遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 台灣大地震~ 香港&中國網路死晒!
  CoolQQ     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 301

精華 0
帖子 247
積分 474   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-28

台灣大地震~ 香港&中國網路死晒!

今日同班fd傾計, 上網~
發覺所有china site 同埋香港site都去唔到...
誇張到連 hk yahoo都去唔到....

一開頭以為係我地間上網公司既問題~ block左ip之類的...
之後發覺, 原來個個人都唔得~
hk直情有d人上唔到網 tim -.-

後來搵到 eng Yahoo 有新聞講~
台灣地震攪到亞洲地區既 internet都有事...

http://news.yahoo.com/s/afp/2006 ... elecomhongkongquake

hehe 話聲俾你地知~
唔駛好似我咁, 唔知咩事無啦啦所有site都去唔到

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2006-12-27 05:15 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail
馬拉都中啊.....(((
個NETWORK慢都好似隻龜啊....

頂部

三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-23
來自 忘憂山莊
狀態 離線

我本來都唔覺架﹗
因為下午仲可以去HK YAHOO 睇NEWS
點知夜晚就唔得喇~
原來海底光纜死左好多呀~

係家陣去YAHOO 又好番好多喇﹗
但其他HK 網就都唔多得囉~
好彩FORUM 唔係用亞洲個邊既海底通信光纜
唔係我都上唔到黎呀~

=============================================

轉貼-地震損電纜影響通信上網

受台灣地震影響,部分海底通信電纜授損,令中港台及部分亞洲國家的通信中斷,上網出現問題。

中國電信負責人表示,受強烈地震影響,中美海纜、亞太1號、亞太2號海纜、FLAG海纜、亞歐海纜、FNAL海纜等多條國際海底通信光纜發生中斷,中斷點在台灣以南15公里的海域,造成附近國家和地區的國際和地區性通信受到嚴重影響。

新浪網報道,中國大陸至台灣地區、美國、歐洲等方向國際港澳台通信線路受此影響亦大量中斷,國際港澳台互聯網訪問質量受到嚴重影響,國際港澳台話音和專線業務也受到一定影響。

中國電信稱,受餘震影響,搶修工作遇到較大困難,加之海纜施工具有一定難度,預計影響還將持續一段時間。

台灣中華電信表示,昨晚的地震破壞了一條海底電纜,令台灣與香港、新加坡、馬來西亞及泰國的通信受影響。發言人表示,與中國大陸的通信亦被中斷,因為兩岸的通信是經由香港進行的。

本港部分互聯網用戶上網時,無法瀏覽部分海外網站,亦不能到訪台灣的網站。

最後編輯: 三姑 : 2006-12-27 06:47 PM

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

elia     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718
積分 2402   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CoolQQ 於 2006-12-27 15:26 發表
今日同班fd傾計, 上網~
發覺所有china site 同埋香港site都去唔到...
誇張到連 hk yahoo都去唔到....

一開頭以為係我地間上網公司既問題~ block左ip之類的...
之後發覺, 原來個個人都唔得~
hk直情有d人上 ...

唔該晒 CoolQQ, 如果唔講都唔知發生左咩事添.

頂部

夜一     Rank: 3
青出藍 (稻草人)
性別 男
UID 179

精華 0
帖子 720
積分 382   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

我起初以為 中左招  - -
因為我個BT 仲行緊, 其他下載工具都正常無問題

真係犀利, 斷左一條纜 就令到 整個東南亞 及歐洲一部分死左

珍惜眼前人
頂部

alvin84     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 8470

精華 0
帖子 12
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-22

我都係岩岩先上到天藍forum=.=" 慘呀...

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2006-12-27 09:15 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail
我終於上到天藍同msn啦...
但係真係好慢囉...

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

香港下午有段時間都上唔到網 ,
不過e家可以啦 ~
但係msn果d仲係開唔到 ,
睇新聞知道台灣今次地震 ,
暫時有兩人死亡 , 同埋有幾十人受傷 ...

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

希望大家既親人同朋友無事啦。  響邊個地區震呢?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-12-27 09:35 發表
希望大家既親人同朋友無事啦。  響邊個地區震呢?

唔怪之得啦, 好多亞洲website真係開唔到或者慢到你唔信!!

係屏東達7級!! 連香港好個地區都感覺到震盪

頂部

快速美言