遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] wireless問題
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

wireless問題

我屋企係用cable上網
cable->wireless router->desktop(by lan) + laptop (by wireless)
rounter係linksys
由幾個星期前開始部laptop就會上上下網就disconnected
以為隻router有事啦,去買左隻新
都仲係咁,又再去換過隻modem,都係無用

而家情況越黎越衰
desktop可以用bt download野,但係上internet睇website就唔得
部laptop就一detect到個wireless,上一陣又disconnect
一時話係network problem,一時話detect唔到ip
已經試過用windows入面0個個repair function,都係無用

咁點算呀?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2007-2-8 15:35 發表
我屋企係用cable上網
cable->wireless router->desktop(by lan) + laptop (by wireless)
rounter係linksys
由幾個星期前開始部laptop就會上上下網就disconnected
以為隻router有事啦,去買左隻新
都仲 ...

試下唔用bt有無事!

btw, 新router都係linksys? 張wireless card又係邊張呀? 換o左邊隻modem? 乜rogers可以換咩? 我個modem 要比錢買喎!!

ah_cho :
唔用bt條命就長少少,但係都係會cut線

之前隻router都係linksys
我用shaw cable架,modem唔駛錢,有咩事可以換
個modem係motorola

我唔知我個wireless adparter係咩呀,dell機係咩呀?
不過我sure佢係work,因為我0係學校用wireless都無事

最後編輯: ultraegg : 2007-2-9 05:26 AM
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我唔知幫唔幫到您﹐不過我可以分享下我既經驗:

以前:
- Linksys wireless 4 port router
- Cable ISP
- 用 bt 時所有 Lan computer 上唔到網﹐但 bt 運作正常﹐如果關 bt 就一切回復正常 (有時要 reset 埋 router)

無耐之前:
- 同一個 Linksys router
- Fiber Optic ISP (speedwise, downstream 同以前差唔多﹐但 upstream 快好多)
- 同樣程況仍會發生

現在:
- D-link wireless 4 port router
- Fiber Optic ISP
- 用唔用 bt 都一切運作正常

究竟係唔係關個 router 事呢?  我未有時間研究。

您可唔可以借個 router 或者去買個 D-Link 返黎試下呢?

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

係呀係呀,我岩岩發現,唔上bt係無事架
一上bt就出事。。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

呢個係linksys 的問題, 我以前都試過, 亦問過linksys點解決!

linksys回覆話同firmware或mtu setting有關, 建意upgrade fireware
To adjust MTU settings, please follow instructions in the link below.
http://linksys.custhelp.com/cgi- ... _created=1084210366

但我試過效果唔係咁大!

d-link .... 未用過, 以前聽人講過唔係咁好, 所以一路都係用linksys

ah_cho :
等我試下upgrade啦
我之前都contact過linksys,佢地答左等於無答

希望upgrade左會work啦
我隻router買左個幾月。。。 refund又無,都唔知點算

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

唔該阿蛋!

我其實都係幾喜歡 Linksys 既﹐而 D-Link 係跟個 FiberOptic 黎既。 我都係覺得 D-Link 雞 d 所以一直都唔肯用﹐但後來聽我 cousin 話佢用個 D-Link bt 無事喎﹐所以我先好唔甘願地去試試﹐之後真係發覺 ok 喎!  而使用方面﹐作為一個普通用家﹐我又唔覺 D-Link 有咩唔妥...  所以就轉左用 D-Link 勒。  個 Linksys 俾左我細佬用。 佢唔 BT 既﹐所以佢都用得好開心。

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-2-9 10:42 發表
唔該阿蛋!

我其實都係幾喜歡 Linksys 既﹐而 D-Link 係跟個 FiberOptic 黎既。 我都係覺得 D-Link 雞 d 所以一直都唔肯用﹐但後來聽我 cousin 話佢用個 D-Link bt 無事喎﹐所以我先好唔甘願地去試試﹐之後真係 ...

聽你咁講, 似乎都係要轉用下d-link先得. 想轉用wireless n, 但屋企用又好似好浪費咁!

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

咁我仲又一個問題。。。
我可唔可以買隻cheap cheap無wireless既router (0個0的好平)
咁駁:
cable->non-wireless router-> one LAN to desktop / one LAN to linksys wireless router
咁work唔work呀,bypass左隻linksys入desktop

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2007-2-9 17:28 發表
咁我仲又一個問題。。。
我可唔可以買隻cheap cheap無wireless既router (0個0的好平)
咁駁:
cable->non-wireless router-> one LAN to desktop / one LAN to linksys wireless router
咁work唔work呀, ...

可以, 但如果無任何其他setting for linksys的話, 會變成2個network喎!!
但家用的話, 問題亦唔算大

ah_cho :
咁d-link + linksys會唔會有問題呀?

應該買wired hub定係wired router?

最後編輯: ultraegg : 2007-2-10 08:21 AM
頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

阿嘈﹐咁縛法會係一個幾好既實驗!     如果真係關 linksys router 事﹐而您既做法應該係另 linksys 唔再需要 route bt 既 traffic﹐咁應該就唔會 "bring down" 個 router 喎。  值得一試!    

但唔知會唔會令 d wireless connection 慢左架呢?  因為我試過:

cable > cable modem > IP phone modem > router.. 間 ip phone company 係咁教我地縛﹐而出黎既所有經 router 上既電腦 connection 都慢過以前。  於是我就照返自己方法:  cable > cable modem > router﹐然後將 IP phone modem 當一其中一部電腦泔縛上 router﹐咁樣電腦又快﹐ IP Phone 有一樣用得。

所以當您 wireless 既 traffic 要俾另一個 router route 一野先﹐理論上係會慢左﹐但慢幾多就唔知﹐可能好 insignificant 都未定。  試完話我地知丫!  

頂部

快速美言