遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

投票標題: 逾半受訪市民認同自己屬「香港人」  (單選) [參與投票的會員]
「香港人」
  10 (90.91%)
「中國的香港人」
  0 (0.00%)
「中國人」
  1 (9.09%)
「香港的中國人」
  0 (0.00%)
對不起,您無權投票。

標題: 逾半受訪市民認同自己屬「香港人」
  小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

當然係答香港la..
就算d 大陸人o向呢邊都唔會話自己係from china..
佢地會答上海..廣洲咁..
好似冇乜人會話自己from china 架~
當然d 人問我係乜人咪chinese lor~
where r u from..就hong kong la..

頂部

winny     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 11485

精華 0
帖子 64
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-9-8

無論你係邊度(那□)
我們都是地球人

頂部

winny     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 11485

精華 0
帖子 64
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-9-8

QUOTE:
原帖由 ah_chu46 於 2006-12-24 03:20 PM 發表
我係香港人,唔係中國人

我有一次同我grandma 去唱布飢牚randma 唔識英文所以我要幫佢, 咁我幫佢排隊get 公民卡, hold著個本「中華人民共和國香港特別行政區」passport排隊真係好羞恥, 仲要個本咁既死人 pa ...

哈哈
入左藉,都係寫明你係乜皮膚人,(美,加,澳藉的華藉人)
本地出生都係乜國藉的華人

吳信揾張出世紙或入藷紙看看

頂部

hpy1008yin     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 17857

精華 0
帖子 2
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-12-19

QUOTE:
原帖由 ah_chu46 於 2006-12-24 03:20 PM 發表
我係香港人,唔係中國人

我有一次同我grandma 去唱布飢牚randma 唔識英文所以我要幫佢, 咁我幫佢排隊get 公民卡, hold著個本「中華人民共和國香港特別行政區」passport排隊真係好羞恥, 仲要個本咁既死人 pa ...

點解感都會令你覺得羞恥啊? 感你的的確確係中國人啊嘛,唔對乜? 中國人又有乜野唔妥啊?
仲有,我最最鄙視的是那些死都唔講認自己系中國人既香港人! 真系覺得好反感啊, 中國人又點啊,好失禮咩?

(以上純屬個人之意見,有乜野講得太過火的,響呢度講聲sorry先.)

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hpy1008yin 於 2006-12-28 09:06 PM 發表

點解感都會令你覺得羞恥啊? 感你的的確確係中國人啊嘛,唔對乜? 中國人又有乜野唔妥啊?
仲有,我最最鄙視的是那些死都唔講認自己系中國人既香港人! 真系覺得好反感啊, 中國人又點啊,好失禮咩?

...

其實都幾失禮
因為"mainland china"已經比人label左
有咩衰野都同佢地有關
唔係話歧視佢地
但係白人社會係咁
記得有次有個group既kettle比人偷左
最後係"mainland"人做,仲要比人post晒大flyers,話係"chinese"偷
再唔係,連microwave都想偷
佢地問過我,點解mainland人個個講野都要好似鬧交咁,要鬼死咁大聲

我自己係97前就移民,原因就係唔想做"mainland chinese"
所以而家,我都覺得我係"香港人"

頂部

cas52612     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 250

精華 0
帖子 282
積分 1556   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 ykwan850 於 2006-12-29 05:54 PM 發表

其實都幾失禮
因為"mainland china"已經比人label左
有咩衰野都同佢地有關
唔係話歧視佢地
但係白人社會係咁
記得有次有個group既kettle比人偷左
最後係"mainland"人做,仲要比人p ...

咁又唔怪得D人咁諗......
http://www6.chinesenewsnet.com/C ... 7_18_48_32_262.html

頂部

Brief     Rank: 1
新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-21

我係外國,我入佐荷蘭籍,我都同人講我係hk人
係我心中,係hk出世長大,受hk教育等等,先稱得上係hk人
好多大陸黎hk話自己係hk人但係又講埋d唔得既廣東話,對hk感情又唔深,感覺好怪
但係係外國d人移左民就話係果個國家既人,我又覺得好正常,唔知點解會咁
明明係大陸出世大陸長大,受大陸教育因為移左民就話自己係hk人,我真係唔係好認同佢地,我唔係歧視
講真呀,外國有d大陸人,移民黎外國之前要先攞hk身份證先可以既話,之後同鬼佬講來自hk
真係好難明囉,係咪大陸人自己都睇唔起自己呢?
我唔多唔少對大陸有偏見
對果d普通人普通老百姓我唔覺得有咩囉,講下笑下始終係同一個膚色既人講野都輕鬆d
但係面對果d讀左d書既,生活好d既,條件好d既,我就真係睇唔起佢地
好似好貪慕虛榮咁囉,成日講d大陸人點點點,我諗佢地唔係大陸人咩?
又嫌d人點點點,幾十嵗人寫埋d繁體字,唔係話唔可以,不過我好難相信,佢地係因為覺得繁體字靚所以學
性格,做出黎既野係咁個樣,我覺得佢好似洗緊自己個過去咁
黎左外國咁耐,次次番去都係hk,都冇話番大陸搵d親朋戚友咁,感覺好似同大陸冇咩關係
難道以前既野就可以忘記得一干二淨,一d感覺都冇??
我覺得有d打完齋唔要和尚既感覺,可能我個人念舊卦
唔好成日話香港人點睇唔起人,點樣,我覺得大陸人呢方面既潛力比想香港人高好多倍

頂部

Brief     Rank: 1
新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-21

QUOTE:
原帖由 hpy1008yin 於 2006-12-29 12:06 PM 發表

...

唔係話失禮,但係你要明白,我地血統係一樣,不過我地既背景,我地所見到既野都係好大分別
講清d大陸人而加係國際上咩樣,d外果人既眼中係點,香港人又係點樣
咁多年黎俾英國統治,同大陸冇咩關係
好似你個仔你個小朋友咁,你冇養佢,你冇教佢咁多年,感情咩都冇
即使佢口頭上承認你係佢父親母親,但係真正既父親母親既責任你有冇俾到佢?
最基本既意思都冇,咁樣我覺得撐不上父母親,只不過係一個佢係你生既實事,講真d你係佢生命不屑一提
可能你覺得我錯囉,我淨係講出自己既意見咋

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lamray 於 2006-12-25 03:23 PM 發表
向中央拋媚的民調...
在內地問別人來自那個地方,誰都會說自己的出生地。中國人就是先天的決定,不是個人意志識見可改。

=========
問題一樣......我貼番同樣答案....

題外話一句
請問你係唔係以前森林的老夫子先生呀?

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lamray 於 2006-12-25 03:23 PM 發表
向中央拋媚的民調...
在內地問別人來自那個地方,誰都會說自己的出生地。中國人就是先天的決定,不是個人意志識見可改。

=========
問題一樣......我貼番同樣答案....

題外話一句
請問你係唔係以前森林的老夫子先生呀?

頂部

快速美言