遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 12月28日 (星期四) 好得閒既吹水POST~~
koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2006-12-28 09:10 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail
hello 米奇 & brief...

brief, 好可惜你要吹水時冇人...
米奇, 有咩辦法可以令天藍load得快d嗎 ? 有人入唔到黎啊....

頂部

Edmund (馬拉糕)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (情與義,值千金~)
性別 男
UID 478

精華 1
帖子 9332
積分 11511   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-6
來自 馬拉
狀態 離線

發表於 2006-12-28 09:26 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Edmund 為MSN好友 通過MSN和 Edmund 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 koon1218 於 2006-12-28 09:10 PM 發表

米奇, 有咩辦法可以令天藍load得快d嗎 ? 有人入唔到黎啊....

我試左成粒鐘都入唔到~
慘~

頂部

elia     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718
積分 2402   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

Mickey : 我買果隻係 C310X﹐請問您朋友係用咩 model 呢?  有冇聽佢地講有咩好或唔好處咁呢?
我都係貪佢平得黎夠輕巧。 我之前心目中有一部叫 Garmin Nuvi 660﹐勁貴﹐暫時買唔起兼冇需要。  Mio 呢部唯一我覺得欠缺就係無 Traffic Info Receiver。 不果﹐一分錢一分貨既。

我地這邊用 Mio268 or Mio 269 , 视地區而定, 268是荷比蘆 , 269是 全歐洲的大城市;
c310x大概 for Canada 吧?
GPS 導航的好壞在乎佢覆蓋既網絡幾大 , 在遍遠地區可能有接收困難.
另一方面就是 : 跨境問題, 上次我和朋友由荷蘭過德國, 去的時候沒問題,
但回程就找不到路,可能是德國的網絡認不到荷蘭的街道...
不知道美加跨境會否有相同的情況出現 ,所以如要跨境,
最好先找出邊境的一個地點作連接.

例如由美國去加拿大, A 到 D, 中間最好找多2 個邊境地址做連接.
起點是 A ,美國邊境 B, 加拿大邊境 C ,目的地 D.

和要多熟練 Mio 的性能 ,才不會在交叉點走錯路.

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 koon1218 於 2006-12-28 08:10 AM 發表

如果係 network 問題﹐我地都冇乜計...  其實我地已經盡量用少 d graphics (版面設計上)﹐就係想會員可以 load 快少少﹐但我諗亞洲/澳洲始終係遠﹐所以冇北美 load 得咁快﹐再加上尋日地震﹐唔知個 network 依家恢復左幾多呢。

將來如果有足夠資金及人流﹐一定會響亞洲開多部 server 既。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-12-28 06:42 發表
Hi Brief!  您好!  d 人閃晒?  我又返工喇!!  

6點幾就返到公司? 又會咁早o既?!

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

elia﹐您講得岩﹐C310X 應該係俾 Canada 既﹐因為後面張貼子寫住 Canada 310。

響美國要誇境﹐就最多都係去 Canada 或 Mexico。 我住呢邊係遍北﹐所以都係去 Canada 多﹐而呢部野既然話自己係 "Canada 310"﹐咁美加穿梳應該無問題既。 不過您所講既情況都未尚唔會發生﹐所以您提議既 "A B C D 點連接" 方法都係一個好好既 trick。   正所謂﹐小心洗得萬年船!  照您咁做就包冇走雞。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 koon1218 於 2006-12-28 08:10 發表

hihi koon koon

無咩方法可以做, 因為唔關新天藍事嘛! 慢係因為港台地區既光纖差唔多死晒, 從而令到成個亞洲地區要分擔, 所以一時間網絡塞車, 現時只可以等!

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2006-12-28 09:24 AM 發表

6點幾就返到公司? 又會咁早o既?!

係呀﹐彈性上班時間嘛﹐早 d 返 咪早 d 放工囉。    要避開 rush hour traffic.. >

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

what a terrible day today    >

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2006-12-28 10:46 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-12-28 10:10 PM 發表

如果係 network 問題﹐我地都冇乜計...  其實我地已經盡量用少 d graphics (版面設計上)﹐就係想會員可以 load 快少少﹐但我諗亞洲/澳洲始終係遠﹐所以冇北美 load 得咁快﹐再加上尋日地震﹐唔知個 network 依 ...

今日有好d啦.....
好多website已經可以上到...

真希望天藍可以快d有足夠既資金同人流
係亞洲開返個server...
咁我地d就可以盡情既遊覽同吹水啦....

頂部

快速美言