遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 12月27日 (星期三) 好精神既吹水POST~~
MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2006-12-28 01:37 AM 發表

首先要知道係咪真係HD format, 即係1080p, 如果唔係就無乜大分別, 只要用正常的dvd-writer就可以抄, 係部up-convert DVD機睇就ok! 但如果係真係HD DVD (1080p), 咁就要用blue-ray writer啦, 但依家一個blue ...

但我 yesterday 用 Nero Smart burn jor 隻 ...  then 用 DVD 機睇 ...   部 DVD 機 read 唔到o既 ... ?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 MT 於 2006-12-27 12:53 發表

但我 yesterday 用 Nero Smart burn jor 隻 ...  then 用 DVD 機睇 ...   部 DVD 機 read 唔到o既 ... ?

妳係咪burn rmvb? 即係realplayer format呀?

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2006-12-28 02:33 AM 發表

妳係咪burn rmvb? 即係realplayer format呀?

唔係呀 ....   

VIDEO_TS  <--   乜o野係 TS ar ?    file 入面有 BUP, IFO, VOB ~~

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 MT 於 2006-12-27 13:40 發表

唔係呀 ....   

VIDEO_TS  <--   乜o野係 TS ar ?    file 入面有 BUP, IFO, VOB ~~

dvd format, 咁妳用nero時, 係咪用dvd data? 如果係的話, 即只係burn做normal data dvd, 有無試過用一個program叫clonedvd? 抄dvd好方便

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2006-12-28 02:58 AM 發表

dvd format, 咁妳用nero時, 係咪用dvd data? 如果係的話, 即只係burn做normal data dvd, 有無試過用一個program叫clonedvd? 抄dvd好方便

clonedvd ??    mo ar ...    Nero Smart cannot burn lar ?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2006-12-27 12:39 PM 發表
Mio聽過, 反而其他牌子未聽過喎!
我返黎就ok, 但有人試過同M$個比較, 話M$個好少!!

Garmin/Megallen/TomTom 都係呢邊好興既牌子黎架喎﹐唔通加拿大興既唔同?  M$ 我又反而未聽過喎。

你意思係 "M$個好少少"?   指邊方面呢?

QUOTE:
原帖由 elia 於 2006-12-27 12:40 PM 發表
hallo,mickeyGoUp 你好!
我朋友都是用 Mio, 係歐洲幾興洵動\係較薄和輕巧 ,...

我買果隻係 C310X﹐請問您朋友係用咩 model 呢?  有冇聽佢地講有咩好或唔好處咁呢?

我都係貪佢平得黎夠輕巧。 我之前心目中有一部叫 Garmin Nuvi 660﹐勁貴﹐暫時買唔起兼冇需要。  Mio 呢部唯一我覺得欠缺就係無 Traffic Info Receiver。 不果﹐一分錢一分貨既。

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 MT 於 2006-12-27 14:03 發表

clonedvd ??    mo ar ...    Nero Smart cannot burn lar ?

nero 可以, 但妳要選dvd movie ... 唔記得個名, 因為無nero裝係公司部機, 試試有無叫burn movie咁上下, 唔係今晚返到屋企再教妳

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MT 於 2006-12-27 01:40 PM 發表
唔係呀 ....   

以我所知﹐VIDEO_TS 格式就係平時 DVD video 既格式。 你平時如個要 copy 一張 DVD﹐你會用咩 software 呢﹐應該可以用返同一個 software 黎 burn。 例如﹐當我用 clonedvd 黎 copy 一隻 dvd 時﹐我要先揀 source dvd 內既 VIDEO_TS folder﹐跟住佢就會讀﹐讀完後就叫我放 blank dvd 入去。  咁如果您有個 VIDEO_TS﹐應該可以用您用開既 software 當個 VIDEO_TS 係 source 咁 copy 掛.... 我估。

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-12-27 14:12 發表

以我所知﹐VIDEO_TS 格式就係平時 DVD video 既格式。 你平時如個要 copy 一張 DVD﹐你會用咩 software 呢﹐應該可以用返同一個 software 黎 burn。 例如﹐當我用 clonedvd 黎 copy 一隻 dvd 時﹐我要先揀 so ...

唔得o架, 咁做普通dvd機唔識睇

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2006-12-28 03:10 AM 發表

nero 可以, 但妳要選dvd movie ... 唔記得個名, 因為無nero裝係公司部機, 試試有無叫burn movie咁上下, 唔係今晚返到屋企再教妳

no idea ...    later sin suen lar ...  no rush ...     想學o者 ...

頂部

快速美言