遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 2007年4月期《料理新鲜人》NTV 水曜剧……松本润
woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

2007年4月期《料理新鲜人》NTV 水曜剧……松本润

水   10:バンビ∼ノ!
劇 名:Bambino!(料理新鮮人)
電視台:日本電視NTV
首 播:2007-04
回 數:  

STAFF
原   作:せきやてつじ「バンビ∼ノ!」
編 劇:岡田恵和
配 樂:
製作人:加藤正俊 村瀬健 浅井千瑞
導 演:大谷太郎
其 它:

為了成為一個成功的廚師,大學生來到東京,經歷著磨礪的同時慢慢的成長

演 員

松本潤(伴省吾)/ 北村一輝(与那嶺司)/ 香里奈(日比野あすか)/ 佐藤隆太(香取望)/ 内田有紀(宍戸美幸)/ 佐々木蔵之介(桑原敦)/ 市村正親(宍戸鉄幹)

主題歌:

相關報導

松本潤 時隔6年主演人氣漫畫《Bambino》
28日獲悉,嵐組合中的松本潤(23歲)將在4月開播的日劇《Bambino》(週三晚10點)擔任主演。時隔6年再次接手連播劇。せきやてつじ氏的人氣漫畫的真人化,松本在其中演繹一位為成為一名成功的廚師而來到東京的熱血青年。因為劇中要展現自己的料理技術還要說意大利文,松本表示自己將同主人公一起磨練成長。
一反以往冷酷的王子形象,潤將飾演的是充滿熱情又大男子主義的青年,以嶄新的面孔與觀眾見面。
此劇是根據《週刊ビッグコミックスピリッツ》(小學館)中連載的せきやてつじ氏的同名漫畫改編而來,是以一家意大利餐廳為舞台,關於主人公“伴省吾”刻苦專研廚藝的成長故事。
製作人加藤正俊說明了開拍此劇的初衷,他表示“原作中不僅是對料理的描寫,更多的是描寫出了人的勤奮。我們想要傳達給世人的正是這種勤奮,廢寢忘食的工作是無上的快樂”。說到為何起用松本,也是因其對工作的熱忱及身上散發出的男人魅力與主人公吻合的緣故。
松本於即將上映的電影《我與妹妹相愛》以及正在TBS播出的《花樣男子2》中均有不錯的表現,有著紮實的戲劇功底。既平成13年之後時隔6年再次主演連播劇,今後松本將投入到料理的特訓和意大利文的學習中去。此外,由於主人公被設定為福岡出身,他還將挑戰博多方言。
對於是否能演好漫畫中的人物,松本很樂觀。他還笑說:“我不太擅長做菜,雖然偶而會做…現在開始特訓如何做意大利菜。意大利文也要從零開始學,以後可能會更辛苦。現在我只知道中田英壽的意大利文說法。”
既正在播出的《花男2》後連續接拍的松本信心十足的說自己與主人公是同一代人,雖然很考驗體力,但仍然十分期待自己的表現。自己也會和主人公一同成長,給觀眾呈現出自己的熱情。次劇將於3月中旬開拍。
HP上免費閱讀原作第1話…初次嘗試此類宣傳
日電29日起開始在官方HP上推行原作第1話的免費閱讀,屆時大家可以提前了解到作品的世界觀,主人公伴上京的經過等。這種方式是對電視劇宣傳的首次嘗試,成為當下談論的焦點。

最後編輯: woodstock : 2007-3-5 11:43 PM

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

貼個收視再講 :

第1 回:2007-04-18   16.6 %  第2 回:2007-04-25   15 %
第3 回:2007-05-02   13.7 %  第4 回:2007-05-09   14 %

其實覺得呢套劇真係幾好睇 !
因為就算唔講劇情 , 就講食都好正 !
何況劇情都唔差 , 講一個有廚師夢o既年青人 ,
點樣達成佢o既夢想 ~ 你話劇情唔夠正面咩 !?
但係就唔知點解唔夠山p果套收得 !?
唔通係因為冇個好似正美咁o既女主角 !?

woodstock :
始終愛情劇是王道嘛, 加埋山 P同長澤, 冇法啦.
我都覺得呢套好睇過求婚, 題材大路, 劇情正面,
而且眾星云集, 就算唔靠主角, 都有號召力.
而且松本啱啱做完花樣2, 人氣都唔差吖,
可能真係輸在女角身上啦.

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

呵呵 ! 仲有一集就結局啦 ~
呢季日劇我諗除o左"時效2"就最鍾意呢套 !

我唔係潤飯 , 睇呢套劇純粹因為個劇情 ,
同埋為o左北村一輝o勒 !

每集都有佢三位收工後飲野傾計o既情節 ,
但就只有北村最吸引我o既目光 ,
而佢每次d衫褲都會同手錶加埋頭上o既太陽鏡襯色 ,
加上佢d邪邪地o既笑容 , 真係對眼好咁自然就跟住佢走 !

有d殘忍都想講句 , 就連坐中間o既靚女亞內田都有d失色 ....

仲有就係 , 第十集都有驚喜就係甜點師傅同伴去唱k果段 ....

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2007-6-22 10:22 PM 發表
呵呵 ! 仲有一集就結局啦 ~
呢季日劇我諗除o左"時效2"就最鍾意呢套 !

我唔係潤飯 , 睇呢套劇純粹因為個劇情 ,
同埋為o左北村一輝o勒 !

每集都有佢三位收工後飲野傾計o既情節 ,
但就只有北村最 ...

我都係, 除咗"風林火山"就輪到呢套喇,
雖然我亦不是松本粉絲, 但佢都算中規中矩,
成套劇我都係為咗睇其他人, 其實我覺得仲可以拍長 d,
好似同劇其他人都未到肉咁, 又話完喇, 幾冇癮呀.

甜品師係呢套劇嘅驚喜, 真係好出呀佢個角色,
佢永遠微傾向上望個 post 好搞嘢,
唱 k 嗰場我啱啱飲緊水 .......

希望最後一集能劃下完美句點.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
我係咪講錯嘢呢?最後一集竟然我要飛住睇.....
點解會咁架?係我嘅問題?定係大結局真係咁悶呢?
你地點睇呀?

最後編輯: woodstock : 2007-6-29 06:39 PM

頂部

白手興家     Rank: 2Rank: 2
天藍商家
性別 保密
UID 199

精華 0
帖子 121
積分 3116   詳情

閱讀權限 1
註冊 2006-6-25

叫單時的意大利文很皓.
我也買了一個鉗來煮意麵.

頂部

小美     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (烈彪嬰兒)
性別 女
UID 283

精華 0
帖子 3273
積分 1137   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-28

我仲未開始睇

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

無線而家星期日中午播呀!

松本潤好似幾令仔咁喎!

頂部

白手興家     Rank: 2Rank: 2
天藍商家
性別 保密
UID 199

精華 0
帖子 121
積分 3116   詳情

閱讀權限 1
註冊 2006-6-25

為了學做廚師, 未婚妻也可放棄!!

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

Edmund: 很好的貼子!! 無言感激!!!
woodstock: RMK added - PID 109897 [ view ]

最後回覆日期: 2007-5-12 04:32 AM
  編輯帖子
快速美言