慶幸自己一早上咗岸, 如果唔係就惨啦, 不過話時話學呀蛋話齋, 以前的程度好似
係好少少, 起碼我考u 嘅時候, requirement 就好唔同, 如果唔係, 我都唔洗嚟加拿大挨騾仔啦, haha.

頂部

快速美言