遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 港男娶港女 10年跌8.6%
薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-2-23 01:04 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
港男娶港女 10年跌8.6%

港男娶港女 10年跌8.6%
(明報) 02月 23日 星期五 05:10AM
【明報專訊】香港女士難找伴侶成為近年經常談論的話題,統計處最新的數據顯示,與10年前比較,06年迎娶港女的港男人數減少8.6%,6萬名新婚的港男當中,46%是娶內地女士。另外,15歲以上的未
廣 告

婚女性,也在10年間勁升31%,增加22萬人。

數據同時顯示,港人愈來愈遲婚,男士初婚年齡由96年的30歲,升至31歲;女士亦由27歲增至28歲。

中期人口調查結果顯示,在扣除外傭後,06年每1000名女士,只有961名男士,即「女多男少」,而在96年,每1000名女士,則有1037名男士,顯然仍是「男多女少」。

未婚女性大增31%

統計處指出,從統計分析,本港15歲以上未婚男女數目,在06年相當接近,各有約96萬人,但值得注意的是,未婚女性人數在過去10年,由74萬升至96萬,即10年多了22萬人(增加31%)。

統計處長馮興宏說,未婚男士會與平均年輕3歲的女士結婚,比較這兩個組別,整體上是女多於男,而年長年齡組別女性較男性多,未婚女性一般教育程度較高。

港女嫁內地人增兩倍半

另一項值得注意的是,港男娶內地女的趨勢愈來愈普遍。06年約有6萬名港男結婚,但當中只有3.2萬娶港女,較10年前少3000人。最新的趨勢是,港男申請內地女士來港註冊,所以申請俗稱「寡佬證」赴內地結婚的人數,由96年的2.2萬,減至06年的1萬人,但迎娶內地女士的男士卻有增無減。

近年港女嫁予內地人的數目亦有所增加,由96年的1821人增至06年的6500人,增幅257%。

對於港男多娶內地女子,以及適婚人士中女多男少,會否影響港女覓情郎,令未婚女士人數大增。統計處長馮興宏表示難以評論。副統計處長梁錦滔說,數字反映港女有機會在港找到男伴,但能否成為佳偶,則要視乎雙方是否情投意合。

--------------------------------------------------------
HK 男人會唔會絕種
and heard that the chance of getting a baby boy is lower than baby girl... something related to the sperm.. @@" couldnt remember well,....

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

我相信唔會絕種O既..
但會唔會變稀有動物...
要受到特別保護呢 XDD

薰衣草 :
hey! havnt talk to u for so long.. how's things going?

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

睇黎我呢D<---男士

第日 一定好多 女追了∼∼HAHA

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

唉 ! 或者hk o既 女子用太多時間去進修 ,
跟住又用咗d時間去做野 !
所以俾hk d 男士覺得hk o既女士唔可愛 !

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2007-2-25 02:11 AM 發表
唉 ! 或者hk o既 女子用太多時間去進修 ,
跟住又用咗d時間去做野 !
所以俾hk d 男士覺得hk o既女士唔可愛 !

可唔可以咁講呢
香港的女仔上進和獨立左好多
越來越難揀對象

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 super-hing 於 2007-2-23 09:35 PM 發表
睇黎我呢D<---男士

第日 一定好多 女追了∼∼HAHA

haha ...  u are not in HK now anyway ...     

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-2-23 08:40 PM 發表

hey! havnt talk to u for so long.. how's things going?

係lor.. 好耐冇見你..
呢排好懶上黎..

頂部

yipgp527     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 6559

精華 0
帖子 24
積分 253   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-14

可能因為香港女仔越黎越叻, 而一般男生都係想搵一個要佢地去照顧既女生做老婆啦我覺得...
同埋香港既女仔我覺得都好獨立, 所以可能會對自己想搵既對象既要求好高 (嗯... 我諗女仔總會想搵一個比自己強既男仔)
另一方面, 如果一個男仔覺得自己既另一半係強過自己的話, 唔多唔少一定會有d自卑/頂唔住啦
同埋可能內地既女仔俾人既感覺係比較溫柔同順得人掛? 冇乜男仔會唔鍾意呢兩點既...

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-3-1 12:08 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 小神 於 2007-2-28 07:10 PM 發表

係lor.. 好耐冇見你..
呢排好懶上黎..

y so lazy ar?? lol

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-3-1 12:14 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 yipgp527 於 2007-3-1 11:25 AM 發表
可能因為香港女仔越黎越叻, 而一般男生都係想搵一個要佢地去照顧既女生做老婆啦我覺得...
同埋香港既女仔我覺得都好獨立, 所以可能會對自己想搵既對象既要求好高 (嗯... 我諗女仔總會想搵一個比自己強既男仔)
另 ...

so it's important to be weak once a while... =)

頂部

快速美言