诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 手提電腦聲音問題
大懶蟲     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 104

精華 0
帖子 18
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-6-24

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-1-28 04:24 AM 發表

你所指的電腦公司是你買電腦的舖頭還是代理?
Function key原本就是沒有功能的,你Notebook上的Hot Key功能都是由附巧w。
如果未過保用期,你可以打去技術支援教你set番,佢地有責任咁做,就算過了保用亦都 ...

就係問左技術支援部, 佢話要我問問YM, 如果唔得就要format!

頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

如果這個問題不是在太久之前發生, 可以用System restore ...
Start -> Control Panel (switch to Catagory mode) -> Performance and Maintenance
-> System Restore (on your left-hand-side)
Under System Restore:
1)Pick "Restore my computer to an earlier time", click Next
2)Choose the date and time just right before you installed YM, click Next
3)Follow the instruction

Hope it can help ....

X-Seek 解決方案 1/2  [ 觀看下一個解決方案 ]  

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 大懶蟲 於 2007-1-28 08:15 發表

就係問左技術支援部, 佢話要我問問YM, 如果唔得就要format!

唔係呀, 懶到咁, 佢地有責任幫你解決喎, 同佢講, 如果ym証明到唔係佢地的問題, 咁係咪賠償先!! d tech support又會懶到咁!! 全世界咁多人用ym, 咁咪死晒!! 你試下reinstall sound card driver先啦, 應該解決到你個問題

頂部

藍之初
性別 女
UID 104

精華 0
帖子 18
積分 100   詳情

閱讀權限 30

QUOTE:
原帖由 hkbc_oldcake 於 2007-1-30 02:43 PM 發表
如果這個問題不是在太久之前發生, 可以用System restore ...
Start -> Control Panel (switch to Catagory mode) -> Performance and Maintenance
-> System Restore (on your left-hand-side)
Under ...

我想問咁樣做會唔會冇左原本有嘅files ga?
係咪需要back-up先呢?

頂部

藍之初
性別 女
UID 104

精華 0
帖子 18
積分 100   詳情

閱讀權限 30

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-1-30 11:53 PM 發表

唔係呀, 懶到咁, 佢地有責任幫你解決喎, 同佢講, 如果ym証明到唔係佢地的問題, 咁係咪賠償先!! d tech support又會懶到咁!! 全世界咁多人用ym, 咁咪死晒!! 你試下reinstall sound card driver先啦, 應該解 ...

我唔識點樣reinstall sound card driver呀~可以教下我嗎?

頂部

cas52612     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 250

精華 0
帖子 282
積分 1556   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 大懶蟲 於 2007-2-2 12:41 AM 發表

我唔識點樣reinstall sound card driver呀~可以教下我嗎?

開始-->控制台-->系統-->硬體-->裝置管理員-->音效咭下面雙擊-->驅動程式-->更新驅動程式

再穩陣D
開始-->控制台-->系統-->硬體-->裝置管理員-->音效咭下面雙擊-->驅動程式-->解除安裝
reboot computer
正常會顯示找到新硬體, 跟步驟安裝番驅動程式即可

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 大懶蟲 於 2007-2-1 11:39 發表

我想問咁樣做會唔會冇左原本有□files ga?
係咪需要back-up先呢?

system restore只係back date之前的system setting同application, data files係唔會有影響!

QUOTE:
原帖由 大懶蟲 於 2007-2-1 11:41 發表

不如講比我知係咩牌子同model, 我幫你download 晒 driver, 然後再教你點做啦!

頂部

藍之初
性別 女
UID 104

精華 0
帖子 18
積分 100   詳情

閱讀權限 30

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-2-2 01:14 AM 發表

開始-->控制台-->系統-->硬體-->裝置管理員-->音效咭下面雙擊-->驅動程式-->更新驅動程式

再穩陣D
開始-->控制台-->系統-->硬體-->裝置管理員-->音效咭下面雙擊--&g ...

試過啦~找不到適當的硬體...
唔得呀...

頂部

藍之初
性別 女
UID 104

精華 0
帖子 18
積分 100   詳情

閱讀權限 30

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-2-2 01:29 AM 發表

system restore只係back date之前的system setting同application, data files係唔會有影響!

不如講比我知係咩牌子同model, 我幫你download 晒 driver, 然後再教你點做啦!

唔該晒~~等我試試back date得唔得先~~~

牌子: NEC VERSA A2100

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 大懶蟲 於 2007-2-2 11:57 發表

唔該晒~~等我試試back date得唔得先~~~

牌子: NEC VERSA A2100

http://www.nec.com.hk/english/co ... a2100_wxp_audio.zip

click上邊條link, save落自己個hard drive後unzip(可用winzip/winrar等), 再click "setup.exe", 裝完後再reboot, 希望決解到你個問題

頂部

快速美言