遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 2月13日 星期二, 傾下講下人情味既水吹post
ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 MT 於 2007-2-13 09:46 發表
hi jo sun all .....

yes fun e ...   my aunt is like that ...     she would remember sth that she got mad few yrs ago ...   and few yrs later if sth happen again ...   she would get crazy ...   a ...

無所為啦, 大少又唔係做佢地女婿!! 最緊要係妳鍾意大少咪得o羅!! 得罪講句, 醫生大晒咩, 佢唔係樣樣都識, 可能大少有某d強項, 佢連聽都未聽過呢! 所以唔需要睇低自已喎!!

如果我係妳的話, 一定會出聲, 同佢地講好多野一早定好就改唔到!! 大少探佢地係尊重, 如果佢地唔覺需要尊重的話, 咁以後就唔好話人唔尊重!! 我以前都係咁同我老豆講o架!! 搞到佢無聲出!!

過2日下o左氣, 問多次都係咁就唔好再啋佢地啦!! 重有呀, 佢長氣的話, 咪學返佢重要再長氣過佢, 試多幾次佢就知煩而少出聲! (都係親身實驗過, work!!)

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-2-13 11:30 PM 發表

無所為啦, 大少又唔係做佢地女婿!! 最緊要係妳鍾意大少咪得o羅!! 得罪講句, 醫生大晒咩, 佢唔係樣樣都識, 可能大少有某d強項, 佢連聽都未聽過呢! 所以唔需要睇低自已喎!!

如果我係妳的話, 一定會出聲,  ...

and yesterday my uncle asked me if we are really stable ...  after we get married ...    if we are going to have hard time controlling the money ...    if he has potential ...    don't know how to answer ...  

佢地好現實 ka ...

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

我諗住十八號 Chinese New Year 返 downtown 食飯o個陣 ...  等 auntie 心情好好o個陣 ...  會再問 ...  

he said he wanna come on tue. or wed. cause it's my dayoff ...

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 MT 於 2007-2-13 10:55 發表
and yesterday my uncle asked me if we are really stable ...  after we get married ...    if we are going to have hard time controlling the money ...    if he has potential ...    don't know how ...

今次又唔一定係現實, 因為係"事實", 我係過來人可以分享一下, 結婚雖然大有大搞細有細搞, 但普普通通都要萬五至兩萬花係婚禮上, 未計要買樓等等額外開支, 所以真係要有準備!! 如果呢邊搞一次返香港又搞一次, 咁要更多錢!!如果得的話一定要比cash, 因為稅方面真係慳唔少!!

QUOTE:
原帖由 MT 於 2007-2-13 11:05 發表
我諗住十八號 Chinese New Year 返 downtown 食飯o個陣 ...  等 auntie 心情好好o個陣 ...  會再問 ...  

he said he wanna come on tue. or wed. cause it's my dayoff ...

tue / wed .... 即係初三初四喎, 如果佢地係好重視古老傳統的話, 初三就唔好去拜年啦, 赤口呀!! 記得買少少手信去呀!! 飲唔飲酒o架? 買少少海味加支紅酒啦!!

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2007-2-14 12:31 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail

QUOTE:
原帖由 MT 於 2007-2-14 12:05 AM 發表

希望你唔好介意, 我想問你既大少係唔係外國人啊..

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 koon1218 於 2007-2-13 11:31 發表

係喎! MT一路都無講, 不過我估係中國人!

koon koon 好o麻? 妳地BT區好人強馬壯喎!

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2007-2-14 12:49 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-2-14 12:35 AM 發表

係喎! MT一路都無講, 不過我估係中國人!

koon koon 好o麻? 妳地BT區好人強馬壯喎!

早晨啊蛋蛋...
你呢排好忙啊....
我都係啊...
要上黎吹水都冇時間....
...
不過我未知316係負責邊版....

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-2-14 12:30 AM 發表

今次又唔一定係現實, 因為係"事實", 我係過來人可以分享一下, 結婚雖然大有大搞細有細搞, 但普普通通都要萬五至兩萬花係婚禮上, 未計要買樓等等額外開支, 所以真係要有準備!! 如果呢邊搞一次返香 ...

其實我都明 ...   aunt and uncle 都係關心我 ...   擔心我o既 future ...    成日都話以我o既條件 ...  可以搵到比大少爺好o既 choice ...

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-2-14 12:30 AM 發表
tue / wed .... 即係初三初四喎, 如果佢地係好重視古老傳統的話, 初三就唔好去拜年啦, 赤口呀!! 記得買少少手信去呀!! 飲唔飲酒o架? 買少少海味加支紅酒啦!!

初三 Tue ar ???    so i asked him to come on wed. then ...     大少爺話買 jor 蘿白糕 ...   

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 koon1218 於 2007-2-14 12:31 AM 發表

大少爺都係香港人 ...   

頂部

版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2007-2-14 12:58 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail

QUOTE:
原帖由 MT 於 2007-2-14 12:51 AM 發表

其實我都明 ...   aunt and uncle 都係關心我 ...   擔心我o既 future ...    成日都話以我o既條件 ...  可以搵到比大少爺好o既 choice ...   

初三 Tue ar ???    so i asked him to come on wed. ...

啊...蘿蔔糕 ??

未聽過有人送呢樣野...

頂部

快速美言