遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [疑難] 在 text file 內加入 audio file 可以嗎﹖
ffhk     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 9047

精華 0
帖子 312
積分 126   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-25

在 text file 內加入 audio file 可以嗎﹖

我正在做一些 notes (text file) ﹐  又在網上 load 了一些有關的 audio scripts﹐  想張這些 audio scripts 加入我的 notes 內﹐  這樣便可 以又睇又聽﹐都

請問有沒有人知什樣做呢﹖

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

以我所知就唔得。 真正既 text 檔係可以俾一般 Text Editor 開啟 (notepad, textpad...etc.)。 而果 d Text Editors 係唔會識得處理果 d audio scripts﹐所以佢只會將 audio scripts 當係 text 咁樣顯示﹐唔會執行任何其他操作。

如果您想又可以睇又可以聽﹐可能您應該選用其他方式做 notes 喎。  您果 d  audio scripts 其實係咩黎架呢?  係 d scripts 用黎 embed 個 player 響 IE 內?  定係可以 click 落去跟住會自動開 windows media player 之類?

頂部

ffhk     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 9047

精華 0
帖子 312
積分 126   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-25

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-2-13 12:08 AM 發表
以我所知就唔得。 真正既 text 檔係可以俾一般 Text Editor 開啟 (notepad, textpad...etc.)。 而果 d Text Editors 係唔會識得處理果 d audio scripts﹐所以佢只會將 audio scripts 當係 text 咁樣顯示﹐唔會執行 ...

那些 scripts 是一些網上語言教學﹐click 落去就開 realplayer。

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 floflo 於 2007-2-13 07:49 PM 發表

那些 scripts 是一些網上語言教學﹐click 落去就開 realplayer。

明白了。 首先﹐在網上看到的是 HTML 吧。 而 HTML 雖然可以用 notepad 開啟﹐但如要真正看到格式﹐必需用 IE/Firefox 等瀏覽器﹐或用 Word 之類也可開啟。  而裡面的連結﹐其實是指向一個檔案﹐該檔案可以在您的電腦﹐也可以是在網上。 而您所需的是一個網址。 當您點擊該連結時﹐Windows 便會因應該檔的 extension (.rm, .doc, .wmv...etc.) 而啟動相關的軟件。

您在您的 html 檔內﹐可寫入:

<a href="http://something.com/somefile.rm">Click here</a>

而您的 notes 必須是 .htm 或 .html extension。

您有 Microsoft Word 嗎?  用 Word 來寫 HTML 會較易﹐否則您要學習 HTML  語法呢!

頂部

快速美言