遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [建議] [所有] 養 狗 好 過 養 貓
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

[所有] 養 狗 好 過 養 貓

帖子標題 養 狗 好 過 養 貓
寵物分類 所有

一 般 人 相 信 寵 物 可 作 為 人 們 的 好 夥 伴 , 而 研 究 人 員 指 出 養 狗 比 養 貓 的 好 處 其 實 更 多 。 美 國 貝 爾 法 斯 特 女 王 大 學 心 理 學 家 維 斯 博 士 發 現 , 養 狗 人 士 的 血 壓 和 膽 固 醇 一 般 都 會 比 較 低 。
維 斯 博 士 在 《 英 國 衞 生 心 理 學 》 雜 誌 上 發 表 研 究 報 告 解 釋 說 , 經 常 遛 狗 可 能 是 使 狗 主 身 體 更 健 康 的 主 因 。 她 閱 讀 了 大 量 關 於 養 寵 物 的 好 處 的 研 究 報 告 後 , 得 出 了 寵 物 主 人 普 遍 比 其 他 人 口 更 健 康 的 結 論 。  

狗 主 較 少 患 病

但 她 的 研 究 也 發 現 , 養 狗 人 士 比 養 貓 人 士 所 得 的 益 處 更 多 。 她 說 , 養 狗 人 除 了 血 壓 和 膽 固 醇 更 低 之 外 , 也 較 少 患 病 。 報 告 也 提 到 狗 兒 有 助 於 主 人 從 心 臟 病 等 嚴 重 疾 病 中 恢 復 過 來 , 並 能 「 事 先 警 告 」 癲 癇 症 的 發 作 。
維 斯 博 士 無 法 對 以 上 現 象 作 明 確 解 釋 , 但 她 推 斷 壓 力 是 致 病 主 因 , 而 狗 兒 也 許 能 紓 緩 人 的 壓 力 ; 此 外 , 養 狗 能 增 加 人 們 的 活 動 量 , 並 促 進 人 際 關 係 , 間 接 促 進 身 心 健 康 。
專 門 研 究 寵 物 對 人 類 健 康 影 響 的 健 康 心 理 學 家 麥 尼 古 拉 斯 醫 生 指 出 , 遛 狗 時 , 狗 主 除 了 可 活 動 身 體 外 , 也 有 社 交 機 會 ; 而 動 物 所 提 供 的 支 持 , 有 時 比 人 所 能 做 的 更 多 。

ah_cho :
我個人喜歡狗狗多0的
唔知點解好驚0的貓會"where"我。。。

頂部

francais (咩咩)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576
積分 17581   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-8-21
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2007-1-22 06:38 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail
狗聽話同中意"痴"人,貓太冷漠同現實,有野食先理人
不過我怕狗太熱情同難服侍,都係貓好d

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 francais 於 2007-1-22 05:38 發表
狗聽話同中意"痴"人,貓太冷漠同現實,有野食先理人
不過我怕狗太熱情同難服侍,都係貓好d

無錯, 貓貓好多野都會自己搞妥, 但養寵物都係想有個陪, 玩下陪下自己咁, 如果好似貓貓咁叫極都唔啋, 咁好無意思喎!! 而且狗狗痴你, 係好有樂趣o架, 就其他佢地傻傻的表情, 好可愛o架!!

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-1-25 09:37 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
um.. i still tend to like cat better.. coz they wont bother too mcuh.,. and they r kinda independant...

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

我都覺得養狗狗好玩好多
記得第一年養肥肥時
當時工作壓力好大好大
但是只要帶佢出去玩果陣
睇下佢同其他狗狗玩就已經放鬆晒成個人
每晚就只有這個多鐘頭我是可以完全忘記晒白天的煩惱
仲記得有次夜機返來香港
就算拖住個行李箱都要走去公園裝下佢
未行到過去佢度
遠遠叫一聲"亞肥"
睇住佢好興奮咁跑過來自己身邊嗲你
然後又好開心咁跑來跑去同其他狗狗玩
就好似想同其他狗狗講佢媽媽返左來了
哇!一個字形容晒【爽】
聽 d 狗友講返,我不在香港的期間
肥肥落去公園時都成隻死狗咁無晒神氣
同見到我之後的反應簡直無得比

不過之後聽佢肥爸講
當我再出差時
佢去親個公園都會成日走去我果日叫佢的地方諗住等我出現
聽到都有點心痛架
心痛佢點可以咁識性架

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

好唔好彩咁講
我第一次同貓貓接觸就比佢 d 爪爪損左

最近一次同隻街貓玩
好辛苦至埋到佢身
用零食餵佢果陣又爪傷多次

不過雖然是咁樣
我都會繼續嘗試同貓貓玩
唯有自己小心一點囉

頂部

ura     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 35219

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2007-5-21

我最唔鍾意狗... 又臭又痴身又吵耳...
貓最好...

woodstock :
咁又唔好咁講, d 狗主聽見會傷心架.
其實青菜羅白, 各有所愛啫.
小動物都係好可愛嘅~~~

頂部

babypinkmoon     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 10322

精華 0
帖子 24
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-30
來自 hk
狀態 離線

我唔該你地啦!!
一般見識!!!
自已唔認識貓就唔無係度亂up 24啦

woodstock :
睇嚟你都好鐘意貓 wor~~
咁你係咪覺得養貓好過養狗呢?
你屋企有冇貓貓呀?我有3隻啊.
如果有, 不防介紹下比我地識吖. ^^

頂部

babypinkmoon     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 10322

精華 0
帖子 24
積分 100   詳情

閱讀權限 30
來自 hk
狀態 離線

回覆 #8 babypinkmoon 的帖子

有1隻咁多

woodstock :
男仔定女仔呀?幾多歲呀?咩品種啊?長毛定短毛呀?
哈哈, 咪怪我八卦, 我好鐘意貓架, 見到其他貓主實會講吓貓經架.
有冇靚相睇呀?我有寫儍貓日記講吓我 d 貓架, 你有時間不防睇下.
我亦都有貼過佢地 d 相出嚟, 雖然唔係咩名種, 但佢地係我嘅寶貝嚟.

頂部

藍之初
性別 女
UID 10322

精華 0
帖子 24
積分 100   詳情

閱讀權限 30
來自 hk
狀態 離線

+
女仔黎架 4個月  英國短毛