诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 自動熄機問題 - 幫幫手呀大家
  一殺     Rank: 1
XS缺
性別 保密
UID 12598

精華 0
帖子 6
積分 30   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-9-23

自動熄機問題 - 幫幫手呀大家

X-Seek
此 X-Seek 主題價值 50 XS
X-Seek 出題者 一殺 希望能在 2007-2-22 12:21 AM 前尋找到解決方案。
已於 2007-3-5 10:48 PM 由 ultraegg 選出最合適的解決方案及關閉 X-Seek 主題。

..我未中毒,個時.....都會自動熄機..係冇la la打打下機會熄.....唔打機..就咁上網係唔會=.=有冇人可以話我知點解.......幫幫手.,....同埋宜家中左個spy病毒 ....請大家....幫幫........help!

ultraegg :
已3次聯絡出題者, 但未有回覆, 現由版主代為關閉主題及作出評分

[ 觀看解決方案 ]

最後編輯: mickeyGoUp : 2007-2-8 09:09 AM
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

最後編輯: ultraegg : 2007-2-8 01:15 AM
頂部

francais (咩咩)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576
積分 17581   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-8-21
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2007-2-8 10:25 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail
如果唔打機就唔會甘有可能係cpu過熱的問題啦
又或者mainboard有問題,不如dl個everest來check下cpu溫度先

頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

As what we discuss in here, your computer may have overheating issue ...
You have to check the cooling fan of your CPU and video card; plus checking the power supply too.

頂部

XS缺
性別 保密
UID 12598

精華 0
帖子 6
積分 30   詳情

閱讀權限 30

我岩岩睇左...佢講個d野,......佢話the cpu was prviously shutdown due to a thermal event (overheating)....我知佢係cpu過熱~~~有咩方法>>>>可以令佢>>>唔自己熄呀.....唔該大家幫幫手呀

頂部

XS缺
性別 保密
UID 12598

精華 0
帖子 6
積分 30   詳情

閱讀權限 30

同埋....我次次掃到果一鍾唔知咩毒...電腦就會自動restart!...我宜家可以點做呀........

頂部

francais (咩咩)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576

閱讀權限 70
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2007-2-8 10:11 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail
好簡單啦,check下cpu同散熱片的接觸是否有問題,接觸不良會影響散熱
又或者,一了百了的方法,買一個新的cpu風扇
掃毒過程restart,都好大程度因爲過程中cpu佔有率太高造成overheat
我就覺得換佐個cpu fan先再睇下點

X-Seek 解決方案 1/1   
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 francais 於 2007-2-8 09:11 發表
好簡單啦,check下cpu同散熱片的接觸是否有問題,接觸不良會影響散熱
又或者,一了百了的方法,買一個新的cpu風扇
掃毒過程restart,都好大程度因爲過程中cpu佔有率太高造成overheat
我就覺得換佐個cpu  ...

無錯, 換一個新的cpu fan係第1步. 另可加裝case fan層加空氣流量, 都可減低case內的溫度. 最後用吸塵機吸下, 機內清潔都好有幫助!

頂部

XS缺
性別 保密
UID 12598

精華 0
帖子 6
積分 30   詳情

閱讀權限 30

咁關唔關..個火牛事?????我d fd話我成日開通頂...個火牛..頂唔到....

頂部

雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576

閱讀權限 70
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2007-2-8 11:04 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail

QUOTE:
原帖由 一殺 於 2007-2-8 10:42 PM 發表
咁關唔關..個火牛事?????我d fd話我成日開通頂...個火牛..頂唔到....

無關係,我一直都係24*7都無事
不過後來就係cpu fan神佐,換佐就咩事都無

頂部

快速美言