遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 你會唔會為左“服務態度”而唔去一間SHOP﹖
三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-23
來自 忘憂山莊
狀態 離線

原來好多人都有呢類經驗既~
睇黎D 人真係要好好諗下自己既服務態度喇﹗
(好彩我通常都好客氣﹗﹗哈哈)

咁我唯有如實報告比我老細知喇﹗
因為一個員工﹐真係會影響好大架~~

不過﹐又有樣野好奇怪﹐就係被投訴態度唔好既呢位SALES
佢當值個日﹐生意額算係唔錯架窩~
咁又點解釋呢﹖﹖
我就諗唔明喇。。。。

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-2-7 11:19 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 三姑 於 2007-2-6 06:42 PM 發表

不過﹐又有樣野好奇怪﹐就係被 ...

hard sale?? @@"
i've tried once b4 la.. i went to buy the air fresher for my car..
and i was not sure if the air fresher would be "over smelly"
so i asked her..
and she was like "u can adjust it ga ma.. jeh jeh"!!
#$%#$^ i was mad in my heart loh..
but coz i really likke the smell and that shop is kinda cheaper.. so i ended up buying that air fresher.. gosh!

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 三姑 於 2007-2-6 05:42 發表

不過﹐又有樣野好奇怪﹐就係被 ...

好多人都係入去比錢就行, 無同佢有過任何語言上的接觸, 咪會出現呢個情況o羅!!

好多時買野我都無同任何sales傾偈!

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

都有架!我大學四年裡面只係去過一次『肯得雞』,因為佢嘅服務態度實在太雞,可能大陸嘅『肯得雞』唔夠外國嘅專業,諗住叫個餐,要哥個冇哥個,最後點左一個自己唔想食嘅,都算喇!仲要等成十五分鐘先有,都算喇!最後個侍應仲好唔老黎咁將個餐放低就走,仲要一句聲都唔出,勁!

所以而家我返左澳門死都唔食『肯得雞』......

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-2-7 09:51 AM 發表

好多人都係入去比錢就行, 無同佢有過任何語言上的接觸, 咪會出現呢個情況o羅!!

好多時買野我都無同任何sales傾偈!

有時service好會傾多兩句
但係最怕去bank,0個0的clerk真係問候晒你成家,過好禮貌
搞到要等好耐

頂部

Kuf316 (三一六)     Rank: 1
新天藍會員 (大懶蟲)
性別 保密
UID 1433

精華 3
帖子 3474
積分 1298   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-20

我都一定唔會再去lo
我試過兩次服務態度好差既食店
一間係賣"艇包" (sub) 又比較出名既快餐店
發生都係好幾年前既事
咁某日去返工...咁lunch time就走左去買lunch...咁岩岩有個間野既coupon
所以就諗住去試下...入到去就"第"左張coupon卑整包個個人
咁個個人就話卑$時先拎張coupon...就叫我整包先
咁個個人就問我話要幾長...half or full...咁我見coupon係6"先有discount...所以就話係6"啦...
咁個個人又再問我要half or full...我又話要6"...因為個時我第一次去食...唔知佢half有幾長,full有幾長
咁我地repeat左哩個conversation幾次...我頂唔順就話要full
咁佢就整左....我就拎左去卑$...
我拎左張coupon卑收$個個...咁佢就打左個銀碼...我岩岩就唔夠$$
所以就話唔要一半...個收$$$既即刻睥住我..之前又細細聲講左d野...個收$$仲好似係manager黎忝囉...
個時真係好嬲...我明明同整包個個講話要6"...咁佢問返我係half定full...大佬...家下你係個度做都唔知6"係咩...唔係仲有問題咩?!?!?!
自從個次之後就冇再幫襯佢啦

上年又有一單
我同d frd去食all u can eat...但d服務生d態度超差...係講每個都係
叫佢又扮聽唔到見唔到...order永遠唔到...吹佢都係唔黎
最後買單時仲衰...佢地知道我地要買單...即刻係張單度寫 10% service charge
我地即刻黑晒口面...仲係佢地面前 (當時manager都係度...但佢係其中一個) 大大聲咁話佢地
咁又同佢講話乜service charge唔係b4 tax咖咩?!?! (其實我地有權唔卑...但都係卑左)
咁個manager就話幫我地改...之後一邊走一邊鬧佢地...真係一仙既tips都唔多卑
以後亦都唔會再去...就算係都會卑面色佢地睇

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-2-9 10:33 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 Kuf316 於 2007-2-9 10:28 AM 發表
我都一定唔會再去lo
我試過兩次服務態度好差既食店
一間係賣"艇包" (sub) 又比較出名既快餐店
發生都係好幾年前既事
咁某日去返工...咁lunch time就走左去買lunch...咁岩岩有個間野既coupon
所以就 ...

y didnt u ask him how long is half and how long is full?

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

if depends how bad the service is..
if its a restaurant, i am sure i wont go again..

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-2-9 01:34 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 小神 於 2007-2-9 01:32 PM 發表
if depends how bad the service is..
if its a restaurant, i am sure i wont go again..

好耐冇見啦,神仔

頂部

Kuf316 (三一六)     Rank: 1
新天藍會員 (大懶蟲)
性別 保密
UID 1433

精華 3
帖子 3474
積分 1298   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-20

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-2-9 10:33 AM 發表

y didnt u ask him how long is half and how long is full?

我當時又冇諗...個時得個15,16...邊會諗咁多
不過真係一個好好既問題
可能自己蠢掛~

頂部

快速美言