遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 中國的品質檢查制度
  花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

中國的品質檢查制度

記得數個月前太陸驗到 SKII 的護膚產品有問題
早個星期又說驗到多個國外大名牌的衣服品質又出問題
印象中說 "絲" 的產品 PH 值偏酸
皮革制品的固色度不夠,直接接觸皮膚的話
經過汗水溶解後,這些染料被皮膚吸入會對健康做成威脅芸芸

看了這篇報導後,我真是覺得好好笑
簡直是司馬昭之心

以我所知,大陸的成衣生產品質更可怕都有喇
我試過在蘇州買一件真絲睡衣
穿了一晚之後,整個床單都紅了
我想我這晚都不知吸了多少這些染料入皮膚

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

咩佢地有quality control既咩?
佢地真係咩都做得出
假雞蛋,毒鹹蛋。。。
真係咩都有,我等緊佢地出假菜同魚,哈哈

其實佢地0的"科技"咁高,點解唔用0的心機去整0的有用(無毒)野呢?

日本都有好多"假"野,好似蟹柳咁,最少唔會食死人先啦

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 ykwan850 於 2007-1-30 16:02 發表
咩佢地有quality control既咩?
佢地真係咩都做得出
假雞蛋,毒鹹蛋。。。
真係咩都有,我等緊佢地出假菜同魚,哈哈

其實佢地0的"科技"咁高,點解唔用0的心機去整0的有用(無毒)野呢?

日本都有 ...

問題我估同教育水平有關!! o個班人只係想發逹, 無諗後果, 心態係你死o者, 關我咩事!! 如果公民教育做得好, 點都知有邊d野係唔可以做!!

嘈嘈: 假魚 .... 香港有啦, 油魚當雪魚!! 大陸除o左騙子係真之外, 我真係諗唔到有咩係真!!

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-1-30 02:18 PM 發表

問題我估同教育水平有關!! o個班人只係想發逹, 無諗後果, 心態係你死o者, 關我咩事!! 如果公民教育做得好, 點都知有邊d野係唔可以做!!

嘈嘈: 假魚 .... 香港有啦, 油魚當雪魚!! 大陸除o左騙子係真之 ...

雪魚點都係條魚呀
我估第日有用唔知咩chemical做既魚

頂部

cas52612     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 250

精華 0
帖子 282
積分 1556   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-26

我們偉大的祖國對「欲加之罪,何患無辭」八個字表現得淋漓盡致。

最後編輯: cas52612 : 2007-1-31 01:56 PM
頂部

francais (咩咩)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576
積分 17581   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-8-21
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2007-1-31 01:41 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail
祖國依家全民為人民(幣)服務,其他理得你死啦~

頂部

history9a     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 3274

精華 0
帖子 311
積分 398   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-3

QUOTE:
原帖由 花子姐姐 於 2007-1-31 03:27 AM 發表
記得數個月前太陸驗到 SKII 的護膚產品有問題
早個星期又說驗到多個國外大名牌的衣服品質又出問題
印象中說 "絲" 的產品 PH 值偏酸
皮革制品的固色度不夠,直接接觸皮膚的話
經過汗水溶解後,這些染 ...

I am just curious, could it be that China has 2 different quality control departments, and one is mainly for import products and the other one for domestic products?

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ykwan850 於 2007-1-31 05:20 AM 發表

雪魚點都係條魚呀
我估第日有用唔知咩chemical做既魚

齋鋪的芋魚算唔算?

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 history9a 於 2007-1-31 06:10 PM 發表

I am just curious, could it be that China has 2 different quality control departments, and one is mainly for import products and the other one for domestic products?

應該咁講
佢地是用唔同的標準來檢驗
AQL (Acceptable Quality Level) 都有好多不同的 standard
一般大牌子自己 QC 本身的 standard 都好高喇
就我所知,有邊個會將皮革用品直接接觸皮膚?
所有皮製品都會加上裡布的
還有就是所有 100% pure silk 的染廠用的染劑
都需要一定程度的酸性化學物料才能上色

如果按照他們對於國外名牌的 level 來檢查本國生產的所有服裝,無一樣能通過的
所以看到這個報導時,我只能怪笑幾聲而已

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-1-31 11:47 AM 發表
我們偉大的祖國對「欲加之罪,何患無辭」八個字表現得淋漓盡致。

在這 8 個字之前,應該還有好大篇的故事
通常他們平時對商家廠家的制度都寬鬆的,黨員是為人民服務嘛
人民是國之根本,外資就是肥料,靠外資的支持人民才可更茁莊成長,這是我們經常聽到的互惠互利
到了國家需要外資投放多點額外營養補品時,如果商家皺一下眉頭,真正為人民服務的牌就要打出來了,小官員就會問領導要出那招來 "搞一搞他",領導們就會暗示「欲加之罪,何患無辭」

頂部

快速美言