诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 手提電腦聲音問題
大懶蟲     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 104

精華 0
帖子 18
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-6-24

手提電腦聲音問題

X-Seek
此 X-Seek 主題價值 50 XS。 (天藍出手)
X-Seek 出題者 大懶蟲 希望能在 2007-2-9 02:19 AM 前尋找到解決方案。
已於 2007-2-11 02:38 AM 由 大懶蟲 選出最合適的解決方案及關閉 X-Seek 主題。

我唔知整錯左d乜, 希望有人可以幫我啦...thx sin......
原本Fn+F1/F10/F11, 可以消聲, 大聲, 細聲ga!~但宜家冇反應呀~~~
但Fn+F8/F9, 仲可以教光暗!!!...
跟住又發現去youtube, 係冇聲ga!!!!
開機/熄機, 無論點都係冇左提示音lor!!!
最怪係仲可以正常播歌聽音樂lor!!!
有冇人試過呀??? 又有冇人知道點整番好呀???
唔該晒...

[ 觀看解決方案 ]

最後編輯: mickeyGoUp : 2007-1-27 06:04 AM
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

reinstall laptop driver
包括sound card, function key, 跟機有driver cd, 唔見就去website download返

頂部

藍之初
性別 女
UID 104

精華 0
帖子 18
積分 100   詳情

閱讀權限 30

thx sin...
如果有辦法搞掂, 我盡量唔想reinstall~~

補充一點, 就係前一晚安裝過YM, 跟住即刻發現有d怪, 之後我都即刻deleted, 但就發現左咁lor!!!

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

reinstall driver唔同reinstall 成個windows, 簡單好多!! 而你個問題, 似reinstall driver可以解決!!

你可以係system properites的hardware內睇到driver係有咪有問題, 如果見到有"黃色!" 或 "紅色x", 咁就需要reinstall driver!!

頂部

藍之初
性別 女
UID 104

精華 0
帖子 18
積分 100   詳情

閱讀權限 30

唔好意思呀~我唔明點睇呀!!!
可唔可以詳細d教我呀...
thx

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 大懶蟲 於 2007-1-26 11:31 發表
唔好意思呀~我唔明點睇呀!!!
可唔可以詳細d教我呀...
thx

1. start -> right click "MY COMPUTER" -> properties
2. click "HARDWARE" -> "Device Manager"

頂部

cas52612     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 250

精華 0
帖子 282
積分 1556   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-26

開始-->控制台-->聲音及音訊裝置-->裝置音量(進階)
睇睇係咪有item Click o左靜音, 如果係的話unclick番佢

頂部

藍之初
性別 女
UID 104

精華 0
帖子 18
積分 100   詳情

閱讀權限 30

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-1-27 01:57 AM 發表

1. start -> right click "MY COMPUTER" -> properties
2. click "HARDWARE" -> "Device Manager"

我睇過啦~~全部都冇問題呀~~~
都打左電話去問, 電腦公司話應該關YM事, 應該係撞程式, 可能YM自動將嗰幾個掣轉左去做其他用途, 搞到宜家用唔到, 詳情要問問YM先知喎!!!

唔知有冇人都係咁呢?

頂部

藍之初
性別 女
UID 104

精華 0
帖子 18
積分 100   詳情

閱讀權限 30

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-1-27 11:12 PM 發表
開始-->控制台-->聲音及音訊裝置-->裝置音量(進階)
睇睇係咪有item Click o左靜音, 如果係的話unclick番佢

thx...sin~~
我已經睇過好多次, 都唔關事~~
但如果clicked: "在工作列表中放置音量圖示", 之後都係冇顯示出黎ga!!!

頂部

cas52612     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 250

精華 0
帖子 282
積分 1556   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 大懶蟲 於 2007-1-28 12:16 AM 發表

我睇過啦~~全部都冇問題呀~~~
都打左電話去問, 電腦公司話應該關YM事, 應該係撞程式, 可能YM自動將□幾個掣轉左去做其他用途, 搞到宜家用唔到, 詳情要問問YM先知喎!!!

唔知有冇人都係咁呢?

你所指的電腦公司是你買電腦的舖頭還是代理?
Function key原本就是沒有功能的,你Notebook上的Hot Key功能都是由附加程式所控制,可能是YM影響了原有設定。
如果未過保用期,你可以打去技術支援教你set番,佢地有責任咁做,就算過了保用亦都可以試下,服務好的代理都會答你。

如果仍然無法解決,最後唯有Restore個System.

頂部

快速美言